2010. március 22., hétfő

Anthonis van Dyck festő emlékére




E napon született Anthonis Van Dyck festő
(1599)



Anthonis van Dyck
(1599-1641)

Flamand festő. Hendrik van Bolen tanítványa volt, igazi mestere azonban Rubens lett. Nagy hatással voltak rá Giorgione és Tiziano, akiknek művészetét olasz útja során tanulmányozta. Több ízben dolgozott Angliában. 1632-ben I. Károly angol király meghívta udvari festõjének.

Bibliai és mitológikus tárgyú festményein Rubens hatása érvényesül annak erőteljes érzékisége nélkül. Igazi területe az arcképfestés volt; ezen a területen a mai napig az egyik legnagyobbként tartják számon. Arcképein (Mary Ruthwen, Guido Bentivoglio bíboros) újszerű volt lélektani megfigyeléseinek felhasználása az ábrázolt jellemzésében. Modelljeit rendszerint nem statikusan, hanem valamely mozdulat vagy cselekvés közben ábrázolta (I. Károly vadászaton).

Mint ünnepelt udvari festő Rubens halálakor tért haza, hogy annak örökét átvegye. Dicsõségvágya és költséges életmódja arra ösztönözték, hogy minden megrendelést elvállaljon, ezért később nagy részben segédei festették a megrendelt képeket, maga a mester csak az utolsó simításokat végezte rajtuk. Így korábbi legértékesebb tulajdonsága - pszichológiai megfigyelései - elsikkadtak és csak bravúros festésmódja érvényesült.

Forrás: Barangolás a stílusok világában

Nincsenek megjegyzések: