2017. április 26., szerda

Új lehetőség, „friss íz” a magyar zeneoktatásban




A Filharmónia Magyarország és az EGT Alapok együttműködésével létrejött Korunk Zenéje - Zene lábainknak! oktatási modul-kísérlet a köznevelésben tanuló gyerekek számára hozza közel a komolyzenét a kortárs zene, tánc és mozgásművészet eszközeivel. Április 25-én Pécsett bemutatták a projektet, és egyben azt a pedagógiai modult, amely egy fél éves műhelymunka eredményeként állt össze.



A pécsi Kodály Központban rendezett eseményen a képzés során készített dokumentumfilm DVD formájában, az oktatási modul eredményei könyv alakban kerültek a résztvevő szakemberek, pedagógusok elé. A színes és tartalmas kiadvány egyaránt tartalmazza az alkotók és a kutatók által elképzelt, a megvalósíthatónak gondolt tevékenység elméleti kereteit, a pedagógiai fejlesztő tevékenységek hatásait, a pedagógiai modult, és kiegészítésként a résztvevők által már elkészített és használható foglalkozásterveket. Így a pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárrá alakult, hogy a klasszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú művelésére adjon lehetőséget a képzett moderátoroknak és a fiataloknak egyaránt.

A képzési modul összeállításért felelős egyetemi docens Di Blasio Barbara a bemutatón részletesen kitért a kísérlet művészeti és pszichológiai-pedagógiai hátterére, annak pedagógiai vonatkozásaira, továbbá vázolta a 21. századi pedagógus-kompetenciákat, a szükségszerűen változóban lévő pedagógiai kultúrát, a változásnak kitett iskola világát, és érintette a taníthatóság kérdéseit is. Di Blasio Barbara hangsúlyozta a művészeti tevékenységek nevelő és ízlésformáló hatásait, a kísérlet kortárs összművészeti jellegét, amelyben a zene és a tánc harmonikusan összefonódik.

Az évente közel 300 ezer iskoláskorú gyermek zenei neveléséhez koncert-élményekkel hozzájáruló Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója, az orgonaművészként és karvezetőként is ismert Szamosi Szabolcs kiemelte: „Nagy örömünkre a 2017 tavaszán zárult képzéssorozat végén az iskola keretein belül alkalmazható modul alakult ki az alkotók, táncpedagógusok, zeneművészek és a kurzus résztvevőinek közösen kialakított munkamódszere alapján. A Filharmónia Magyarország márciusi Kortárs Zenei Napok egyik programjaként be is mutatkoztak a létrejött alkotói műhelymunkák."

A számos díjat nyert Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fizikai Színházi Szak oktatója művészeti vezetőként vett részt a modulban, munkáját zeneművészek, táncművészek és pedagógusok, valamint elméleti szakemberek segítették. A projekt kreatív zenehallgatásból, hangképzésből, mozgásórákból és tánckísérletekből épülő képzési stratégiája a fiatalokhoz hozza közelebb a klasszikus, főként a kortárs zenét. Így az általános és középiskolai diákok kaphatnak új lehetőséget, hogy interaktív módon, a saját gondolkodásmódjukhoz alkalmazkodva ismertessék és szerettessék meg velük a klasszikus zenei nyelvet és a különféle mozgásművészeti ágakat.

Az oktatási modul kiadványa igényelhető Beregi Andrásnál:
andras.beregi@filharmonia.hu

www.filharmonia.hu 
 

Nincsenek megjegyzések: