2017. április 4., kedd

Örkény Színház 2017



Mácsai Pál igazgató, Bán Teodóra fesztiváligazgató, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester együtt jelentették be, hogy évek óta készülnek e jeles pillanatra, hogy az Örkény Színház nézőtere végre megújulhasson. Most következett el az alkalom: a
színház bezár 2017. április 1-től augusztus 20-ig. A főváros egyik legsikeresebb színháza Budapest és Erzsébetváros büszkesége.
A Gerlóczy Gedeon-féle 1930-as Bauhaus épületet a 70-es években alakították ki a Madách Színház, majd a Madách Kamara, végül az Örkény Színház számára. Utoljára 1982-ben újította fel a KÖZTI. Az akkori miniszterelnök, Lázár György 1987-es véleménye szerint is túl sűrűn helyezték el a nézőtéri székeket, vagyis a nézői térdek nem fértek el a sorok között. 1993-ban Kerényi Imre kicseréltette a székeket, lefűrészeltetett a hosszukból, bár továbbra is kényelmetlenek és nyikorgósak maradtak. Megjegyzendő, hogy jelenleg is tökéletesen alkalmatlanok egy-egy előadás időtartamára. A nézőtér komfortjának javítása mellett szükséges az akusztika, valamint a hűtés-fűtés korszerűsítése is.
Eddig a széksorok alatt elhelyezett, betonba öntött légbefúvók helyzete miatt volt lehetetlen a székek áthelyezése. Most a talajon kívül a falak is átépítésre szorulnak, hogy a 16 széksor megmaradjon. Vincze Krisztián építész és Fülöp Krisztina belsőépítész visszatér a Gerlóczy Gedeon tervezte eredeti alaprajzhoz, amely javítja a nézőtér lejtőszögét a színpadhoz képest. Egyszerre folyik a helyreállítás és a modernizálás. Új világítási karzatot kap a színház, hangterelő felületekkel javítják az akusztikát. A bejárattól az előcsarnokon keresztül egyre sötétebb színekkel (ezüstös szürkékkel) terelik a nézőket a színházi élmény befogadása felé.  A színpadot 28 em-rel megemelik a jobb látás kedvéért. A teljes akadálymentesítés egyselőre nem oldható meg, a liftek később épülhetnek. Csak remélni tudjuk, hogy a tervekbe belefér a lépcsőkhöz a kapaszkodó korlát felszerelése.
Ezután három bérelt busszal átutaztunk az ideiglenes játszóhelyre, a Városmajorba. Útközben Mácsai Pál, Bíró Kriszta és Csuja Imre szubjektív városlátogatást tartott a résztvevőknek. Így érkeztünk a Városmajori Szabadtéri Színpadhoz, amelynek „gazdája" Bán Teodóra. A kényelmes sátor nézőtere mintegy háromszáz személyt tud befogadni. A színpadra gyűrűs forgószínpadot készítettek, áthozták az Örkényből a teljes hangrendszert és az egész repertoárt. Az Örkény Színház társulata itt a színpadon foglalt helyet, majd egyenként válaszolt a nézők kíváncsi kérdéseire. A kérdések általában a színészek magánéletére vonatkoztak, ők igen őszintén válaszoltak, mi pedig remekül szórakoztunk a dolgon.
A színház saját forrásaiból hozta létre a városmajori játszóhelyet. A remélhetőleg mindössze két hónapig tartó felújítás után a nézősereg visszatérhet kedvenc Madách téri színházába. A társulat a „táborozáskor" a régi játékkedvvel várja a nézőket.
A beruházást Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozza mintegy nettó 222,5 millió forintból. 

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: