2017. április 18., kedd

„Nem vetélytársak, hanem szövetségesek vagyunk”




Korai volna még a római katolikus és az orosz ortodox egyház újraegyesítéséről beszélni, de az bizonyos, hogy a kereszténységnek ez a két szárnya vetélytársból, mint amilyen korábban volt, inkább szövetségessé vált - idézte a Magyar Békekör Hilarion metropolita, a moszkvai patriarchátus külkapcsolatai irányítójának szavait hétfőn. 

Moszkva - A Megváltó Krisztus Székesegyház


     Hilarion a TASZSZ által április 14-én közölt interjújában kijelentette: Az újraegyesítés előtt komoly teológiai párbeszédet kell folytatnunk, különös tekintettel a világegyház primátusára, hiszen ezt még nem oldottuk meg. Az 1054-ben történt egyházszakadást Jézus Krisztus akaratával ellentétesnek nevezte, és azt mondta, nem felel meg korunknak.
     Kirill pátirárka és Ferenc pápa havannai találkozóján (2016. február 12.) lépést jelentett a szorosabb egység felé. Az ortodox keresztényeknek és a katolikusoknak közösen kell munkálkodniuk azon, hogy megvédjék népirtással fenyegetett testvéreinket és nővéreinket - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a havannai találkozón a terrorizmus elleni fellépésre összpontosítottak, hiszen a szélsőségesek létében fenyegetik a kereszténységet.
     A mögöttünk álló 25 évben jelentősen szélesedett a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház munkakapcsolata. Ez a szovjet időszakban teljesen lehetetlen volt, hiszen a hatóságok korlátozták az egyházak tevékenységét. Napjainkban mindkét egyház ugyanazokkal a problémákkal áll szemben: az erkölcs válságával a modern társadalomban, a házasságfelbontás és az abortusz megsokszorozódásával, a szociális gondokkal - mondta Hilarion.  
     „A hit és a civil patthelyzet leküzdése. Századunk tanulságai" címmel április 26-án Szentpéterváron tanácskozást tartanak a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház képviselői. Az összejövetelt az orosz keresztény hitek közötti bizottság szervezi - adta hírül Hilarion metropolita.

Nincsenek megjegyzések: