2017. április 11., kedd

Nő nem marad szárazon! Hollókői Húsvéti Fesztivál




Mert mi vödörrel locsolunk. És nem csak hagyományból. Háromnapos Húsvéti Fesztivál Hollókőn.

„Hollókő, a Palócföld szíve, az egyetlen magyar falu, amit az UNESCO a világörökség részének választott, melynek idén a 30 éves évfordulóját ünnepeljük egész éven át. A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és mi, palócok büszkén, de vidáman őrizzük hagyományainkat.

Ahogy közeledik a húsvét a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik. Igen, mi vödörrel locsolunk. És nem csak hagyományból."

A háromnapos Húsvéti Fesztivál alatt Hollókő átalakul.
A hagyományos falusi csendet megtöri a zeneszó és a nyüzsgés, de a helyi öregek legjobban a lányok sikoltásait szeretik hallgatni, mert ebből rögtön tudják, hogy újra itt a tavasz. Az idelátogatók végre megkóstolhatják a híres hollókői házirétest, és a palóc lepényt is. Megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn "Divat a hagyomány". Aki szereti a vödrök dallamos koccanását, naphosszat hallgathatja. Aki ennél többre vágyik megnézheti Lajkó Félix, a Kerekes Band, az Esszencia, a Bazseva, Ferenczi György és a Rackajam vagy a Dűvő koncertjét. És hogy a mátrai betyárokat se hagyjuk ki a buliból, idén is a Kerekes Band udvar lesz a betyárok tanyája.

„Amíg a falu népe mulat, a vár ura bemutatja, hogy nemcsak a hollókői asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is. Ruhapróba, fegyveres bemutató. És vödörhajítás! Ja nem! Az már az Ófaluban lesz. Csak úgy, mint az ünnepi szentmise és körmenet, ami a hollókői húsvét legszebb és legmeghittebb eseménye.
Mi hollókőiek így ünnepeljük a húsvétot. És csak úgy, mint őseink vödörrel locsolunk. De nem csak hagyományból.
Nő nem marad szárazon!"

Középkori Húsvét Hollókő várában a rendezvény mindhárom napján
  • Középkori lovagi tábor és életkép a Vár előtti téren
  • Középkori ruhapróba, ügyességi játékok
  • Lovagok fegyveres bemutatói, történelemóra
  • Középkori muzsika

2017. április 15-17.
Hollókői Húsvéti Fesztivál 2017.
"Nő nem marad szárazon"

http://www.holloko.hu
http://www.husvetifesztival.com
https://www.facebook.com/IloveHolloko/
https://www.youtube.com/iloveholloko
https://www.instagram.com/holloko_falu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: