2017. április 25., kedd

Ismét Oscar-esélyes Bucsi Réka animációja




Bucsi Réka LOVE című animációja nyerte a zsűri díját az észak-karolinai RiverRun nemzetközi filmfesztiválon, ezzel esélyes lett a jövő évi Oscar-díjra. ​Á​prilis 9-én ért véget a 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Bucsi Réka magyar-francia koprodukcióban készült elsőfilmje, a ​​LOVE a zsűri díját nyerte. 


Az amerikai fesztivál zsűrije a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélte oda a díjat Bucsi animációjának. Mivel a RiverRun Oscar-kvalifikáló fesztivál, ezért a nyertes alkotások automatikus meghívást kapnak az Akadémia szűkített listájára. A ​​LOVE így a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában vált esélyessé a 90. Oscar-gálán.

Bucsi Réka nem először kerül​​ Oscar-közelbe:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készült diplomafilmje, a Symphony ​No. 42 a melbourne-i nemzetközi ​f​ilmfesztivál legjobb animációjának járó elismerést nyerte 2014-ben, mellyel esélyessé vált az Oscar-jelölésre. A ​​Symphony ​​​No. 42 felkerült a tízes szűkített listára is, de végül nem jutott az öt jelölt közé.

A ​ LO​VE világpremierjére februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában került sor. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. Bucsi Réka filmjét eddig negyven országban vetítették, a nemzetközi fesztiválmeghívások száma már 120 fölött van, a RiverRun zsűrijének elismerésével pedig 17 díjnál tart a negyedórás magyar-francia animáció.
A​ ​LOVE legutóbb a Magyar Filmhét legjobb animációs filmjének járó díját kapta​ meg​, a magyar filmkritikusok pedig megszavazták 2016 legjobb magyar animációjának. Olyan neves elismeréseket is nyert Bucsi filmje, mint a spanyolországi 3D-Wire fesztiválon az „animációs Oscarnak" tekintett Cartoon d'Or kvalifikáció, valamint az uppsalai​​ ​n​emzetköz​i r​övidfilm​​esztivál EFA-díja, melynek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára​ ​jelöli.

A ​​LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo felel.

http://riverrunfilm.com/
http://www.daazo.com
http://rekabucsi.tumblr.com
https://vimeo.com/rekabucsi


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: