2017. április 14., péntek

Tavaszi Várkapu Tárogató Füzér Várában




Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be Füzér Vára mindennapjait húsvétkor, a kétnapos rendezvényen együttesek, hagyományőrzők és előadóművészek várják a látogatókat. 



Füzér Várának kapuja - Farkas Imre Andor (PR menedzser Füzéri Várgondnokság) tájékoztatása szerint - tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd ezt követően a történelmi játszóházat tartanak kézműves foglalkozásokkal. A Felsővár piacán Sárospataki Lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, íjászattal, látványfőzéssel.

A 2016-os megnyitást követően ismét két napos Tavaszi Várkapu Tárogató rendezvény lesz húsvétkor Füzér Várában hagyományőrző csoportok fellépésével, lovagi tornákkal, kézműves foglalkozásokkal, toborzókkal, középkori életképekkel és tárlatvezetésekkel együtt.
Fellépők:
- Sárospataki Lovagok a Felsővárban
- Hollóének Hungarica a Felsővárban
- Vesztergám Miklós az Alsóvárban és a Felsővárban
- Úton Szekéren Egyesület az Alsóvárban
- vasárnap Agyagbanda az Alsóvárban
- vasárnap és hétfőn kézműves bemutató a Tájházaknál

A Hollóének Hungarica és vasárnap az Agyagbanda koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. A füzéri tájházak portáin és a község központjában gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak.
A Várkapu Tárogató hétfőn hasonló programokkal folytatódik.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette.

2017. április 16-17.
Tavaszi Várkapu Tárogató
Füzér

www.fuzervar.hu
www.facebook.com/fuzervara
https://www.youtube.com/watch?v=fFeR8ElPPGE


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: