2017. április 28., péntek

Öt éves a „A legszebb konyhakertek”



A Földművelésügyi Minisztérium évek óta figyelemmel kíséri és támogatja „A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program célkitűzéseit. Az immár 5. éve működő program figyelemfelkeltő, népszerűsítő tevékenységével és az elmúlt évek során elindult szemléletformálással még visszafordítható az a folyamat, amely az utóbbi évtizedekben a konyhakerteket érintette - mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a programban résztvevőknek rendezett szakmai napon.
A tárca helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: A konyhakertek művelése hozzájárul a biodiverzitás, a kert, mint élőhely megőrzéséhez, ezáltal a kertekben előforduló növény és állatfajok fennmaradásához, valamint a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó évtizedek óta megőrzött tájfajták megóvásához. A program révén erősödik a kertművelők önrendelkezése, fejlődik öngondoskodásuk, illetve tevékeny, tudatos tervező életmódjuk. Mindezek mellett a program központi üzenete, hogy minden talpalatnyi földterület legyen megművelve, illetve amennyire csak lehet, ez öko/bio módszerek alkalmazásával valósuljon meg.

Szakáli István Loránd elmondta, hogy a kezdeményezést 2012-ben Kovács Szilvia, ötletgazda indította el Karcagon. Akkor mindössze 22 fő jelentkezett a felhívásra. 2013-ban Fazekas Sándor - akkor vidékfejlesztési - miniszter javaslatára a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet segítségével országos szintre emelkedett a program. 60 település 939 kertje vett részt a versenyen, és a Kárpát-medencei (délvidéki, erdélyi) kertművelők részvételével már ebben az évben nemzetközivé vált. Ma már a csatlakozó települések és kertnevezők között - a délvidéki, és erdélyiek mellett - vannak kárpátaljai, illetve angol jelentkezők is. 

Az eseményen Kovács Szilvia a program ötletgazdája hangsúlyozta, hogy a projekt öt éves működése során sikerült elérniük sok tapasztalt kertművelőt, akik gondosan, szeretettel művelik zöldséges-gyümölcsös kertjeiket. Kezdettől fogva kiemelt célja a programnak a fiatal generáció konyhakerti kertműveléssel való megismertetése. Addig, amíg 2013-ban 40 gyermek mutatta meg az általa művelt konyhakertet, 2016. évben már 8 136 fő 20 év alatti ifjú kertművelő kertjét tekinthette meg a zsűri.

A program ötletgazdája beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban összesen 443 településről érkezett kertnevezés, 14,3 millió emberhez jutott el a program híre és a helyi verseny hatására, a projektben résztvevő kertművelők példáját követve, 5.384 korábban műveletlen kertben alakítottak ki konyhakertet.

Kovács Szilvia megjegyezte, hogy idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek. Hozzátette, hogy „A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei országos programba várja a Kárpát-medence összes településéről mindazon kertművelők jelentkezését, akik szívesen megmutatják konyhakertjüket, gyümölcsösüket.

A szakmai napon a programban résztvevő települések és szervezetek vezetői, valamint a hamarosan kertbejárásra induló közel 1000 zsűritag munkáját segítő koordinátorok voltak jelen.


Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: