2017. április 9., vasárnap

„Allegro Barbaro” Országos Muzsikás-turné Debrecentől Sopronig




Országos turnéra indul a Muzsikás együttes Bartók-Kodály műsorukkal, amellyel a közelmúltban Izraelben, előtte pedig számos más országban arattak osztatlan sikert. A Debrecentől Sopronig szinte az egész országot behálózó turnén népzene, Bartók és Kodály élményszinten, a Muzsikás együttes és Fülei Balázs koncertjei. Vendégek: Petrás Mária (ének, Moldva), Farkas Zoltán és Tóth Ildikó (tánc).



Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaroban? És mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai - a klasszikus zene ritka gyöngyszemei - a népzenével? Izgalmas és lendületes előadás adja meg mindezekre a választ a Muzsikás együttes és Fülei Balázs koncertjén, ahol a hangszerek, az ének, a tánc mind-mind ezekhez a kérdésekhez visz közelebb. A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai.

Az elmúlt közel két évtizedben a Muzsikás együttes különféle számos sikeres hangversenyprogramot állított össze, mely Bartók Béla művei és a népzene szoros kapcsolatára épül. Ennek a sorozatnak egyik programja az Allegro Barbaro, ahol a Muzsikás neves zongoraművészekkel koncertezik. Most idehaza indulnak hangversenykörútra a fiatal, nagy tehetségű Fülei Balázs zongoraművésszel együtt.

A sorozat egyik programja, az Allegro Barbaro címet viselő koncert az idei, magyarországi hangversenykörút idejére még tovább gazdagodott, azaz egészen egyedi és soha nem látott-hallott elemekkel bővült: immár együtt és egyszerre szólalhatnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc. A közönség számára pedig világossá válik Bartók Béla gondolata arról, miként is befolyásolja a zeneszerzőt a népzene: Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László, és Hamar Dániel alkotta Muzsikás együttes több mint négy évtizede állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Ennek az együttesnek sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a hagyományos magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. New Yorktól Tokióig, Hong Kongtól Shanghajig a világ legrangosabb koncerttermeinek és fesztiváljainak gyakori vendégei, koncertjeiket, lemezeiket a legtekintélyesebb napilapok és a zenei szaksajtó egyaránt méltatja. Számos kitüntetés - így a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj, a Prima Primissima díj birtokosai - és az európai zenekarok között elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat is átvehették.

A kritikusok szerint Fülei Balázs Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója, de széles érdeklődésének köszönhetően minden korszakból merít. A Liszt Ferenc díjas zongoraművész 2015 óta a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Számos magyarországi és külföldi szimfonikus zenekarral dolgozott együtt, zenekari és szólókoncerteket adott Európa szinte minden országában, valamint Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, Indiában, és Japánban. „Ahol ő megjelenik, személyében tudás, művészi lelkiismeret, ihletettség lép a pódiumra."
(Muzsika, 2014. március)

A moldvai csángómagyarok lélegzetelállító balladái és gazdagon díszített népdalai hitelesen szólalnak meg a moldvai születésű, Prima Primissima-díjas Petrás Mária keramikus-énekes előadásában. Ez az az éneklési mód, melyről Bartók számtalan alkalommal írt elragadtatva. A magyar táncok a férfi-nő szavakkal kifejezhetetlen kapcsolatát tükrözik, a virtuóz férfiasságtól a meghitt lírai mélységekig. Ezekből láthatunk néhányat a koncert során a Harangozó-díjas táncospár Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncaiban.

A koncerten többek között Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából szólalnak meg népi dallamok, Bartók Gyermekeknek, Improvizációk magyar népdalokra, a Szabadban ciklusból részletek, az Allegro Barbaro, a Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki táncok című darabja hangzik el.

A turné állomásai:
Ápr. 30. Szolnok, Aba Novák Agora
Máj. 3. Szeged, IH Rendezvényközpont
Máj. 4. Egri Kulturális és Művészeti Központ - Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Máj. 5. Szombathely, Bartók Hangversenyterem
Máj. 6. Miskolc, MÜHA
Máj. 7. Veszprém, Hangvilla
Máj. 11. Békéscsaba, Csabagyöngye
Máj. 26. Keszthely, Goldmark Károly Művelődési Ház
Máj. 30. Pécs, Kodály Hangversenyterem
Júni. 1. Dunakeszi, VOKE József Attila Műv. Kp.
Júni. 2. Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt-terem
Júni. 7. Zalaegerszeg, Keresztury Hangversenyterem
Júni 8. Budafok, Klauzál Ház
Júni 30. Gödöllő, Királyi Kastély

http://balazsfulei.com
http://muzsikas.hu
https://www.youtube.com/watch?v=m0MaNwGHKFc
https://www.youtube.com/watch?v=AiwI4_lKEG0
https://www.youtube.com/watch?v=cuLNDSwbmhg


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: