2017. április 29., szombat

Animációs film készült a lelki egészség megőrzésének fontosságáról




Magyarországon több millió ember küzd lelki problémákkal, vagy szenved valamilyen mentális betegségben. Többségük azonban - gyakran megfelelő információ hiányában - nincs tisztában a valós probléma gyökerével, vagy a megbélyegzettségtől való félelmükben nem kérnek segítséget.

A lelki egészség megőrzésével kapcsolatos felvilágosítás és az érzékenyítés így kiemelten fontos társadalmi ügy. Az Országos Közegészségügyi Intézet megbízásából a MITTE Communications készített animációs filmet a lelki egészség megőrzésének fontosságáról. 
A családi vagy munkahelyi problémák, a sokasodó stresszhelyzetek egyaránt lelki egyensúlyvesztést okozhatnak. Ilyen állapotban különféle mentális betegségek is megjelenhetnek, mint például a szenvedélybetegségek, a depresszió, de elmagányosodáshoz és a társadalom peremére sodródáshoz is vezethetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet megbízásából a MITTE Communications a Norvég Alap támogatásával megvalósuló projekt keretében elkészítette a "Számít, hogy vagy!" kampányvideót, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a saját és a környezetünkben élők lelki egészségének megőrzésére.
A film első részében a hétköznapok terhe alatt megroppanó főszereplő fejébe látunk bele: olyan egyensúlyvesztett állapotba kerül, ahol számtalan negatív érzést és gondolatot követően végül depresszióba esik. A negatív állapotból később kitör, és egy pozitív lelki fordulat történik. Az animációs film elején található nyomasztó társadalmi közeg a film végén egy támogató, lehetőségekkel teli közösséggé alakul.
Dr. Sümegi András, a Norvég Alap Lelki Egészség projekt szakmai igazgatója elárulta, hogy a „Számít, hogy vagy!" animációs oktatófilm célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészségmegőrzés fontosságára és a negatív állapot felismerésének jelentőségén túl a pozitív lelki állapot elérésének lehetőségét is megmutassa.
„A film készítésekor fontos szempontnak tartottuk, hogy egy megoldás-fókuszú, figyelemfelkeltő animációs filmet készítsünk, amely hangulati, stiláris és zenei fordulataival a depresszióból kigyógyuló egyén pozitív kiteljesedését mutatja be. Ehhez egy egyedi grafikai és szöveges világot alkottunk, ahol a lelki egyensúly elvesztéséhez, majd megtalálásához kapcsolódó kifejezéseket és vizuális elemeket kapcsoltunk" - nyilatkozta Batta Barnabás a MITTE Communications stratégiai igazgatója.
A „Számít, hogy vagy!" kampányvideó, a „Módszertani, strukturális és kapacitásfejlesztés a lakosság mentális egészségfejlesztésére irányuló beavatkozások támogatására" című projekt keretében a Norvég Alap támogatásával jött létre.
https://www.youtube.com/watch?v=yylfkkT6trw
Film koncepció, kreatív stratégia: MITTE Communications
Grafika, animáció: Farkasinszky Bence

http://mittecomm.com


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: