2017. április 7., péntek

Kávézási tippek a Starbucks kávémesterétől




A tavasz a megújulás hónapja, miért ne csempészhetnénk valami újdonságot megszokott kávénkba is? A Starbucks egyszerű tippjeivel elrugaszkodhatunk a hétköznapi rutintól.


A kávéban az a jó, hogy nagyon sokféleképpen elkészíthető, így ha merünk kísérletezni az ízekkel, egészen egyedi kombinációkat alkothatunk meg. Íme Plangár Ádám, a Starbucks kávémesterének három izgalmas ötlete, amellyel újdonságot csempészhetünk megszokott rituálénkba.

1.     Ízesíts bátrabban!

A fűszerek nem csak az ételek ízesítésére kiválók, de a kávénkat is feldobhatjuk vele. Adjunk egy kevés sót, Cayenne-borsot, chilit vagy vajat a kész kávénkhoz, és helyettesítsük ezekkel a jól megszokott tej-, csoki- vagy fahéjízesítéseket. Egy kis só felélénkíti a kávé ízét, a chili pedig felpezsdíti az érzékszerveket. Utóbbi az anyagcserét is gyorsítja, amely diétázásnál hasznosnak bizonyulhat. Tej helyett teavajjal ízesítve intenzívebb ízű és krémesebb lesz az italunk, így akár több órán keresztül távol maradhatunk a hűtőtől.

2.     Összpontosíts a kiegészítőkre!

Fagyi:
A melegebb idő közeledtével egyre jobban kívánjuk a jeges, frissítő italokat. A kávénkat hideg tej és jég helyett próbáljuk ki egy kis fagyival elkeverve! Ádám egyik kedvenc kombinációja a latin-amerikai Veranda kávé és a madártejes fagyi frissítő elegye.

Gyümölcs:
Kávéból is tudsz egy limonádéhoz hasonló hűsítőt összedobni, amelyhez néhány jégkockára, a Starbucks Kenya keverékére és pár friss narancsra lesz szükséged. Citrusos, friss ízvilága miatt a Kenya remekül passzol a narancshoz, így az összetevők elkeverésével egy nagyon finom italt kapunk.

Az édességen túl:
Sokan azt gondolják, hogy a kávé csak édességgel párosítva lehet még finomabb, pedig új élményekre lelhetünk, ha merünk kipróbálni elsőre meglepőnek tűnő párosításokat: az erőteljes, gyógynövényes ázsiai kávé például tökéletesen passzol egy lágyabb sajthoz, a citrusos afrikai kávé pedig a sós popcornhoz! Figyelem! A kávé valódi íze feketén mutatkozik be, ezért mielőtt bármivel együtt kóstoljuk, ízleljük meg eredeti, ízesítetlen formában!

3.     Készítsd el másként!

Ne ragadj le egy készítési módnál, próbáld ki kedvenc kávéd más-más főzési eljárással, és hozz ki belőle teljesen új ízeket! Tudtad, hogy mindössze hideg víz hozzáadásával, főzés nélkül is készíthetsz magadnak kávét? A frissen őrölt kávét 18?24 óráig szobahőmérsékletű vízben áztatva egy intenzív, telt ízű, magas koffeintartalmú hidegkávét kapunk, ami a nyári melegben a vizesebb jegeskávé kiváló alternatívája lehet. A különlegesség Cold Brew néven tavaly már a Starbucks kávézókat is meghódította. Habár a kávézókban egy speciálisan hideg vizes áztatásra kifejlesztett Cold Brew keverékből készítik, amelyet nem lehet megvásárolni, az otthoni változathoz kiválóan alkalmazható a citrusos, frissítő Starbucks Kenya kávé.
 

Nincsenek megjegyzések: