2017. április 8., szombat

A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen




A kereszténység legnagyobb ünnepére közösen készül Debrecen. Április 9-én, 16 órától a Fórum Debrecen előtt, a Csapó utcai sétálóövezetben Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök barkaszentelési liturgiája, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntése után a bibliai kort idéző jelmezesekkel és a kapuzó táncokat járó néptáncos lányokkal közösen érkeznek a résztvevők a Kossuth térre. A Kossuth tértől indul útjára a "Jézus keresztútja a családban" címet viselő bibliai keresztút, majd kilenc állomást érintve tér oda vissza.



A virágvasárnap közös ünneplése azt bizonyítja, hogy Debrecen olyan spirituális központja Magyarországnak, ahol katolikusok, reformátusok, baptisták, evangélikusok nagyon jó együttműködést tudnak kialakítani és párbeszédet folytatni - hangsúlyozta Debrecen polgármestere a Kölcsey Központban megtartott keddi sajtótájékoztatón. Papp László nagyszerű kezdeményezésnek tartja a virágvasárnapra tervezett programot és az egyházi összefogást a város vezetése személyes jelenlétével is támogatja.

Róma helyett Debrecent, a pápa által celebrált ünnepi mise helyett a debreceni virágvasárnapot választottam - árulta el Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája az ünnep előkészületeivel kapcsolatban. Örömmel döntöttem így, hogy egy nappal hamarabb, szombaton hazatérjek Rómából, mert megismerve a kezdeményezésnek a részleteit, rájöttem, hogy ez a debreceni rendezvény milyen színes, mennyire sok embert szólít meg és mennyire mélyen keresztény. Ez a program nem csak a mi híveinknek, felekezeteinknek szól, hanem hordozza azt az igaz tartalmat, hogy az ember alapvetően Istenre utalt lény, még hogyha sokan nem is tudják ezt.

Húsz éve élek Debrecenben - mindezt már Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke osztotta meg az újságírókkal - és a közelgő esemény kapcsán is elmondhatom, hogy ennek a városnak lelke van. Egy emberből, ha kiszáll a lélek, akkor meghall. Ha egy város vagy nemzet lelketlenné válik, akkor barbár lesz. Ez most az igazi kérdés a keresztény Európában, hogy lelke lesz, vagy meghall. Debrecenben ez a példaértékű összefogás azért jött létre, hogy lélekkel töltse meg az ünnepet. Nemcsak a hívekhez szólunk, hanem azokhoz is, akik eddig elmenekültek, hogy nem elmenekülni kell az ünnep elől, hanem ünnepelni kell.

Nem egy új ünnepet találtunk most ki, hanem egy ünnepnek a régi fényét hozzuk vissza - mondta bevezetőjében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A virágvasárnap egy olyan előkészület a Nagyhét eseményeire, amely rávilágítanak arra, hogy milyen ambivalens a mi készülődésünk: van benne könny és van benne öröm. Amikor Debrecenben ezen a jelképes bevonuláson veszünk részt, akkor ezt azért tesszük, mert eltelt a rendszerváltozás jó néhány év, de sok ember szívében Jézus bevonulása nagyon nehezen történik meg. A virágvasárnap történelmi együttléte után pedig most először jön el Magyarországon, így Debrecenben is, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap lesz.
A reformátusok az ünnep jegyében a hajléktalanokat ellátó Péterfia utcai központban harangot is szentelnek.

Debrecen katonái nevében elmondhatom, hogy nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a virágvasárnap zárásaként, 18 órakor a Debreceni Nagytemplomban zenés áhítattal egybekötött ünnepi koncertet adhat a Helyőrségi Zenekar. Lippai Péter, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy már ötödik alkalommal vesznek részt ilyen jellegű szolgálaton.

A közösségben megélt élmény mindig segíti az ünnep mondanivalójának befogadását - hangsúlyozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Debrecenben szerencsére sok ilyen lehetőség kínálkozik, amikor együtt élhetjük meg a legszentebb üzeneteinket, legyen az nemzeti ünnepünk kapcsán a szabadság, például március 15-án, vagy a szeretet, év végén az adventi várakozás idején. Az idei virágvasárnap is olyan közreműködőket sikerült megszólítani, akik nemcsak most, hanem az év bármely időszakában örömmel vállalják a közösségért való szolgálatot.

http://www.fonixinfo.hu/
 

Nincsenek megjegyzések: