2017. április 7., péntek

Költészet Napi előadás a József Attila Művelődési Központban




MINDEN RENDŰ EMBERI DOLGOKHOZ. Versszínház - felhanggal, a Költészet Napja tiszteletére. A legszebb verseivel és egy formabontó előadással tiszteleg a Költészet Napján a Holdvilág Kamaraszínház József Attila előtt.



József Attila születésnapja, a Költészet Napja. idén egy többszereplős, a költő munkásságát felölelő darabbal készült a Holdvilág Kamaraszínház, aminek a székhelye az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban van.
Az előadás nagyon meghitt, hiszen a színészek, a nézők között játszanak, a színpadon.

Tiszteletünk és szeretetünk kifejezése ez az előadás - mondta Koltai Judit darab rendezője.
Kevés olyan költőnk van, mint ő. Vad és szertelen, olykor szemérmetlen, mégis legbelül egy szemérmes, szeretetre éhes kisgyerek. Akinek versei utat mutatnak a mai kor emberének is, s olyan magas hőfokon égnek, mint ahogy ő élte lelki viharoktól sem mentes, fájdalmasan rövid életét. Az előadás olyan kérdésekről szól, amik mellett ma sem mehetünk el szótlanul. Döbbenetes, hogy mennyire a mához szólnak József Attila versei. Minden sora szíven üt, hiszen örökérvényű igazságokat hordoznak. Ezért a XXI. század embere éppúgy a sajátjának érzi, érezheti őket és meríthet belőlük, mint a kortársak, a XX. század elején. „Egymás nélkül senkik sem vagyunk"- írja. Mennyire igaz, nem? És mégis milyen könnyen tudunk bűnbakot találni ahelyett, hogy együttműködő társakat keresnénk.

A költő is őket kereste egész életében...
"Egyedül voltam én sokáig.
Majd eljöttek hozzám sokan.
Magad vagy, mondták; bár velük
voltam volna én boldogan."
Szenvedett a meg nem értéstől, talán mert kristálytisztán látta értékeit.
A „Születésnapomra" című versében például így ír:
„Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!"

A versek, a dalok, az effektek, az élőzene valamint a vetítés és a világítás emeli színházzá előadásunkat, reményeink szerint.

A darabnak különös intimitást kölcsönöz az is, - mivel limitált a nézőszám, - hogy a közönség is a színpadon van. Akarva akaratlan együtt lélegzik a színészekkel, szinte szó szoros értelemben. És fontos is ez az intimitás, hiszen az előadásban szereplő versek nagy része is „belülről" szól... Ahogy József Attila versei általában..."

Szereplők: Balatoni Dóra, Csernák Norbert, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kovács Andrea, Kókai János

2017. április 10. 19:30
MINDEN RENDŰ EMBERI DOLGOKHOZ
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
Budapest, József Attila tér 4.

http://www.kult13.hu
 

Nincsenek megjegyzések: