2017. április 23., vasárnap

Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja"




Magyarországon minden egyes nap a "Föld Napja", hiszen a szó egyszerre jelenti az élő bolygót, a szülőföldet, a megélhetés forrását: a termőföldet és az anyaföldet, a hazát - fogalmazott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a Föld Napja rendezvényen, Farmoson.
A Vízparti Élet Háza előtti rendezvényen Czerván György elmondta, hogy az Európai Uniós közös agrárpolitikájának középpontjába is a környezet- és természetvédelem került, ezért az Unió vezetői úgy döntöttek, hogy a közvetlen támogatások bizonyos százalékát kifejezetten az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra kell fordítani. Arról is beszélt, hogy a tájgazdálkodásban gyökerező magyar termelési hagyományok, a földhasználat, a mezőgazdasághoz kötődő ünnepek és népszokások évszázadok óta formálják a tájegységek arculatát.
V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében elmondta: a Föld Napja rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a gondosabb életmódra, amelyben természeti kincseink megóvása és a hulladékok újrahasznosítása nem az íróasztal mögött elgondolt elképzelés és teória marad: hanem mindennapi gyakorlataink része. A harc tétje ugyanis egy élhetőbb és fenntarthatóbb világ, s ez nem kevés: jövőnk, leszármazottaink jövőjének záloga.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy vízi élőhelyek mutatják meg a legjobban és leggyorsabban a környezet változásait, amire példaként hozta, hogy a hetvenes évekhez képest harmadával csökkent a vizes élőhelyek növényi és állati populációja. Az államtitkár szavai szerint Magyarország egyre többet áldoz környezetvédelemre. Kifejtette, hogy az elmúlt uniós költségvetési időszakban 2300 milliárd forint jutott erre a területre, a jelenlegi időszakban 2800 milliárd forint a környezet és természetvédelemre biztosított forrás. Hozzátette, hogy az agrárium zöldítési részét is számba véve az összeg hozzávetőlegesen 3400 milliárd forintra nő.
A Föld Napja rendezvény megnyitása után V. Németh Zsolt és Czerván György Pro Natura díjakat és miniszteri okleveleket adott át. A Magyar Tájdíjat Mátraderecske Községi Önkormányzata vette át a Palócföld ősereje Tájfejlesztési, közösségi mintaprogram az élhető faluért című pályázattal elért eredményéért.
A díjazottak listája az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/magyarorszagon-minden-egyes-nap-a-fold-napja

(MTI/FM)

Nincsenek megjegyzések: