2017. április 1., szombat

Megnyílt a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál




Georg Baselitz legendás képzőművész kiállításával, valamint Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar koncertjével kezdődik pénteken a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A gazdag fesztiválprogram a klasszikus és a könnyűzene, az opera és a jazz, a táncművészet és a színház, az újcirkusz és a képzőművészet, a divat és a design műfajában is rengeteg kihagyhatatlan pillanatot ígér. Március 31. és április 23. között közel 40 helyszínen, több mint 150 esemény várja az érdeklődőket Európa egyik legfontosabb összművészeti fesztiválján szerte a fővárosban.

A fesztivál nyitóhétvégéjén olyan világsztárokkal találkozhat a közönség, mint a lenyűgöző hangú és színpadi jelenlétű dél-afrikai szoprán, Pumeza Matshikiza, a nu jazz ikon, Bugge Wesseltoft vagy a világzene emblematikus alakja, Goran Bregovic, április első napján pedig több mint száz táncművész és zenész lép együtt színpadra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés/150 című nagyszabású, új előadásának premierjén a Müpában.

Április 1-én, szombaton délelőtt 11:00 órától indul a sokak által várt Fesztiválnyitó Promenád. A Fővám térről, a Városháza parkból és a Szent István térről indulva többszáz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban, hogy bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön Lisztet és korát megidéző produkciók, óriásbábok várják a felvonulókat. A Hősök terére érve összművészeti produkció zárja a promenádot, melyben akár a közönség is aktívan részt vehet.
A fesztivál első hétvégéjén a divat és a design szerelmeseit a Mercedes Benz Fashion Week és a CORSET - A divat dualizmusa, avagy a dualizmus divatja különleges bemutatói várják. Igazi „fesztivál a fesztiválban" élménnyel és interaktív családi programokkal készül a kétnapos Pont Fesztivál, mely az UNESCO szellemi örökségein keresztül, távoli és közeli kultúrák kincseit mutatja be a Várkert Bazárban.

Az újcirkusz produkciók sorát a fesztivál első hétvégéjén a Stockholmban alapított Svalbard Company meghökkentő és magával ragadó produkciója nyitja, ezt követi majd április 9-én és 10-én az ausztrál CIRCA társulat vonósnégyesre és akrobatákra komponált zseniális előadása, az Opus2, és a fesztivál keretében mutatja be vadonatúj produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat is!

Hatalmas várakozás és óriási érdeklődés kíséri John Malkovich és Michael Sturminger új, Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című előadását, amely április 4-én látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a világhírű, háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro Writing with Light gyűjteményes kiállítását is, ez utóbbit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban láthatják majd az érdeklődők.

Az idei fesztiválprogram is fontos évfordulók, tematikus fókuszpontok köré épül. 2017-ben emlékezünk Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára. Ebből az alkalomból bemutatóra készül a Magyar Állami Népi Együttes, Ködellik a Mátra című esttel hajt fejet a mester előtt Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs, a zeneszerző kamarazenei művei adják a Classicus Ensemble rendhagyó, Múzsák csöndje - Múzsák hangja című koncertsorozatának gerincét is. A fesztivál záróelőadása pedig Kodály Háry János című operájának nagyszabású bemutatója lesz, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével.


Pumeza Foto: (c) Decca Simon Fowler

A kiegyezés történelmi évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, de a Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállítása is e korszakot mutatja be. Húsvét ünnepéhez kapcsolódva, az Akademie für Alte Musik Berlin és a RIAS Kammerchor a belga karmester, René Jacobs vezényletével, Bach Máté-passiójával lép színpadra nagyszombaton, április 15-én.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a fesztivál egyik új helyszíneként rendkívüli programmal készül az Erzsébet téri Akvárium Klub: itt mutatja be legújabb albumát José González, érkezik a basszusgitáros, énekes és producer Stephen Bruner, azaz Thundercat, a két zeneguru, Richard Dorfmeister és Rupert Hubert és először lép fel Magyarországon a csodálatos énekhangjáról és fantasztikus zongorajátékáról ismert Matt Simons. Mindemellett március 31-től a fesztivál ideje alatt naponta adnak akusztikus koncertet hazánk elismert zenészei és friss tehetségei az Akvárium Tavasz Teraszon. A város szívében, a Városháza parkban felállított Üvegházban a fesztiválon fellépő művészek mesélnek pályájuk különleges pillanatairól - a beszélgetéssorozat különböző állomásain Veiszer Alinda, a Budapest Art Week szervezésében pedig Réz Anna kérdezi majd az alkotókat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, kiemelkedő programkínálattal, számtalan premierrel, kiváló hazai és nemzetközi művészekkel, elkötelezett és kíváncsi közönséggel. Ez a tavaszi időszak Budapest kulturális értékeiről, lenyűgöző sokszínűségéről szól, a fesztivállal együtt lélegzik és rezdül az egész város, az utcákon-tereken is meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, a főváros pedig pezsgő, inspiráló találkozási ponttá válik.  

A Budapesti Tavaszi Fesztivál új imázsfilmje a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4C8VTaAbIss

www.btf.hu


Forrás: EuroAstra
  

Nincsenek megjegyzések: