2017. április 28., péntek

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta




Vízi sportok, fesztiválélmény és rakpart - idén május 6-án 5. alkalommal rendezi meg az Antall József Tudásközpont a Dunai Regattát, amely a legnagyobb, egyetemek közti sport és kulturális fesztivál.  A rendezvény sportversenyeire rekordszámú jelentkezés érkezett be: közel 800-an neveztek a résztvevő 2 külföldi és 18 magyar egyetemről. Az ingyenes fesztivál egyik kiemelt célja, hogy az egyetemistákat sportolásra buzdítsa, és közösségi térként visszahozza Budapest életébe a Dunát. 
  



Május 6-án ismét egész Budapest a Dunára és a rakpartra fókuszál: jubileumi, ötödik alkalommal rendezik meg a Dunai Regattát, a fesztiválszezon nulladik napjaként. Idén a korábbi éveket felülmúlva, 781-en jelentkeztek a versenyekre. Az esemény nem csak Magyarországon népszerű: a 18 magyar egyetem mellett hannoveri és maastrichti felsőoktatási intézmények is megmérettetik magukat. „Az elmúlt öt évben a résztvevő egyetemek száma megháromszorozódott, de a vízi futamokon túl a kipróbálható sportok és a kulturális programok is hasonló ütemben fejlődtek. Az egyetemi sportversenyből igazi sportfesztivállá nőtte ki magát a Dunai Regatta, amit nemcsak a hallgatók, hanem egész Budapest vár" - mondta Basa Balázs, a Dunai Regatta projektvezetője.

A fesztiválon többféle sportot, köztük új és extrém sportágakat is ki lehet próbálni, de legtöbben az evezést és a sárkányhajózást követik nyomon és szurkolnak a kedvenc csapatuknak. Pétervári-Molnár Bendegúz, magyar olimpikon evezős már több alkalommal is versenyzett a Dunai Regattán a Budapesti Corvinus Egyetem színeiben. Szerinte a Duna adta lehetőségeknek köszönhetően szélesebb réteg ismerheti meg és próbálhatja ki a vízi sportokat, így akár új tehetségeket is fedezhetnek fel. „Remek példa erre a sárkányhajózás, amely az elmúlt két évtizedben egyre ismertebbé vált Magyarországon, ennek is köszönhető, hogy az idei Dunai Regattán már 477-en jelentkeztek a versenyre. A korábbi évekhez képest újítás, hogy a Dunai Regatta győztes csapatai egy lépést tesznek a jövő évben Szegeden megrendezendő IDBF (International Dragon Club Federation) Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságon való részvétel irányába, amely tovább emeli a győzelem rangját" - tette hozzá Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

A sportversenyek ösztönzése mellett a rendezvény felelős szerepet vállal abban, hogy a Dunát változatosan használható közösségi térként ismerjék és kezeljék Budapesten. A vízen zajló mérkőzések mellett a Műegyetem rakpartot is kiemelik a korábbi, forgalmi funkciójából, így lehetőség van arra, hogy idén több, mint 28 000-en vegyenek részt az eseményen. „Szervezőként a kezdetektől fogva fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a fővárosiak figyelmét a Duna sokszínű használatára. A második világháború előtt pezsgő vízi élet zajlott a Dunán, a városi lakosság a folyót és a vízi sportokat ünnepelte a hajós felvonulásokon, regattákon. Ezt a hagyományt frissítettük fel a mai igényekhez igazítva, hogy újra a városlakók életének részévé tegyük ezt a nagyszerű folyót" - mondta el Gorácz Anikó, a szervező Antall József Tudásközpont Arculat és kommunikáció irodájának vezetője.

A sárkányhajós és evezős versenyszámok mellett különféle extrém sportágak mutatkoznak be, például a crossfit, freestyle foci és a cheerleading. A fesztiválhangulatáról pedig neves fellépők gondoskodnak, köztük az Anna & the Barbies, a Hősök, az Ocho Macho, Byealex és a Slepp, és Dj Metzker Viktória. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: