2017. április 30., vasárnap

Felavatták Darányi Ignác szobrát a Városligetben




A legnagyobb magyar agrárpolitikusra emlékezve április 27-én felavatták Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszter szobrát Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum városligeti épülete előtt.
  
Foto: (c) MTVA



Ma egy kiváló államférfinak, igaz hazafinak állítunk emléket, aki egész életében Magyarország, a magyar nemzet érdekeit szolgálta. Jelentős érdemeket szerzett a magyar mezőgazdaság szolgálatában, mindig a gazdák javáért, az agrárium fejlődéséért és sikeréért munkálkodott - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szobor avatása alkalmával. Felidézte, hogy Darányi Ignác a 19. és 20. század fordulójának kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusa volt, aki 12 éven át irányította a Földművelésügyi Minisztériumot. 
Az agrártárca vezetője jelezte: nem véletlen, hogy a Vajdahunyadvárnál, a kerengő előtti területen állítottak szobrot Darányi Ignácnak, hiszen ő volt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megálmodója is, aki a múzeum alapító okiratában rögzítette, hogy "az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék".
Darányi Ignác munkája során meghatározó lépéseket tett a mezőgazdasági termelés korszerűsítésért és fellendítéséért, pártolta a szövetkezeti mozgalmakat, a belső piac megvédésével és stabil exportpiac biztosításával pedig megteremtette a kiszámítható értékesítés feltételeit. Mindezek mellett számos kutatóintézetet és szakiskolát is létesített - sorolta Darányi Ignác, a kimagasló tehetségű államférfi érdemeit Fazekas Sándor.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: Darányi Ignác egész életében szakmailag elkötelezetten a magyar agráriumért dolgozott, elhivatott, emberséget sugárzó személyiségét már életében szeret és tisztelet övezte. Munkássága számunkra, az utókor számára is eligazítási pontokat jelent. Hozzátette: az új szobor felavatásával, egy kilencvenéves terv válik végre valóra. Felidézte ugyanis, hogy a Magyar Mezőgazdák Szövetsége még 1927-ben célul tűzte ki, hogy szobrot állítson az egykori miniszternek és ennek érdekében országos gyűjtést is indítottak. Az összeg hamar összegyűlt, de Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása csak maketten maradt fent, ugyanis az elkészült régi szobor a második világháborúban megrongálódott és végső sorsa a beolvasztás lett.
Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet ügyvezető igazgatója elmondta: már több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy az egykori szobrot újraalkossák és elhelyezhessék a múzeum előtti kerengőben. Az eredeti szobrot Györfi Sándor karcagi szobrászművész alkotta újra. A szobron Darányi neve mellett az olvasható: "Ha művét keresed, nézz körül". Ez a mondat arra utal, hogy Darányi Ignác szobra abban a környezetben van, ami az ő munkájával, az ő segítségének köszönhetően jött létre - fűzte hozzá.
A szobor leleplezését és megkoszorúzását követően „Új korszak a hazai szőlőtermesztésben" címmel szakmai konferencia kezdődött Darányi Ignác tiszteletére, aki a hazai szőlőnemesítés élharcosa is volt.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: