2016. július 7., csütörtök

Szent Márton találkozó
2016. július 9-10-én rendezi meg a Szent Márton Találkozót Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a szombathelyi Emlékmű-dombon a Szombathelyi Egyházmegye Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával.

A július 6-ai sajtótájékoztatón dr. Veres András megyéspüspök ismertette röviden a közelgő esemény programjait. A találkozó egyik kiemelt eseménye lesz a július 9-én, 10.30-kor kezdődő szabadtéri ünnepi szentmise. Az eseményen képviseltetik magukat többek között dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Vízkeleti Mariann államtitkár, Cseresnyés Péter államtitkár, Soltész Miklós államtitkár és V. Németh Zsolt államtitkár is. Továbbá jelen lesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint részt vesz a szentmisén Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius. A szentmisét Dominik Duka prágai bíboros-érsek, legátus, Ferenc pápa különleges megbízottja celebrálja. A hívek a latin nyelvű szentmisébe az erre az alkalomra készült Szent Márton Találkozó Liturgikus Füzetének segítségével kapcsolódhatnak be.

Szent Márton életének legismertebb jelenete, amikor fél köntösét a didergő koldusra terítette. Szent Márton egészen sajátosan tudott az emberek lelkébe látni, meglátni a hiányt és cselekedni, jót tenni, segíteni a rászorulókon.  Élete, öröksége máig érvényes, aktuális, mellyel megmutatta, hogy a jézusi szeretet kortól, időtől, helytől függetlenül kapocs tud lenni két ember között. A rendezvény szlogenje: „Felemelő szeretet - éld át és add tovább!". Az egész programsorozat gondolatisága ezt kívánja közvetíteni.

A találkozó a Szent Márton Év legnagyobb egyházi eseménye. A szervezők kötelességüknek érezik, hogy ne csak a hívő embereknek, hanem másoknak is megmutassák a testvéri szeretet és az egymásra figyelés példáját. Az érdeklődőket a két nap során az ünnepi szentmise mellett, további lelki programok, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, valamint táncház és egyéb családi események várják. Az előadók közt lesz Böjte Csaba, aki az irgalmasságról szól, Dr. Zacher Gábor, aki családról, együttélésről tart előadást, míg Eperjes Károly életéről, munkájáról, hitéről beszél majd. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 25 éves évfordulóját ezen a két napon ünnepli. A gyerekeket játszóház, ügyességi játékok, kézműves programok várják. A zenét kedvelők többek között Csiszér Lászlót és együttesét, St. Martint, valamint az Eucharistot hallgathatják meg. A rendezvény nagykoncertjét július 10-én 19 órakor Ákos adja. A koncert után a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjével zárul a Szent Márton Találkozó, a meccset a jelenlévők óriás kivetítőn követhetik végig.

Parkolás:
Gépjárművekkel az Emlékmű-domb közvetlen területe nem lesz megközelíthető. Parkolni a rendezvény helyszínén nem lehet. Kérünk minden szombathelyit, hogy lehetőség szerint gyalog jöjjön a programokra. A vidékről érkezőknek azt javasoljuk, hogy a környező utcákban vagy pedig az MMIK-nál, a Székesegyháznál álljanak meg gépkocsijukkal. A zarándokokat szállító autóbuszok a Claudius Hotel melletti kavicsos parkolóban tudnak várakozni. A sajtó munkatársai a Claudius Hotel és az uszoda közötti járdán és füves területen tudnak parkolni. Kérjük az autóbuszokat és a sajtó munkatársait, hogy a Rohonci utca felől jöjjenek a Bartók Béla körút és az uszoda irányába.

A rendezvény csatornája:https://www.youtube.com/channel/UCm9-LWZirnowAaJC8WfXAng
http://szentmartontalalkozo.martinus.hu/

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: