2016. július 7., csütörtök

Egész évben kultúra és szórakozás
Ez lehetne a mottója a Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozatnak, mely szinte láncra fűzi Baja kínálatát, értékeinek legjavát. Tavasztól késő őszig áll a bál, azaz egymást követik az események. Gasztronómiai fesztiválok, kiállítás megnyitók, koncertek, sztárvendégek, sportesemények szerepelnek a palettán.
A város idei jelmondata: 2016 a bajai értékek, hagyományok és a bajai halászlé éve.
Baja februárban már harmadik alkalommal képviseltette magát a Budapesti Halfesztiválon, ahol az érdeklődőknek lehetősége nyílt az évszázadok óta ugyanazon recept alapján készülő bajai halászlé megízlelésére.

Akik részt vesznek a rendezvényeken, többet kapnak, mint más településeken.
Valódi értékeket, több évszázados tradíciót, kulturált szórakozási lehetőséget. Minden korosztály számára nívós programokat kínálnak, hogy mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább megfelelő lehetőségeket a mediterrán hangulatú Duna-parti városban. Baján a temérdek izgalmas esemény mellett látnivalók széles tárháza csalogatja a vendégeket, így jelentve megkerülhetetlen választást a nyári ajánlatok között.
Ha azt mondom: Baja, azt mondod: halászlé!
Ha azt mondod: halászlé, azt mondom: fesztivál!
És ha azt mondod: Bajai Halfőző Fesztivál, akkor azt mondom: július második hétvégéje!
20 éve, 21. alkalommal rendezik meg idén a 320 éves városban a Bajai Halfőző Fesztivált. Baja, a halászlé fővárosa! Nem véletlen, hogy hungarikummá minősítették a bajai halászlét! 1996-ban felmerült: a várossá nyilvánítás 300. évfordulóját közös bográcsozással ünnepeljék a főtéren és környékén. Nagy siker volt, hagyománnyá lett. Baja nemzetközileg ismert, a rekordok könyve által jegyzett halfőző fesztiválja immár valódi fieszta.
Négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz.
Ez az az időszak, amikor Baján minden az immár hungarikumnak számító bajai halászléről, a szórakozásról és a legnagyobb sztárokról szól. Amikor hazajönnek az idegenbe szakadtak, amikor ezrével özönlik el a várost a vendégek, amikor már szinte moccanni is alig lehet a Szentháromság téren, a Petőfi-szigetben és a belváros utcáiban. Amikor több 100 bográcsban rotyog a halászlé, amikor hajnalig mulatnak a családok és a baráti társaságok a belvárosi asztalok mellett, és ismét átélhetik azt az érzést, hogy bajainak lenni jó!
Erről szól a több mint két évtizedes múltra visszatekintő emblematikus ünnep.
Baja elképzelhetetlen halászlé nélkül.
Egyszer mindenki legyen bajai: kóstolja meg a legjobb halászlét!
A Csodálatos Baja 2016 program- és fesztiválsorozat májusban a Pünkösdváró Kórusfesztivállal kezdődött, majd a Jánoska-eresztés, és a Szezonnyitó Strandfesztivál következett. A július 2-3.-ai Motorcsónak EB-VB után július 7-10. között a XXI. Bajai Halfőző Fesztivált rendezik meg.


További programok:
augusztus 11-20. - VII. Luciano Pavarotti Nemzetközi Emlék Mesterkurzus
augusztus 20. - Bácskai Vágta
augusztus 20. - VII. Luciano Pavarotti Nemzetközi Emlék Mesterkurzus Záró Gálakoncert

augusztus 21. - Operett gála - Szabadtéri Szuperprodukció
augusztus 26-27. - Szép nyári nap - Szabadtéri Szuperprodukció
szeptember 23-24. - Bácska Kincsei Természeti Napok
október 14.-l 5.-l 7. - Giuseppe Verdi: Traviata- Operabemutató


www.baja.hu
www.csodalatosbaja.eu
www.bajaihalfozofesztival.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: