2016. július 8., péntek

Németország egyik legizgalmasabb régiója: Frankfurt és környéke

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviselet-vezetője, Czeiszing Miklós igen jeles társaságot hívott össze, hogy a turisztikai szakma (
Deutschland Travel Club: újságírók, utazási irodák) alaposabban megismerkedjen Frankfurt am Main városával és környékével. Az előadók között volt Peter Feldmann, a Majna-parti Frankfurt főpolgármestere, Anette Biener turisztikai igazgató, Antal Gábor, a Lufthansa magyarországi képviselője, Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Bagdy Gábor, budapesti főpolgármester-helyettes, Thomas Feda, a Tourismus+Congress GmbH ügyvezetője, Dernovics László, a DZT Kelet-Európai Turizmusért felelős igazgatója és több más kiváló szakember.

Peter Feldmann, Frankfurt am Main városának főpolgármestere emlékeztetett rá, hogy az 1990-es határnyitás óta Budapest és Frankfurt testvérvárosként egyezményt kötött a kölcsönös turizmus elősegítéséért. Frankfurt környékén nyolc világörökségi helyszín található, a Brexit után még inkább Európa pénzügyi, kereskedelmi és közlekedési központjává válik. Szinte minden hónapban óriási kiállításoknak és vásároknak ad otthont. Lakossága sokszínű, nemzetközi. Hatalmas repülőtere élénk forgalmat bonyolít, megközelíthető hajóval, kerékpárral, kiváló autó- és túraútvonalakon. Igazi európai csomópontnak számít konferenciák, kongresszusok gyakori helyszíneként is. Az egyetlen város, amelynek U-Bahnja (földalatti vasútja) felmegy a hegyre. Élénken jelen van itt a római kor és Goethe szelleme a borkultúrával, meg a nevezetes frankfurti almabor és a húsok mellé tálalt zöld mártás (Grüne Soße). Frankfurt az első városházával és nemzeti parlementtel is dicsekedhet. Kijelenthetjük, hogy: Frankfurt = életérzés!
   A globalizáció nem az újkor terméke, mert a kereskedelem az ókortól máig folyamatos náluk. Természetesen a város és környéke nagy erőkkel készül a következő sporteseményekre, a foci világbajnokságra stb.
Bagdy Gábor, budapesti főpolgármester-helyettes szintén említette a 26 éves testvérvárosi kapcsolatot. Országunk számára fontosak a német turisták, bár tavaly a számuk újra megcsappant, sőt, az elmúlt 15 évben a németek beutazása hasonló tendenciát mutat. Elmúlt már az idő, amikor a kelet- és nyugat-németek a Balatonnál randevúzhattak. Magyarország évente augusztus 19-én emlékezik a Páneurópai Piknikre. A testvérvárosi kapcsolatot Frankfurt kezdeményezte az Atlantis Alapítványon keresztül. Bagdy a Brexitet úgy értelmezi, hogy e tény új kockázatok mellett új lehetőségeket tárhat fel az együttműködésben. Mindenesetre örömmel várjuk a német szurkolókat a 2017-es vizes világbajnokságra, 2024-ben pedig az olimpiára.
A német kongresszusi turizmus részéről Thomas Feda elmondta, hogy a DZT utoljára öt éve rendezett Budapesten frankfurti eseményt. A 720 ezer lakosú Frankfurt Németország ötödik legnagyobb városa. 1990 óta működik náluk magyar konzulátus. A két várost napi öt repülőjárat köti össze mindössze kétórás utazással. Frankfurtban van a világ harmadik legnagyobb repülőtere, amelyben kilométer hosszú mozgójárdákkal gyorsítják a gyalogos közlekedést. A 2015-ös statisztikák szerint 5,1 millió látogató kereste fel, valamint 8,7 millió vendégéjszakát töltött el a városban. A magyar turisták száma az utóbbi tíz évben 10%-kal növekedett. Tavaly a magyarok 18.897 vendégéjszakát jelentettek.   

    Thomas Feda elsorolta, miért érdemes városba és környékére látogatni. 36 múzeum, 7 színház, 4 kabaré és 5 zenés színpad, benne a nagyszerű operaház kínál minden műfajban kulturális programokat. Hatalmas stadionjaiban a sportok minden ágát figyelhetjük. Újjá varázsolták a fantasztikus óvárost, teljes rekonstrukción esett át 15 középkori ház. Mivel London kiesik az Európai Unióból, a világ legnagyobb karácsonyi vásárának helyszínévé a frankfurti lépett elő. Pompás külsőségek mellett zajlanak a Múzeum-parti Fesztiválok (Museumuferfest), az Opera téri Fesztiválok (főleg gasztronómiai élvezetekkel), a Majna-parti tűzijátékok és persze a frankfurti virsli ünnepe. Hatalmas új konferenciaközpont a Kap Europa. 266 szálloda, köztük 17 luxuskategóriájú összesen 26 ezer ággyal rendelkezik, többnyire a város központjában. A turistáknak érdemes beszerezniük a 2016/17-es Frankfurt Card egy- vagy kétnapos változatát (egyéni: 10,50 vagy 15,50 €-ért), hiszen 27 múzeumi, állatkerti, fürdő, színház, közlekedés és egyéb szolgáltatás igénybevételéhez 50%-os engedményt biztosít, csoportoknak is nagyon megéri! A kártya kapható turista irodákban, repülőtéren, közlekedési központokban. Versenyképes árakon lehet bevásárolni a Zeilen, a Goethestraßén, kis- és nagyáruházakban vagy akár a bolhapiacon. A hagyományos vendéglőkben a helyi konyha specialitásait kínálják. Hét nevezetes zöld parkot lehet felkeresni. Kevés hely hirdet külön akadálymentes városnézést, szervezett vezetést vakoknak és gyengén-látóknak, mozgásukban korlátozottaknak és egyéb hátrányos helyzetűeknek - Frankfurt am Main ezt is tudja!  
Czeiszing Miklós, a DZT budapesti képviseletének vezetője felhívta a figyelmünket a honlapon állandóan megújuló németországi turisztikai információkra és a kapcsolódó nyereményjátékra. Az elmondottakat kiegészítette Sachsenhausen kellemes kiskocsmáival és a jó ár-érték arányos bevásárlási lehetőségekkel. Az elmúlt évben Németország 80 millió vendégéjszakát, Európában a legtöbbet könyvelhette el, 2016-ban máris 6,6%-kal növekedett a külföldi turisták száma. 16 nemzeti park, 130 kiemelkedő nemzeti tájegység és 15 UNESCO bioszféra található az idén a természetet középpontba állító turisztikai évben. A tematikus éveket 2017-ben a Luther-év folytatja, mivel 500 évvel ezelőtt született meg a reformáció gondolata. 2018-ban a kulinária évét, 2019-ben a százéves Bauhaus-t, 2020-ban Beethoven emlékezetét ünnepli Németország. Frankfurt am Main közben az üzleti világ központja is - hirdetik az óriási felhőkarcolók.
    Újságírói kérdésre Antal Gábor, a Lufthansa magyarországi igazgatója elmondta, hogy a világ legbiztonságosabb járata a Lufthansa, Frankfurt pedig a legbiztonságosabb repülőtér. Ezért a forgalmában egyáltalán nem tapasztalható visszaesés.
A sajtótájékoztató után remek ízelítőt kaptunk a német vendéglátásból. A DZT fantasztikus kiadványait nyújtották át a közönségnek: Frankfurt Rhein-Main Guide2016/17, Frankfurt Sightseeing Tours, Frankfurt Card, Frankfurt Information, Franfurt Events 2016, Frankfurt és környéke színes útikönyv (Hibernia Kiadó), valamint a frankfurti vásárok gazdag idei naptárát. 

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: