2016. július 5., kedd

A Richter cégpolitikájának célkeresztjében a meddőség
Dr. Ősapay György
A Richter Gedeon Nyrt. hatalmas befektetése (55,6 milliárd forint) egy új női termékenységet érintő készítmény be is mutatja, hogy milyen hatalmas probléma a meddőség. Ezért érthető, hogy az újabbnál újabb hormonkészítmények fejlesztése mellett egyre erősödnek a nem-hormonális, természetes alapanyagú készítmények fejlesztése, forgalmazása is.    

A meddőség okozta gyermektelenség közismerten egyre súlyosbodó probléma, ezért csattant a hír, hogy egy, a  női termékenységet fokozó gyógyszert kifejlesztő és forgalmazó svájci céget, a Finex Holdingot megvásárolta a Richter Gedeon Nyrt. Az így tulajdonába került hormonkészítményt Európa-szerte és Közel-Keleten is forgalmazhatja majd, az amerikai forgalmazás a svájci tulajdonos joga maradt a készítmény ottani engedélyeztetése után. Ez a termék és a piacvásárlási tranzakció rendkívül kedvező a  profit szempontjából. Mindezeken túl, külön kiemelte  Bogsch Erik vezérigazgató, hogy mennyire bíznak a sikeres együttműködésben a svájci cég szakembereivel, kutatóival, amely további eredményeket hozhat mint a kutatás, mind az üzleti élet területén.

Az új készítmény alkalmazására vonatkozó részleteket nélkülöző hír nyomán a témában érintettek találgatásokba kezdtek. Nem derül fény arra, hogy konkrétan milyen meddőségi esetekben tud majd segíteni, hatékonyabb-e valóban, mint az eddig alkalmazott készítmények. Ezzel kapcsolatban Prof. Dr Ősapay György meddőségi kérdésekkel foglalkozó gyógyszerkutató, az Magyar Tudományos Akadémia doktora elmondta, hogy a Finox által kifejlesztett készítmény anulációs rendellenességekben szenvedő nőknek nyújt segítséget, amikor is a petesejtek vagy nem megfelelően fejlődnek, vagy nem képesek a petefészekből kiszabadulni. Az új hormonális gyógyszerkészítmény egyszerre több tüsző érését stimulálja. Hatóanyaga alapjában megegyezik a női vizeletből nyert és régóta alkalmazott FSH készítményekével, mint Dr. Ősapay kifejtette, a Richter által megvásárolt készítmény hatóanyaga is humán eredetű, úgynevezett rekombináns technikával készül, amely bioekvivalens egy már forgalomban lévő hasonló készítménnyel, amelyet viszont kínai hörcsög petefészeksejtek segítségével állítanak elő. Az új készítmény is injekciós toll kiszerelésű, gyakorlati alkalmazása elsődlegesen asszisztált reprodukciós eljárásokhoz kapcsolódik.
 

Dr. Ősapay György korábban több interjúban kifejtette, hogy a nem-funkcionális meddőségért 60%-ban jelenleg már a férfiak felelősek, ami sajnálatos módon Magyarországon mind a mai napig tabutéma. Ugyan a Finex készítménye központi idegrendszeri eredetű férfimeddőségekben segíthet, de ez a nem-funkcionális férfimeddőség eseteire nem általános, nem egyszerű, költséges és meglehetősen kényelmetlen megoldás - mondta Dr. Ősapay György, aki munkásságának jelentős hányadát az Egyesült Államokban folytatta és folytatja - és  hozzátette, hogy a meddőnek tűnő férfiaknak célszerű először a hazánkban is elérhető, amerikai, kapszula formájában kapható nem-hormonális készítményt (Ferulant) kipróbálni. Ez a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény a kaliforniai Stanford University klinikai kutatásában átlagosan 51%-ban növelte a spermiumszámot, a mozgékonyságukat és sikeresen növelte a megtermékenyítések bekövetkezését a nem-funkcionális meddőségek esetén. 

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: