2016. július 9., szombat

III. Perényi Péter Íjászverseny Füzéren
Páratlan lövés az Alsóbástyáról. A Füzéri Várgondnokság szervezésében Mónus József többszörös íjász távlövő világbajnokunk íjászbemutatót tart Füzéren a Paróchia udvarán 2016. július 10-én (vasárnap) 11 órától.

"Fehér Farkas" egyedülálló módon eltervezte, hogy végigjárja a várainkat, feláll a bástyák fokára, és szinte lőhetetlen távolságokban elhelyezett rendkívüli célokat rakat ki, hogy ellője íjaival és nyilaival azokat. Füzér Várában is hasonló szenzációra készül.

Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József - Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt.

A III. Perényi Péter Íjászverseny gyerekeknek és felnőtteknek ünnepélyes megnyitóval kezdődik 11 órától Füzéren a Paróchia udvarán. Ezt követően Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász bemutatóját, majd lövését tekinthetik meg.

14 órától kezdődik a verseny Oláh Tibor „Furé" irányítása alatt, amire nevezni a helyszínen lehet két kategóriában: Tradicionális íj favesszővel és Vadászíj, Long-bow.
Az esemény fővédnöke dr. Perényi János bécsi magyar nagykövet lesz.

A jó hangulatról középkori zene és a Csiribiri Együttes zenés, vidám, interaktív műsora gondoskodik. Ezen kívül értékes nyeremények és páratlan élmények várják Önöket.

„A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér, egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. A vár régészeti kutatása 1977-ben kezdődött, mivel a feltárást nem követte a falak konzerválása, a munka néhány hét után megfeneklett. A munka csak az elengedhetetlenül szükséges teherfelvonó megépítése után, 1992-ben indulhatott újra, immár Simon Zoltán (Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ) vezetésével. A feltárás - Füzér Község Önkormányzatának, a Füzérért Alapítványnak, a helyi Várvédő Egyesületnek, a Kincstári Vagyonigazgatóságnak és számos önkéntes diáknak köszönhetően - azóta is folyik. Az örvendetes módon megindult műemléki helyreállítás terveit Oltai Péter, Európa Nostra díjas építész (Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ) készíti." (fuzervar.hu)

http://www.fuzervar.hu


 EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: