2016. július 17., vasárnap

A kamarazene ünnepe Budapesten
Július 21-én startol a Fesztiválakadémia Budapest. Reggeltől éjszakáig koncertek, nyilvános mesterkurzusok és előadások, világhírű művészek hangversenyei várják a közönséget a forróságban is hűs Zeneakadémián, amely most először nyitja ki kapuit nyáron egy rendezvénysorozat előtt. 

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin


A Liszt Ferenc Zeneakadémia falai között felnőtt és később mesterré lett legendás kamaramuzsikusok örökségét kívánja ápolni Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek új nyári rendezvénye, a Fesztiválakadémia Budapest. Az első évben négynaposra szervezett hiánypótló kamarazenei fesztivál külföldi és hazai kiválóságok sokaságát, a műfaj igazi csillagait hozza el a budapesti közönség számára.

A fesztiválnak a Zeneakadémia ad otthont, amely most először nyitja ki nyáron kapuit egy rendezvénysorozat előtt. A Fesztiválakadémia Budapest egyik különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet előzetes regisztráció alapján. A fesztiválon fellépő világhírű művészek pedig - egyedülálló módon - a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig a Solti teremben.

„Úgy gondoljuk, sikerült az első Fesztiválakadémiára igen rangos névsort megnyernünk, amely igazi kuriózum a hazai koncertkínálatban. A közönség pedig nemcsak a rendkívüli művészeket hallgathatja meg és különleges, ritkán hallható művekhez kerülhet közel, hanem az alkotás folyamatába is betekinthet." - nyilatkozott a fesztivál két művészeti vezetője. „Nagy megtiszteltetés, hogy a kamarazene fellegvára - amely gyerekkorunktól fogva mindkettőnk bölcsője és legemlékezetesebb koncertjeink helyszíne volt -, a Zeneakadémia a Fesztiválakadémia számára nyitja meg először a kapuit es ad otthont nekünk."

Az idei vendégek között sok az ismerős név, ami nem véletlen.
A fellépők magját azok az előadók adják, akikkel a művészházaspár már korábban itthon és külföldön rendszeresen fellépett: Vilde Frang, James Boyd, Nicolas Altstaedt, Fenyő László, José Gallardo, Kocsis Zoltán, Jonathan Cohen, Anna Reinhold, Thomas Dunford, Alina Ibragimova, Homoki Gábor, Rohmann Ditta, Fejérvári Zsolt, Lendvay József, Maxim Rysanov, Kokas Dóra, Klenyán Csaba, Balog József, Ittzés Gergely, Káip Róbert, Pavlovits Dávid és Szalai András, Kelemen Barnabás, Boris Andrianov.

A Fesztiválakadémia négynapos programja a 21-ei mesterkurzusokkal veszi kezdetét, a koncertprogram pedig 22-én indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett a Solti-teremben minden délben meglepetés-koncertekre, délután pedig interaktív zenei témájú előadásokra kerül sor, ahol a közönség kérdezhet a művészektől, közelebb kerülhet előadókhoz, művekhez és szerzőkhöz egyaránt. Ezek az előadások az esti koncertekhez váltott kiegészítő jeggyel látogathatóak. A hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész segítségével ismerhetjük meg az elhangzó művek hátterét, érdekességeit.

A Fesztiválakadémia az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg, együttműködő partnerei az Operettissima Kft., a Zeneakadémia és a Jeunesses Musicales Hungary.

A háromnapos koncertsorozatra a Zeneakadémia jegypénztárában és a jegy.hu online rendszerén kaphatóak jegyek. A Solti-teremben tartott délutáni koncertek és előadások az adott napra szóló napijeggyel látogathatóak.

2016. július 21-24.
Fesztiválakadémia Budapest
Liszt Ferenc Zeneakadémia

http://fesztivalakademia.hu
https://www.facebook.com/festivalacademy


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: