2016. július 23., szombat

Erdélyi hegedűs nyerte a balatonfüredi prímásversenyt
A csíkszentléleki születésű, a Heveder banda prímásaként muzsikáló Fazakas Levente nyerte meg a 2016-os balatonfüredi prímásversenyt. A megmérettetésre a teljes Kárpát-medencéből - Kolozsvártól Nagymegyerig, Óbecsétől Salgótarjánig - érkeztek a fiatal prímások, összesen tizenegyen. A zsűri értékelése szerint rendkívül erős mezőny jött össze, jobbnál jobb produkciókat hallhattak a két nap alatt.

A versenyzőknek két versenyszámot, egy kötelezőt és egy szabadon választottat kellett bemutatni. Kalotaszegről Fodor Sándor „Neti" (Kisbács) és Antal Ferenc „Árus" (Méra) repertoárjából, míg felső-Tisza vidékről Farkas Vilmos „Négus" (Kisar), Szilágyi Mihály „Hosszú Miska" (Darnó) és Rózsa Ferenc (Nyírmada) muzsikájából állították össze a kötelező versenyszámukat a prímások. A szabadon választott számok között hangzott el többek között bonchidai, ördöngősfüzesi, gömöri és kartali összeállítás is. A prímásokat a Magyar Állami Népi Együttes zenészei kísérték.

Második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, míg harmadik a díjat a Budakesziről érkező Danhauser Pálnak ítélte a zsűri. Különdíjat, Rácz Pál hangszerkészítő mester által felajánlott cseh manufaktúrában készült, közel 150 éves hegedűt kapott az óbecsei Cseszták Zsombor. A Hagyományok Háza különdíjait, a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg egy 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte.

http://www.hagyomanyokhaza.hu 
 

Nincsenek megjegyzések: