2016. július 19., kedd

Idén 50 éves a Debreceni Virágkarnevál
A félévszázados évfordulónak köszönhetően augusztus 13-21-ig a régmúlt legszebb pillanatainak megidézésével és sok újdonsággal várja majd az érdeklődőket - hangzott el azon az országos sajtótájékoztatón, amelyet július 18-án délelőtt tartottak az MTVA budapesti központjában.Ez az országos, sőt nemzetközi hírű rendezvény esemény évente több százezer látogatót vonz a Debrecenbe, az érdeklődés pedig még ennél is nagyobb.  Tavaly a nézettségi adatok alapján egy millió néző kapcsolódott be az augusztus 20-i rendezvény közvetítésébe - emelte ki az MTVA megbízott vezérigazgatója. Vaszily Miklós  szerint a közmédia fontos feladata, hogy a látványos karneváli forgatag évről-évre eljusson a világ magyarságához. A debreceni születésű szakember bejelentette, hogy a Duna Televízió idén már nyolcadik alkalommal számol be a programról.

A fantasztikus virágkocsik látványa Magyarországon egyedi attrakció.
Debrecenben idén 16 virágkompoziciót láthat a közönség, többek között olyan újdonságok szerepelnek, mint például a Debreceni Egyetem elektromos meghajtású virágkocsija, vagy az NI Hungary Kft. drónokkal és robotkamerával felszerelt alkotása -  hangsúlyozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A főszervező arra is kitért, hogy az élményt tovább fokozza, hogy az előző évekhez hasonlóan most is a világ számos pontjáról - többek között Argentína, Dél-Korea, Izrael, Oroszország, Olaszország és Erdély - érkeznek művészek, hogy produkcióikkal osztozzanak az ünnep hangulatában.

A hagyományos, augusztus 20-i virágkarneváli felvonulás mellett a Nagyerdei Stadionban ismét megrendezik az ünnepi aréna show-t. Ez pedig egy igazi örömünnep lesz - mondta Böhm György Jászai-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas rendező. A Karneváléj műsorának alkotója színpompás virágkocsikkal kiegészített, a legnagyobb hazai sztárok és több mint ezer külföldi és magyar fellépő közreműködésében megvalósuló összművészeti látványosságot ígért azoknak, akik augusztus 20-án 19.30-kor kezdődő műsort megtekintik.

Bordos László Zsolt 3D mapping művész arról beszélt, hogy augusztus 18-án és 19-án este - már Párizsban, Dubaiban, Moszkvában és Prágában nagy sikert aratott fellépést követően - Debrecenbe is megérkezik az a látványos show, amelyre még nem volt példa a virágkarneválok történetében. Az egyetem 108 méteres homlokzatát "kelti életre" öt magyar művész, akik jelenleg a világ élvonalába tartoznak az épületvetítés területén.

A sajtótájékoztatón közreműködött Freddie is, aki az egyik sztárfellépője lesz a Karneváléj című műsornak, illetve külön koncertet is ad majd augusztus 20-án késő este a Debreceni Egyetem előtti sugárúton.
Bemutatkozott a Debreceni Virágkarnevál ifjú párja, akinek hölgytagját Nádházi Marianna virágkötőmester egyedi virágviselettel öltöztette fel. Megkóstolhattuk a Debreceni Virágkarnevál hivatalos koktélját is, amelyet erre az alkalomra készített az IKON Debrecen bártendere, Tahóczki Péter több gyümölcs és virág felhasználásával.

A Karneváléj színpompás virágkocsikkal, a legnagyobb hazai sztárok és több mint ezer külföldi és magyar fellépő közreműködésével ismét egy felejthetetlen összművészeti látványosságot ígér augusztus 20-án este.

A közmédia örömteli kötelessége, hogy eljuttassa a világ magyarsága számára a fontos, országos, sőt nemzetközi hírű rendezvényeket. Az 1966 óta minden évben megrendezett Debreceni Virágkarnevál pedig éppen ilyen. A Duna Televízió már nyolcadik éve sugározza élőben ezt a hazánk legismertebb rendezvényei közé tartozó színpompás virágkarnevált a Kárpát-medence magyar nézői számára. Bár az esemény évről-évre több százezer látogatót vonz a cívisvárosba, az érdeklődés iránta sokkal nagyobb. Így aztán azoknak, akik személyesen nem tudnak a helyszínen részesei lenni az augusztus 20-i rendezvénynek, a helyi televízióval együttműködve elviszik a karneváli forgatagot Olvasóink otthonába. Az élményt pedig tovább fokozza, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is a világ számos pontjáról - többek között Argentína, Dél-Korea, Izrael, Oroszország, Olaszország és Erdély - érkeznek művészek, hogy osztozzanak az ünnep hangulatában.

Az idén 50 éves Debreceni Virágkarnevál határokon átívelő üzenete hordozza legszebb hagyományainkat, nemzeti értékeinket, csodálatos kultúránk látványát. A virágkarnevál évről évre képes megújulni, mindig sikerül valami egyedit, újat varázsolni a programjaiba. Ugyanígy tesz a közmédia is műsoraival. Nincs ez másként az idei augusztus 20-i eseménnyel kapcsolatban sem.
A Duna Televízió és az M1 idén még több műsorpercet sugároz Debrecenről.
A hagyományos 180 perces virágkarneváli délelőtti közvetítésen kívül a karneváli készülődésről is láthatnak kisfilmeket, illetve az MTVA többször is élőben bejelentkezik, a virágkarneváli hét eseményeinek helyszíneiről.

A Virágkarnevál 50 éves történetének érdekességei:
 Eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi vett részt.
Az öt kontinensről mintegy 60.000 fellépő érkezett Debrecenbe.
A kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100.000 fő segédkezett.
A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel.

A Debreceni Virágkarnevál történelmi gyökere:
A múlt század elején, 1900 augusztusában a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület választmánya gyűlést tartott, melyen az egyesület tagjai elhatározták, hogy szeptemberben országos kerékpárversenyt rendeznek az egyesület új pályaterén - adta hírül a Debreczeni Újság. A verseny fénypontja a „nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani". Ezen a virágkorzón készülhetett az a fénykép is, amelyen egy kackiás bajszú ifjú áll bokrétával díszített biciklije mellett, amely a „kerékpár virágcorso és csata" emlékére készült.
1905 májusában felhívás jelent meg a Debreceni Mentő Egyesület alapítására. Ekkoriban ugyanis a 80 ezres Debrecenben, ha valakit baleset ért, időbe telt, míg orvost kerítettek. Az Egyesület 1905. június 14-én megrendezte a virág kocsi-korzót a város főutcáján azért, hogy a bevételből mentőkocsit vásároljanak. A menet, amely 23 kocsiból állt, a Simonyi úton haladt, ahová nézőként csak jeggyel lehetett bejutni. Élén Debrecen város fogata haladt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés is kék búzavirág és sárga akác volt. A nézők virágesőt zúdítottak a látványos kocsisorra. A zsűri az első díjat Debrecen város fogatának, a másodikat a Lawn-Tennis Társaság fehér kocsijának ítélte. A tulajdonosok azonban lemondtak a díjról, így azután Fisch Ernő margarétás és Szunyogh Sándor vadrózsás fogatát díjazták. A legnagyobb tapsot a mentőkocsi kapta, ami szintén felvonult. A bevétel szép összeget tett ki: 1600 korona volt.

1966 óta néhány kihagyással (idén a 47. alkalommal lesz virágkarnevál Debrecenben) minden év augusztus 20-án megrendezik a Virágkarnevált.

Az első debreceni virágkarnevál beharangozóját a Népszava 1966. július 27-i száma így kezdte: „San Remo, Nizza hangulatát idézi majd augusztus 20-án délelőtt Debrecen." A Hajdú-Bihari Napló augusztus 23-i száma pedig így fogalmaz: „... Lényeges az, hogy a virág ne csak dekoráció legyen a sportnál, a sport pedig ne csak sport maradjon, hanem a kettő ötvözeteként egy egészen új műfaj jöjjön létre."

Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először leginkább a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig mindenhonnan. A karneváli műsort Debrecen testvérvárosainak a művészeti csoportjai színesítik.

A virágkompozíciók témái a történelmi korokon keresztül:

1966
Virágokból formálták meg az Erzsébet hidat, a miskolci tv-adótornyot, a debreceni Nagytemplomot. Ez nem egyszerű munka volt, hiszen csak az Erzsébet híd virágmakettje 270 centiméter magas és nyolc méter hosszú volt. (...) Ugyancsak nagy sikere volt az űrrakétának is, amely természetesen szintén virágból készült." (1966.08.23. Népszava)

1976
A számos látogatót vonzó 10 éves karneválon a Debreceni Kertészet hatalmas virágkocsija Debrecen és a Rákócziak kapcsolatát szimbolizálta. Vállalati kategóriában a Biogál Gyógyszergyár kompozíciója győzött, ám az Alföldi Nyomda dolgozói is büszkén közölték Üzemi Híradó című lapjukban: „Vállaltunk kocsija negyedik alkalommal szerepelt a virágkarneválon - ezúttal is sikerrel. A zsűri értékelése szerint a művészien zárt, tisztán kifejező, ízléses és ígéretes virágkötészeti kompozíció a negyedik helyezésre és különdíjra volt érdemes."

1986
A fennállása huszadik évfordulóját ünneplő virágkarnevál ráadásul ebben az évben egybeesett Debrecen várossá nyilvánításának 625. évfordulójával, ezért a karneváli menetet a városi tanács kocsija indította a Petőfi térről. De a nem sokkal azelőtt lezajlott mexikói labdarúgó világbajnokság hangulatára is reflektáltak a kompozíciók készítői. A Hajdú-Bihar Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat és a Debreceni Víz- és Csatornamű Vállalat MEXICO feliratú kocsija óriási tetszést aratott.

1996
Az 1996-os virágkarnevál kocsijai most is „alkalmazkodtak" az egyéb eseményekhez. Valamennyi cég jelent és jövőt összekötő kocsija utalt a millecentenáriumra, s ezek közül a Biogal Rt. Álmos vezér megáldja fiát a nagy út előtt című kompozícióját ítélte a legjobbnak a zsűri. A rendezvény idejére lezajlott Atlantai Olimpián szerzett aranyérmeinkre pedig a Magyar Virágkötők Egyesületének közös alkotása, a Büszkék vagyunk az atlantai olimpikonokra című utalt.

2006
18 virágkocsit csodálhattak meg az érdeklődők. A menetet hagyományosan a város címerét hordozó fanfáros autó vezette. A Református Világtalálkozó tiszteletére első alkalommal készíttetett egy kompozíciót a Református Egyház, de például az ismert filmalakok közül Shreket illetve Harry Pottert is megmintázták virágokból. Shrek ide, Harry Potter oda, a 40. évforduló igazán a nyulak ünnepe volt: a hajdúsági megyeszékhely városgazdálkodási cége kertészkedő nyulakat ábrázoló kompozícióját találta a zsűri a legjobbnak, második helyen egy tökhintó, harmadik helyen pedig az egyik debreceni autókereskedő Bocskai István erdélyi fejedelmet ábrázoló kocsija végzett.

A virágkarnevál magyar és külföldi kapcsolatai:
Országhatárainkon belül a debreceni virágkarnevál szervezői 2009 óta utaztatják a nemzet egységét jelképező Szent Koronát ábrázoló virágkocsit mint szimbólumot.
2009. július 11-én Budapesten, majd még ugyanebben az évben, július 25-26-án a balatonfüredi Anna-bálon vonultatták fel a kompozíciót.
A következő évben, 2010. június 17-én Egerbe is eljön majd a karnevál címmel már a Heves Megyei Hírlap tudósíthatott arról, hogy július közepén két virágkocsi fog érkezni a Dobó térre. „Július 15. és 18. között újra középkori piaccá varázsoljuk a Dobó teret. (...) Ebből az alkalomból látjuk vendégül a cívis látványosság két szereplőjét: Debrecen város kocsiját és egy másik remekművet, amely a Szent Koronát ábrázolja." De még ebben az évben, Európa akkori kulturális fővárosát, Pécset is meglátogatta ez a két kocsi.
2011-től pedig az „utaztatás" hagyománya úgy módosult, hogy a fogadó város is készített egy kompozíciót, amelyet nemcsak a hazai közönsége előtt, de augusztus 20-án a debreceni karneválon is bemutatott. 2011-ben Cegléd Laskafesztiválja volt a célpont, 2012-ben Kecskemét, ahol szeptemberben, a Város Napján mutatták be a Szent Koronát ábrázoló kocsit és a Hírös népmese a hírös városból című helyi kompozíciót, amely az azévi augusztusi karneválon 3. helyezést ért el. 2013-ban a Szent István emlékév keretében megrendezett Koronázási Ünnepi Játékokra, Székesfehérvárra látogatott el a Szent Korona kocsija, 2014-ben Gyula városa fogadta a kocsit a saját városi kompozíciójának bemutatásával együtt. 2015-ben a Tisza-parti Halasnapokon, Tiszafüreden vonult fel a Szent Korona, mégpedig a város hagyományos halászatát bemutató kocsi kíséretében.

Idén Székesfehérvár után egy újabb koronázó városunkba, Esztergomba utazik majd a Szent Koronát ábrázoló kocsi, amelynél nem is lehetett volna méltóbb, múltat, jelent és jövőt összekötő „külső" helyszínt választani az idén 50 éves debreceni virágkarneválhoz. Itt a tervek szerint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján megáldja a Szent koronát ábrázoló virágkocsit.

Nagyváradon már több mint tíz éves múltra tekint vissza az augusztus 21-én megrendezésre kerülő „Nyitott Ablak Európára" című program. Az eseményre Debrecenből évről-évre megérkezik a virágkarnevál négy-öt kompozíciója is, amelyeket a romániai megyeszékhelyen a helyi lakosok mindig nagy örömmel fogadnak.

Díjak, elismerések:
2009 és 2012-ben a Magyar Fesztivál Szövetség „kiváló minősítésű fesztivál" címet kapott. 2015-ben pedig az EFFE (Európai Fesztivál Szövetség) által 2015/2016-os évben minősített fesztivál lett a Debreceni Virágkarnevál.

http://www.debreceniviragkarneval.hu
http://www.fonixinfo.hu
https://www.facebook.com/DebreceniViragkarneval


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: