2016. július 9., szombat

Nemzeti érték a tiszai halászlé
A tiszai nyár egyik legszínvonalasabb, leglátogatottabb programja a Tiszafüredi Halas Napok - ezzel a szavakkal köszöntötte Fazekas Sándor az idén 25. alkalommal, ismét színes programokkal és gasztronómiai ínyencségekkel megrendezett Tisza-tavi eseményre érkezőket.
Ez országunk egyik legpatinásabb rendezvénye, már 1978-ban is több ezer ember ünnepelte itt a Tisza értékes kincsét, a magyar halat és a vízpart által kínált kikapcsolódási lehetőségeket - mondta a földművelésügyi miniszter, aki a megnyitó ünnepségre örömhírrel érkezett.
Fazekas Sándor bejelentette: a tiszai halászlé jó úton halad ahhoz, hogy Hungarikum legyen.
A Hungarikum Bizottság a közelmúltbeli döntésével a nemzeti értéktárba emelte ezt a régi, népi eredetű ételünket, amely a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi - mondta Fazekas Sándor.
A miniszter elismerő szavakkal szólt Újvári Imre polgármester munkájáról, amelynek köszönhetően a város és annak közösségi, turisztikai élete az elmúlt években a mindennapok szintjén is jól érzékelhetően gyarapodott.
Tiszafüred polgármestere köszöntőjében azt mondta: a Tiszafüredi Halas Napok a szórakozás mellett a halról, a Tiszáról és a tiszai halászlé különleges zamatáról szól.
Az eseményen megjelenő dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, az egykoron városával szomszédosnak tekinthető Tiszafüreddel 2015-ben megkötött testvérvárosi szerződésről beszélt, jelezve, hogy Debrecen városa Tiszafüred turisztikai fejlesztéséhez hatékony segítséget tud adni.
Fazekas Sándor kiemelte: ahhoz, hogy a turizmus hazánkban hosszú távon gazdaságunk húzóágazata legyen, a közösségek egymást támogató fellépésére és sok olyan tradicionális, magyarságunkról, értékeinkről szóló rendezvényre van szükség, mint amilyen a Tisza tó mellett rendezett Tiszafüredi Halas Napok.
A miniszter hozzátette: ezek azok a rendezvények, amelyeken az itt élők igazán megmutathatják, mitől lett világhírű a magyar konyha és a magyar vendégszeretet; hogy mi teszi egyre elismertebbé a minőségi és egyedi ízeket kínáló magyar vendéglátást. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: