2016. július 18., hétfő

A Magyar Teátrum Sátor Tusványoson
Hatodik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi gömbsátrával. A 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját gyermekfoglalkozásokkal, szakmai beszélgetésekkel, játékkal, színházi előadásokkal és bulikkal gazdagítják. 


 
A Magyar Teátrumi Társaság megalakulása óta minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik segíteni, hogy a kultúra és a színház eljusson mindenhova, ahol csak szívesen fogadják. 2016-ban negyedik alkalommal rendezték meg a vajdasági Winteretno fesztivált és hatodik alkalommal térnek vissza Erdélybe. Fontos számukra, hogy a fiatalok a fesztiválokon is találkozzanak magyar kulturális produkciókkal.

Már a kezdetektől olyan programelemekkel készültek, melyek minden korosztályt megszólítanak és a sátorhoz vonzanak. Ezen idén sem változtattak, hiszen az üzenet egyértelmű: a Magyar Teátrum Sátor, a színház világa mindenkit nyitott kapukkal vár.

A délelőtt minden nap a gyermekeké, Teátrumi Mocorgó vár minden játékra kedvet érző fiatalt és szüleiket. A Gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház két előadása is megtekinthető lesz a fesztiválon.

A szakmai beszélgetések sorában idén a Színházigazgatók fórumán arra keresik a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. Ehhez beszélgetőpartnerként Czegő Csongort (Sepsiszentgyörgyi Figura Stúdió Színház), Dörner Györgyöt (Újszínház), Fekete Pétert (Magyar Cirkusz és Varieté), Nagy Pált (Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), Oberfrank Pált (Veszprémi Petőfi Színház), Seregi Zoltánt (Békéscsabai Jókai Színház) és Vidnyánszky Attilát (Nemzeti Színház) hívták meg.
Egy másik beszélgetésben a színházi marketingről és a színházbajárás népszerűségéről beszélgetnek majd, de a fesztivál ideje alatt előkerül a kultúra identitásmegőrző szerepe és a Székelyföldi Értéktár megalakulása is.

A Veszprémi Petőfi Színház bemutatja, a Múlnak a gyermekévek című zenés előadást, az Újszínház A pénzfolyó című produkciót hozza el. Péntek délután lép színpadra Balla Eszter, Feke Pál, Nagy Sándor és Simon Kornél, akik Szente Vajk vezetésével egy egyszeri és megismételhetetlen improvizációs műsorral létrehozzák a Tusnád, a musical című előadást.
A záró estén a nézők a Szolnoki Szigligeti Színház című produkcióját, majd a Baross Imre Artistaképző showját láthatják.

Idén is lesz Magyar Teátrum Kvíznight, melynek során kiderül, hogy ki-mit tud a színházról. Szerda este e Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Csomós Lajos Orszlán zenekara garantálja a bulihangulatot.

Állandó program a négy nap alatt egy kiállítás, a Magyar Művészeti Akadémia bemutatja:
Az egymást viselő maszkok birodalma.
„A kiállítás szöveganyagát képező tanulmány a különböző funkciókat betöltő maszkok közötti összefüggéseket keresi. Célunk a maszkok színháztörténeti, antropológiai, hadtörténeti, esztétikai, mitológiai, és pszichológiai narratívái között való kohézióteremtés. Ezért mindenféle linearitást mellőzve kalandozunk a legkülönbözőbb földrajzi helyeken és kultúrkorszakokban. Rendszerünk egymáson átfolyó analógiák rendszere. A sámán- és beavatási maszkoktól a görög színház és a commedia dell'arte álarcain át jutunk el napjaink apokalipszisének gázálarcáig, illetve a csak virtuális terekben látható maszkjainkig, a számítógépes avatárokig, tetszés szerint halmozható, vagy cserélgethető alteregóinkig. Vagy fordítva."

Napi tudósítás a fesztiválról és aktuális információk az alábbi oldalakon érhetők el.

www.magyarteatrum.hu
https://www.facebook.com/magyar.teatrum.magazin


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: