2016. július 7., csütörtök

A veszélyes baktériumok az egész autóban megtalálhatóak

A személyautók általában tele vannak olyan baktériumokkal, amelyek életveszélyesek is lehetnek. Az autókban gyakran több baktérium található, mint a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyokon. Ezeket állapították meg a British University of Nottingham mikrobiológusai a személyautók higiéniai állapotát vizsgáló idei kutatásukban.
A vizsgálat szerint az autók belső terét gyakorlatilag ellepik az olyan baktériumok, mint a kellemetlen bélproblémákat okozó E. coli, vagy az ételmérgezéshez hasonló tüneteket okozó Bacillus cereus. A kutatók ezeken kívül staphylococcusokat és különböző fajtájú penészgombákat is találtak a gépkocsikban. A mikrobiológusok megállapították, hogy az autókban a különféle baktériumok átlagos előfordulása 283-700 darab volt négyzetcentiméterenként. Az összehasonlíthatóság kedvéért: a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyok egy négyzetcentimétere körülbelül 500 baktériumot tartalmaz. Ez alapján az autók belső tere rendkívül súlyos veszélyt jelenthet az egészségre.
Közvetlen egészségügyi veszélyt okozhatnak a baktériumok az autóban
Köztudott, hogy ajánlatos évente cserélni az autó klímájában a szűrőt, amelyet általában eltömítenek a különféle mikroorganizmusok és gombaspórák. A kutatásból azonban kiderült, hogy távolról sem a klíma az egyetlen fertőzési forrás. A baktériumok és mikrobák egy részét a sofőr és az utasok akkor juttatják be az utastérbe, amikor mosatlan kézzel, vagy koszos cipővel beülnek az autóba. A gépkocsiban történő evés-ivással ráadásul maguk is hozzájárulnak a veszélyes élőlények szaporodásához, a kiömlött ital, és az ételmorzsák ugyanis kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok és a különféle penészgomba-fajok számára. Ezek következményeként bomlási folyamatok indulnak el, a szaporodó baktériumok pedig közvetlenül veszélyeztetik az utasok egészségét. Ezt támasztják alá a legnagyobb cseh használtautó-kereskedő, az AAA AUTO tapasztalatai is. „A vásárlást követően minden autó első útja a mosóba vezet, ahol szakembereink nemcsak kívülről, hanem belülről is alaposan megtisztítják az autókat. Az AAA AUTO-nál Magyarországon közel 4000 gépkocsi esik át évente ezen a műveleten" - árulta el Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója. „Az alapos tisztítás során mindig találunk morzsákat az ülések alatt, között, és más, nehezen hozzáférhető helyeken" - tette hozzá.
A kosz ráadásul az autó értékét is csökkenti
A nők gyakran az autóban sminkelnek. Mivel a sminkmaradványok lerakódhatnak a kormányra, az ajtógombokra, a sebességváltóra és a kézifékre is, nehezen eltávolítható, látható foltok maradhatnak az autóban. A kosz azonban negatív hatással van az autó értékére. Eladáskor nyilvánvalóan többet lehet elkérni egy megfelelően gondozott gépkocsiért, amelynek tiszta a kárpitja és műanyag alkatrészei is. 
Ahogy otthonunkat is kitakarítjuk, az autónk belső terében is rendszeres tisztításra és fertőtlenítésre van szükség. Nem elegendő háromhavonta kiporszívózni, és a nedves tisztításon, illetve az ülések professzionális takarításán sem érdemes spórolni, különösen, ha gyerekeket is szoktunk szállítani. Ezért fontos tehát a gépkocsi rendszeres tisztítása, és a klíma működésének és biztonságának ellenőrzése, hiszen mindannyian az abból érkező levegőt szívjuk.
 

Nincsenek megjegyzések: