2016. július 17., vasárnap

Svájc -- Alpesi tájakon – Útikönyv

Svájc a világ egyik leggazdagabb országa, ami nem csak az anyagi jólétre vonatkozik, hanem a természeti adottságaira is - állapítja meg az útikönyv szerzője, Wierdl Viktor. A jólétet „sok évszázados munkával, szorgalommal,
pontossággal és leleménnyel" teremtették meg lakói. Védett természeti értékeit a háborúk többnyire elkerülték, városai, falvai békésen élnek a magas hegyek közötti völgyekben. Az útkönyv külön súlyt helyez a magyar vonatkozású műemlékekre. A Hibernia Kiadó eddigi legterjedelmesebb kiadványa 320 oldalon, 35 térképpel és 700 fényképpel segíti a magyar utazót Svájc felfedezésében, bár annak is kiváló olvasmány, aki csak a tudását akarja bővíteni.

Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete az ajánlóban emlékeztet arra, hogy épp 60 esztendeje, a forradalom leverése után 13 ezer magyar menekült érkezett Svájcba. Röviden összefoglalja országa nevezetességeit: sok hegy, tó, megbízható bankok, precíz óragyártás, nagylyukú sajtok, finom csoki. Mindez az Alpok díszletei között. „Engedjenek meg maguknak egy vonatozást a fővárosból, Bernből Lausanne-ba, olvassanak el egy Dürrenmatt könyvet, és száguldjanak keresztül gyorsvonatukkal a kedves, zöld tájakon és a titokzatos fenyvesek világán, hogy a szőlőshegyek közé zárt Genfi-tó és az alagút másik vége közötti páratlan panoráma-változást megcsodálhassák" - ennél szebb szavakkal nem is illethetné hazáját a nagykövet.

Svájc szinte egész Európát jelképezi a hivatalosan használt négy nyelv és kulturális háttér a történelmi múlttal megbékélve. 917-ben a még kalandozó magyarok eljutottak a zord hegyek közé. 2015-re a Svájci Turisztikai Hivatal „Nagy Svájci Túra" (Grand Tour of Switzerland) címmel marketingtervet dolgozott ki, hogy a látogatóval ismertesse a 44 kiemelten ajánlott állomást. A jelenleg kiadott útikönyv ennél is többet kínál: Svájc egészét bejárja az olvasóval.

A Dunántúl méretű kis ország, Svájc területe 41 ezer négyzetkilométer, legmagasabb pontja az Alpokban a 4634 m-es Dufour-csúcs, népessége 8,3 millió fő, s ennek 43%-a külföldi. Számos európai folyam forrása az Alpokból ered, éghajlata - a miénkhez képest - hűvös. Többféle vadon élő, hegyi állatfaj található, a legjellemzőbb házállat a szarvasmarha. Az államszövetség példamutatóan kezeli a természetvédelmet. Érdekes az ország történelme és az állam kialakulásának több szakasza. Ma 26 kantonból, azaz tartományból áll, négy anyanyelvet ismer el: német, francia, olasz és rétoromán (az ún. vulgáris latin). Mivel a világháborúkban Svájc semleges maradt, több nemzetközi szervezet választotta székhelyéül.

Az általános jellemzés után Wierdl Viktor, a szerző részletesen ismerteti a látnivalókat a különböző útvonalak mentén: a Rajna mentén Schaffhausenig, a Mittelland és a Jura-hegység, Bern vidéke, a Vierwaldstättersee és környéke, a Francia Svájc, a Rhône völgye, Ticino/Tessin, Graubünden és Liechtenstein. Utóbbi egy apró törpeállam Svájc és Ausztria határán, a világ hatodik legkisebb, de annál gazdagabb országa. Mindössze 160 négyzetkilométernyi 35 ezer lakossal, 25 parlamenti képviselővel. Mivel nincs hová sorolni, ezért szerepel a svájci útikönyvben. Fővárosa a Rajna-parton Vaduz az ősi fejedelmi várkastéllyal. Érdemes a látogatásra a műemlékek és a síterepek miatt.

Külön fejezet tárgya a hegymászás a Svájci Alpokban, a síterepek, vasutak a legfontosabb panoráma-útvonalak mentén - mindez sok térképpel és szép felvételekkel.

 A helyi gasztronómia szintén érdekes számunkra, ha az országgal ismerkedünk. Úgy a konyha, mind a lakosság igen sokszínű. Svájc a müzli hazája: tejbe vagy joghurtba áztatott gabonapelyhekkel, aszalt gyümölcsökkel, dióval vagy mogyoróval. Jellemző levesek: a schaffhauseni krumplileves, a luzerni sajtleves, a zürichi paradicsomleves, a winterthuri sütőtökleves. Különlegesség a szénaleves receptje: száraz szénát megfőznek, majd összefőzik zöldségekkel, a szénát kiveszik belőle, és sajttal, pirított zsemlekockákkal tálalják. A húsételek között nem ritka a zergesült, a sertéscsülök és a bárányláb, vagy a borjúhús tejszínes szószban, a berni disznótoros, de megtalálható a rántott hús sült krumplival (Schnipo néven). Szeretik a helyiek a sült kolbász-variációkat. A köretek közül a legismertebb a rösti, a szalonnával ropogósra sütött nyers krumpli. A puliszka és a rizottó különféle alakjai mellett a fondue szertartásnak minősül a kiváló svájci sajtok egyvelegéből. A raclette tűz felett grillezett sajt kenyérrel és savanyúsággal. Az édesszájú svájciak imádják a fonott kalácsot, a csokoládés desszerteket, a dióféléket és a gesztenyepürét (mielőtt azt hinnénk, hogy magyar specialitás). Lévén mezőgazdasági ország, rengeteg jóféle kézműves sört kóstolhatunk. Borból kevés terem, ezért elég drágák, és nem exportálják. Apátságokban főzik a jó snapszokat, magyarul pálinkákat.

Végül minden utazónak nagyon hasznos a tudnivalók abc-je. A pénzváltással kapcsolatban a legfontosabb, hogy itthon vegyünk svájci frankot (CHF) az utazás előtt, a magyar forintot nem váltják be. Bankkártyáa fizetéssel sem járunk jól. A 90 napos beutazáshoz érvényes, kártyaformájú személyi igazolvány vagy útlevél kell. Svájc nem tagja az EU-nak, ezért külön biztosítást kell kötnünk, különben roppant drága az ellátás. Az elektromos áram (mobilfeltöltés) igénybevételéhez több profilú adapter szükséges. Az éttermek - a hazai viszonyokhoz képest - őrült drágák. A csapvíz viszont mindenütt iható. Svájc éghajlata csapadékos és a magasságtól függően hűvös. Az autóval utazók vásároljanak éves matricát! Az utasoknak elöl és hátul egyaránt kötelező a biztonsági öv használata. A legolcsóbb közlekedés a kerékpárbérlés. A szállodákat a jó minőség mellett a magas árak jellemzik. Jóval olcsóbbak a romantikus falusi vendéglátóhelyek. Egyéb információkért forduljunk a Svájci Nagykövetséghez (bud.vertretung@eda.admin.ch) vagy a Magyar Köztársaság Nagykövetségéhez Svácban (mission.brn@kum.hu). A sváci útvonalakról tájékoztatást ad a MySwitzerland.com/grandtour weboldal.

Az alpesi országba látogatók első és legfontosabb olvasmánya, útitársa legyen ez az útikönyv! Jó szívvel tudjuk ajánlani. 


Wierdl Viktor
Svájc - alpesi tájakon
Budapest, 2016. Hibernia Nova Kiadó Kft.
319 színes oldal
35 térkép, 700 fénykép
ISBN 978 615 5426 28 5


Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: