2016. július 3., vasárnap

32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál




2016. július 9-16. között rendezik meg a 32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált Szombathelyen. A fesztivál középpontjában ezúttal a NŐ áll. A Bartók Fesztivál hagyományaihoz híven nemcsak koncertekkel, hanem mesterkurzusokkal és egyéb, a társművészeteknek is helyet adó eseményekkel várja a látogatókat.

Az ország egyik legnagyobb presztízsű zenei fesztiválja immár több mint három évtizede várja a Bartók Béla, valamint a 20-21. századi zene kedvelőit és művelőit. 2016 januárjától kezdve a zeneszerzőhöz köthető szerzői jogok "felszabadultak" szabad utat engedve ezzel további kísérletezéseknek, Bartók műveinek más és más fénybe állításának, amit a Bartók 135 programsor is megünnepel, benne a Bartók Fesztivál különleges eseményeivel.

A fesztivál középpontjában ezúttal - a Két arckép című darab jubilálása okán - a NŐ áll. Bartók Két arckép című művét 60 éve mutatták be először. Kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból kiállítás is nyílik a fesztiválhoz kapcsolódóan, a hat alkotó műveinek ihletője is a NŐ.

A Filharmónia Magyarország felhívására a különféle szemináriumokra 18 országból (Belgium, Dél-Korea, Finnország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Magyarország, Mexikó, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Taiwan, Thaiföld, USA) érkeznek jelentkezők.
A szemináriumok kurzusvezetői: Gilbert Varga (Karmester mesterkurzus), Prof. Yinam Leef (Zeneszerzés mesterkurzus), Mocsári Károly (Zongora mesterkurzus), Kelemen Barnabás (Hegedű és vonósnégyes mesterkurzus), Komlósi Ildikó (Dal és opera mesterkurzus) nagy érdeklődéssel és szeretettel várják a tanulni vágyókat.

A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz az Ünnepélyes fesztiválmegnyitó és Nyitókoncert a Savaria Szimfonikus Zenekarral, amit egy érdekfeszítő beszélgetés előz meg Kocsis Zoltánnal és Kelemen Barnával. A hangversenyen vezényel: Kocsis Zoltán. A fesztiválon fellép Komlósi Ildikó és Mocsári Károly, Yinam Leef darabjának magyarországi bemutatója mellett július 10-én a Góbé Együttest hallhatja a közönség. A következő napon Kelemen Barnabás és Kokas Katalin estje lesz hallható a Weöres Sándor Színházban. Július 15-én a Jazzationt hallgathatják a jazz kedvelői a Zsinagóga udvarában, végül a zárókoncertre kerül sor 16-án, szombaton, az egyedülálló hangversenyen a Savaria Szimfonikus Zenekart a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik.

A fesztiválon olyan kísérőprogramok lesznek, melyek önmagukban is figyelemfelkeltőek. A fesztivál „NŐ" koncepciójú kiállításán 7 neves hazai képzőművész fogadta el a fesztivál felkérését, értelmezte az ideális és a torz megközelítését saját területükön ugyanúgy, mint Bartók Béla tette a zene területén, köztük olyan művészek, mint Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész. A felnőttekhez különleges programok hozzák közelebb Bartók Béla művészetét, a XX-XXI. század zenéjét, de a szervezők annak is megtalálják a módját, hogy a gyerekekhez is szóljanak, a Desszert koncerten a Szolnoki Bartók Béla kamarakórus legényeket és lányokat csúfol Bartók Béla módjára, Lakner Tamás pedig mesél.

2016. július 9-16.
32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál
Szombathely

http://bartokfesztival.hu

Nincsenek megjegyzések: