2016. július 20., szerda

Pénteken kezdődik a 26. Művészetek Völgye
Július 22. és július 31. között a Balaton-felvidék három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden a művészet szerelmeseit kényeztetik az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 10 napon át.

Kapolcs
Kapolcson szórakoztat a Momentán Társulat, itt található a Harcsa Veronika Udvar, a Modern Art Orchestra és HOBO közös helyszíne, a Design Terminál udvara, a Csipszer-Kert, a Muharay Udvar és a Folk Udvar, a Völgykomolyzene és Virtuózok helyszíne, valamint a kicsik egyik kedvence, a Kaláka Versudvar is.
A Momentán Társulatban a házigazdák mellett hírességek is improvizálnak majd, gyerekprogramokkal, előadásokkal, sok-sok improvizációval, közös nevetéssel, koncertekkel és esti bulikkal készülnek. A Harcsa Veronika Udvarban kézműves foglalkozásokkal, jógával, Ringatóval, workshopokkal indulnak a napok, majd Veronika kedvencei, a magyar jazz legnevesebb képviselői és külföldi sztárvendégek lépnek fel. Az esti bulikat az NVC csapata szervezi. A Modern Art Orchestra a klasszikus zene és a jazz határait feszegeti hazai és külföldi zenei kíválóságokkal közösen, Hobo idén előadóestjeire helyezi a hangsúlyt.  A Muharay Udvarban és a Folk Udvarban a népművészettel, hagyományokkal és azok jelenével ismerkedhetünk zenével, tánccal, mesékkel, játékkal.
A Völgykomolyzene koncertjeit, hangversenyeit  maga a helyszín, a kapolcsi római katolikus templom teszi még különlegesebbé, a Kaláka Versudvar idén is vár mindenkit szeretettel verssel, zenével. A Design Terminálban mozi, design vásár, szakmai beszélgetések, esténként pedig a Cseh Tamás Program által szervezett koncertek várják az érdeklődőket, a Csipszer-Kertben társasjáték és esti koncertek.
A fesztivál nagyszínpadán, a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon fellép többek között az Ivan & the Parazol, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Firkin, a FISH!, a Pál Utcai Fiúk, a Paddy and the Rats, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band. Ezen a színpadon ad koncertet Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix & Óperentzia és a Budapest Bár, a fesztivál 10 napját a világhírű Skye and Ross from Morcheeba zárja.

Taliándörögd
Taliándörögd idén színházi központtá alakul, de a zenei finomságokra, bulikra vágyók kedvenc helyszíne is lehet a település.  A hazai kortárs színházi társulatok legfrissebb előadásaival vár mindenkit a Színház Színpad, vizsgadarabokkal és drámafoglalkozásokkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és a Kaposvári Egyetem darabjaival, valamint a Concerto Budapest különleges koncertjével a Nemzeti Szín-Tér.
Lesz külön filmes helyszín, ahol a legjobb nemzetközi dokumentumfilmekből vetít minden este a BIDF (Budapest International Documentary Festival), valamint régi és új vizsgafilmekből a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A filmeket beszélgetések követik. Taliándörögdön, az Ősök Házában lesz idén a Fonó Udvar, ahol 2016 világzenei legjobbjait hallgathatja a közönség. A kultikus Kocsor Házba beköltözik a Tilos Rádió, közösen szervezett programokkal készülnek, az Elevenkertben pedig idén is a megszokott közvetlen hangulatban, alternatív előadók koncertjeivel várnak mindenkit. A Református udvarban is lesznek beszélgetések, kiállítások, koncertek, az Etno Liget pedig a Néprajzi Múzeum közösségi lazítójává alakul. A LEMangURIA mozgásligetben tánccal, közös mozgással szórakoztatnak, a Wartburg Templomkertben koncertekkel, bábszínházzal, előadásokkal, közösségi programokkal.

Vigántpetend
A Vigántpetend felé vezető úton a Magyar Írószövetség helyszíne található, ahol lesz bábszínház, filmszínház, irodalmi szalon és beszélgetések írókkal, írókról.
A Petendi Völgykomolyzene helyszíne a vigántpetendi templom a Völgy forgatagától picit távolabb, ami 10 napon át komolyzenei koncertekkel igazi kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A TOK Udvarban kézműves foglalkozások, előadások, tanácsadás várja a kistermelőket, falusi vendégasztalosokat. Csóromföldén láthatóak majd a Hello Wood alkotóközösség idei művei.
Az építészek, designerek, képzőművészek alkotásaikkal közösen, saját kreatív eszközeiket felhasználva, neves építészek és művészek vezetésével idén a letelepedés és a közösség otthonteremtésének kérdéseire igyekeznek majd reflektálni.

A települések között Csigabusz közlekedik, a programválasztást a helyszínen is megtalálható műsorfüzetek, valamint a fesztivál megújult mobil alkalmazása könnyítik. 
A gyönyörű környezet megismerését változatos előadások, játékok és túrák segítik.

Jegyek elővételben a tixa oldalán, a helyszínen pedig a kijelölt infopultokban kaphatóak.
A részletes programfüzet online is elérhető. Parkolni a kijelölt parkolóhelyeken szabad.

2016. július 22-31.
26. Művészetek Völgye

www.muveszetekvolgye.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: