2016. július 10., vasárnap

Elindult a IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntője




Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, ám ezúttal egy nyilvános elődöntőn mérkőznek meg hazánk legjobb sajtjai azért, hogy kiderüljön: melyikük veheti fel a versenyt a legnagyobb sajtbirodalmak képviselőivel. 
Elindult a SZEGA Market által életre hívott Nemzetek Sajtversenyének elődöntője, melyben 9 hazai sajt csap össze a megtisztelő feladatért, hogy a végső döntőben Magyarországot képviselje mintegy 15 európai sajt között. A 2013 óta megrendezett verseny több szempontból is egyedülálló, hiszen először választhatja ki a közönség, hogy melyik legyen az ország sajtja, és ezúttal a szervezők egy jótékony felajánlással is szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.
„A rendhagyó elődöntő célja, hogy a magyarok még többet tudjanak a hazai sajtok különleges világával, és a trappista sajton túl megismerkedjenek olyan más finomságokkal, amelyek eddig ritkábban kerültek az asztalra. Magyarország tele van finom és jó minőségű tejtermékekkel, amelyek egyre inkább felzárkóznak a nemzetközi sajtok mellé. Szerencsére egyre többen választanak a hazai termékek közül. A kilenc magyar sajt összecsapásából a közönség kedvence kerül majd végül a nemzetközi mezőnybe: a különleges kóstoló tálakat a SZEGA Marketben lehet megvásárolni, majd a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet szavazni a kedvencekre. Azonban nem csak közönség dönt, augusztus 27-én ugyanis hazánkba érkezik Franciaország első számú sajtlovagja, akinek elnökletével a szakmai zsűri egyénileg is értékeli a sajtokat" - árulta el Olasz Virág, a versenyt szervező SZEGA Market marketing menedzsere.
A versenyt szervező SZEGA Market idén nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, mert maga a cég, és a vásárlói közönségük is rendkívül nyitott a jótékonysági megmozdulásokra, így a közönség a sajtválogatás megvásárlásával nem csak a versenyben adhat le szavazatot, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balatonkerülő tandemtúráját is támogatja, dobozonként 100 forinttal. Emellett pedig, hogy az egyesület biciklitúrája - melyet minden évben látássérültek és egészségesek részvételével szerveznek meg -, biztosan sikeres legyen, a SZEGA Market egy tandembiciklit ajánlott fel.
A szavazás tehát már elindult, és csakis a közönségen múlik, melyik ízletes sajt képviseli hazánkat a IV. Nemzetek Sajtversenyének döntőjében a Budavári Borfesztiválon, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a legnagyobb sajtbirodalmak finomságai mérkőznek meg egymással.
A IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén résztvevő sajtok:  Sümegtej - Ranolder (zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt), Ficsor Árpád E.V. - Svájcer (oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt), Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt (zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt), Tebike Kft. - Pálpusztai sajt (rúzsflórával érő lágy sajt), Méhesi Biogazdaság - Mozsgói érlelt natúr sajt (erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt), Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista (félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt), Boppe Kft. - Magyar gouda (erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt), Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska (érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt).

IV. Nemzetek Sajtversenye - Hazai elődöntő

Magyaralmás Agrár Zrt. - Almási zsírszegény sajt 
Érlelt, félkemény, röglyukas zsírszegény sajt                                   

Az Almási zsírszegény sajt a kellemes illatát, a határozott karakteres ízét, a zsíros sajtokra megtévesztésig hasonlító, szájban elomló állományát az egyedi recepttúrájának, a gyártásához felhasznált különleges baktérium mikroflórájának, valamint a gondos, legalább 8 hetes tradicionális fenyődeszkán történő érlelésének köszönheti. Fogyasztása a sajtkedvelő egészségtudatos fogyasztóknak kifejezetten ajánlott.

Sümegtej (Tóth Tamás E.V.) - Ranolder              
Zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt                                          

A Sümegtej legjobb minőségű érett sajtjainak ízét egy hosszú, Merlot boros pácolás teszi még komplexebbé, harmonikusabbá. A sajt íze a kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető íz jegyek.

Paraszt sajt ( Ficsor Árpád E.V.) - Svájcer
Oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt                                 

A sajt neve ősi magyar szóból ered, melyet a régi parasztemberek használták a Magyar Tarka tehén elnevezésére. Svájci típusú, réteg kultúrás sajt, melynek tulajdonsága, hogy kívülről belülre és belülről kívülre is érik.

Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt
Zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt                                

A Hegedűs sajt igazi kuriózum, a hosszú érlelésű hegyi sajtok minden jellemzőjével: erős, enyhén édes, gyümölcsös utóízzel. Kérgének színe vöröses - barnás, belseje sárgás, állaga félkemény, mégis roppant ízkavalkádot hagyva maga után könnyen omlik szét a szánkban.

Tebike Kft. - Pálpusztai sajt
Rúzsflórával érő lágy sajt                                           

A pálpusztai sajt tehéntejből készült, sózott, oltós alvasztású, rúzsflórával érő, lágy, zsíros sajt. A pálpusztai sajt híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéjáról, ami egyébként minden rúzsflórával érő sajt jellegzetessége. Kis méret és tömeg, rövid érési idő jellemzi, kívülről befelé érik. Íze az érés folyamán alakul ki, a tárolás ideje alatt folyóssá válhat.

Méhesi biogazdaság - Mozsgói érlelt natur sajt               
Erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt                                             

A sajt kizárólag a gazdaságból származó ellenőrzött bio tehéntejből készül. Az érlelt 3 hónapos sajt termizált tejből készült, oltó, kultúra és tengeri só hozzáadásával. Az elkészítés után a sajtok megfelelő hőmérsékleten kezeletlen fenyődeszkákon érnek a forgalmazásig. Ezalatt többször sajtbevonó viasz réteggel látják el.                                      

Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista
Félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt                                           

A sajt a félkemény sajtok technológiájával készül, erjedési lyukas sajt, sózás utáni szikkasztás, ezután ízesítik füsttel, majd vákuum zsugorfóliában érlelik négy hétig. A sajt fogyasztása 20 C° fokon javasolt, mivel így érződik legjobban a füst íz, és legkellemesebb az állománya"

Boppe Kft. - Magyar gouda
Erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt                                  

A gouda a legismertebb holland sajt, gyártása döntően nagy sajtgyárakban történik, de emellett kb. 150 úgynevezett sajtfarm van Hollandiában, ahol a megtermelt tejet feldolgozva, hagyományos technológiával sajtot készítenek. Ezt a technológiát alkalmazva készíti a Boppe Kft. is a gouda sajtot, már 23 éve.                                       

Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska
Érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt                                          

A Székelylány Copfocska vagy más néven Csíkmadarasi fonott füstölt parenyica pasztőrözött tehéntejből, oltóenzimek és starterkultúrák hozzáadásával készült, alvasztással, forrázással és füstöléssel feldolgozott termék. Színe sötét a füstölési folyamatnak köszönhetően, a termék belseje pedig világosabb színű, egységes. Íze és illata kellemes, forrázott, füstölt sajtokra jellemző.                                         

www.nemzeteksajtversenye.hu


Nincsenek megjegyzések: