2016. július 18., hétfő

A Németh-Kriza gyűjtemény Sepsiszentgyörgyön
Németh Géza református lelkész és felesége, Kriza Judit gyűjteményéből nyílik kiállítás Transzcendencia címen 2016. július 19-én, kedden, 14 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.
Németh Géza és felesége az 1950-es években kibontakozó református Megújulási Mozgalom elkötelezett hívei voltak. Ennek keretén belül aktív közösségépítő tevékenységet folytattak, ifjúsági táborokat, ökumenikus összejöveteleket szerveztek, az elsők között kezdték el a határon túli magyarok támogatását, az Erdélyből jött magyarok segítését. Németh Gézát politikai okok miatt 1972-ben eltiltották lelkészi hivatásától, megélhetésüket rézkarc árusként biztosította. Képügynöki tevékenysége során a művészekkel való kapcsolat eredményeként feleségével együtt komoly gyűjteményt hoztak létre. A kollekció nagy része az 1980-as és 1990-es évek jelentős alkotóinak műveiből tevődik össze. A kortárs magyar és határon túli magyar művészek alkotásaiból álló gyűjteményben hangsúlyos módon van jelen - a festmények és a szobrok mellett - az 1980-as évek grafikai művészete: Somogyi Győző groteszkbe hajló, biblikus témájú művei, Borsos Miklós lírai hangvételű akvarelljei és rézkarcai, Szabó Vladimir aprólékosan kidolgozott, látomásszerű grafikái, Szalay Lajos expresszív tusrajzai. Külön figyelmet érdemel Plugor Sándor Stáció című tusrajz sorozata, amelyet életének utolsó éveiben készített és eddig még nem szerepelt kiállításon.
A gyűjtés luxusának engedve a Németh-család folyamatosan egészíti ki az anyagot olyan művekkel, amelyekhez az alkotójukhoz fűződő barátság, tisztelet, illetve anyagi segítségnyújtás miatt kötődnek.
A tárlat a szentendrei MANK Galériában 2016 márciusában megrendezett kiállítás folytatása, újabb jelentős művekkel kiegészítve.
A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban bemutatandó gyűjtemény lehetőséget biztosít arra, hogy a soha egymás mellett nem említett erdélyi és az anyaországi képzőművészek alkotásait egy környezetben láthassuk. S ennek révén a magángyűjtő választási szabadsága a közönség élményévé válik.
A tárlat 2016. augusztus 7-ig tekinthető meg.


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: