2016. július 31., vasárnap

Ismét remek eredmények Amerikából




A kézműves forradalom hazájában is remekeltek a magyar sörök! Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Kentucky államban (USA) az Alltech Commonwealth Kézműves Sör Kupát. A versenyen hetven sörfőzde 344 söre vett részt a világ kilenc országából. A megmérettetésen, ahol 12 nemzetközi, képzett sörmester és ítész bírált, 6 magyar főzde 27 főzete is részt vett, melyről 16 érmet hoztak el. 



Az összes résztvevőt tekintve 25 arany, 65 ezüst és 108 bronz medált osztottak ki.
Ebben az évben a Grand Championnak járó kupát a Southern Tier 2X IPA, egy dupla IPA nyerte, amit a Southern Tier Brewing Company főzött Lakewood-ban, (New York állam).
A magyar főzdék között szerepelt: a Hopfanatic Sörfőzde, a Monyó Brewing Company, a Reczer Ser, a Synthesis, a Roth Serfőző kft és a Mad Scientist.


A Synthesis egy újonnan létrejött gerilla sörfőző formáció.
Schindler Józsefet jól ismerik a kézműves sörfőzők világában. A sörfőzőmester korábban Zodiak néven előbb a Zodiak IPA-val, majd később az Aquarius-szal tette ismertté magát.
A versenyen a One Night Seduction ezüst-, a korábban említett Zodiak IPA bronzérmet nyert.
A One Night Seductionról így írnak: Amerikai stílusú csokis rozs Imperial Stout. Malátakezelését tekintve amerikai stout lenne, de mivel jelentős mennyiségű rozsmalátát is használtunk a főzésnél, így nehezen definiálható stílus. A „klasszikus" Russian Imperial Stouttól eltérően inkább a csokis-kekszes vonal képviselője, ahol hangsúlyosabbá válik a komlózás is. Ez részben a klasszikus angol-ír jegyeket hordozza, de kiegészül amerikai stílusú kései és hidegkomlózással is, vagyis ízében és illatában gyümölcsösebb és virágosabb, ami egészen egyedi jegyekkel ruházza fel. Nagytestű, krémes, remek harmóniában lévő fekete sör, 8,2%-os alkohol fokkal. A magas alkohol sem az illatában, sem az ízében nem jelenik meg, így könnyen becsaphatja a kóstoló személyt.
A Zodiak IPA pedig Amerikai jellegű rozzsal „fűszerezett" 6,5%-os India Pale Ale típusú, vörös színű sör. Színét a pörkölt rozs malátától kapja, de bázismalátának nem tartalmaz rozst, ezért az csak „fűszerezi" a sört. Illatában a grapefruitos-narancsos jegyek keverednek a trópusi gyümölccsel, de jelentős szerepet kap a fenyő is. Ízében mindez egy rozsos és komlós fűszerességgel keveredik, majd a végén a komolyabb komló-keserű zárja a kortyot. Ahogy öregszik, egyre "simábbá" válik a komlóaroma és aszalt-gyümölcsös jegyek jelennek meg.
A Hopfanatic Sörfőzdét Kiss Tamás fémjelzi
A Hopfanatic Sörfőzde 2013 tavaszán nyitotta meg a kapuit Kiskunhalason, a Duna-Tisza közén. 200 négyzetméteres, a 80-as években épült cukrászüzemet szemeltünk ki. Mivel élelmiszeripari üzem volt, így kevesebb volt a munkánk vele. A Főzde szemlélete az, hogy a söröket a különleges oldalukról mutassuk be. Elmebeteg gondolatok járnak a fejünkben folyamatosan. Nagy erényünk a komló használata. Magas alkohol és magas komlótartalmú söröket készítünk. Változó szezonális és állandó kínálattal rendelkezünk.
Az idei versenyen a White Hops arany-, a Nohoplimit bronzérmet nyert.
A White Hops, 6% abv Bajor búza alapokon egy amerikai komlós itóka. Banános, észteres mellett citrusos és grapefruitos jegyek teszik kellemessé a sörözéseket.
A Nohoplimit Double West Coast India Pale Ale, 8.5% abv komló orgia egy üvegben.
5 féle magas minőségű komló adja ezen sör kiemelkedő aromáját. Magas alkoholtartalma jól rejtőzködő, nem tolakodó. Kekszes, mézes, narancsos, bodzás jegyek teszik különlegessé ezt az IPA-t.
A MONYO Brewing Kft.
2014-ben kezdte meg működését Budapesten, Kőbányán a volt Királyi Serfőzde területén. Az alapítók nem titkolt célja az volt, hogy a sörfőzdében nemzetközi színvonalú söröket állítsanak elő. A minőség három alappillérének az első osztályú alapanyagot, a megfelelő technológiát, valamint a hozzáértő és elkötelezett személyi hátteret tartják. A szakmai stábot az a Németh Antal vezeti, aki az elmúlt években számos hazai és nemzetközi sikert ért el, többek között Rozsnyón a Grand Champion címet a Katalin Cárnő nevű Russian Imperial Stout sörével, 2013-ban pedig a Főzdefeszt Legjobb Söre díjat is elnyerte a Napalmmal. Számos hazai és nemzetközi versenyen érmek tucatjait hozták el, ami igazolja, hogy a minőségben kitűzött cél felé tartanak. Schatzi fantázianevű búzasörük a VinCE magazin szakértői tesztjén első helyen végzett és megkapta a VinCE-díjat. Az elmúlt időszakban nemzetközi hírű sörfőzdéktől is érkeztek felkérések kooperációs főzetek készítésére.
A versenyen a Black Alligator és a Wit IPA ezüst-, a Boris the Blade, a Franky Four Fingers, a BLK Ipa és a Pumpkin Ale bronzérmet értek el
A Black Alligator, 9% abv „a könyörtelen ragadozó". A sör alapja egy hagyományos saison, amelynek fűszeres karakterét a három fajta élesztő mellett a boróka és az Alligator Pepper teszi egyedivé. Utóbbi egy különleges nyugat-afrikai borsfajta, amely egyszerre ad enyhén csípős és citrusos ízeket a sörnek. A színe sötét, mint az aligátor bőre, de a klasszikus pörkölt malátás ízjegyeket mellőzi.
Wit IPA, 6,1% abv. A NextGen sorozatban a MONYO Brewing Co. fiatal, tehetséges sörfőzője Czirják Gábor első söre egy White IPA, ami a klasszikus amerikai IPA és a belga fűszeres búzasör (witbier) fúziója. A keserűnarancs héj citrusossága és a koriander frissessége társul az IPA-kra jellemző keserűséggel és az újhullámos Galaxy komló egyediségével.
Boris the Biade, 8% abv. A hagyományos Russian Imperial Stout. Hétféle malátát használtunk fel ehhez a sörhöz, ennek köszönheti egyedülálló gazdagságát, ízben és illatban egyaránt. Ezt a testes, sötét és sűrű italt hét hónapig érleltük palackban, hogy a maláta és a komló összhangja a legkiegyensúlyozottabb legyen. Magas alkoholfok, bogyós-, aszalt gyümölcsös észterek, pörkölt ízjegyek és lágy karamelles-trüffeles lecsengés a korty végén. Emlékezetes sör. Mindössze 2000 darab sorszámozott palack készült belőle.
Franky Four Fingers, 13% abv, amiről így írnak: Sörfőzdénk legkomplexebb söre, amelynek magas alkoholtartalmát mindenféle hozzáadott cukor nélkül értük el. Tradicionális angol alapanyagokból készült, amelyben a fő szerepet a Maris Otter kapta. A komlózáshoz azonban egy új német komlót, a Mandarina Bavaria-t használtuk. Hogy nemesedjen és elérje mostani karakterisztikáját, egy évig érleltük palackban. Ennek az eredménye ez a nagyon sűrű, bronzvörös színű, gazdag malátás ital. Összetett ízvilágában a hordós, sherry-s jegyek keverednek a Mandarina komló citrusos fanyarságával.
BLK IPA 6,3% abv. Szintén a NextGen sorozatban a MONYO Brewing fiatal, tehetséges sörfőzője Urbancsok Péter debütáló söre a Black IPA, ami magán hordozza a típusra jellemző összes karakterjegyet. Sötét, de ízében nem dominál a pörköltmaláta, csukott szemmel kóstolva világos sörnek is gondolhatnánk. Erőteljes fenyőgyantás, citrusos ízvilágát az amerikai Warrior és Simcoe komlók adják
Pumpkin Ale 8% abv. Egy hamisítatlanul amerikai, fűszeres téli sör, a Pumpkin Ale. A receptet egy amerikai sörfőzővel kooperációban alkottuk meg. Célunk az volt, hogy összehatásában ez a sör kellemes desszertélményt nyújtson és felidézze az amerikai "pumpkin pie" ízvilágát.
Reczer Ser
Az alapító így ír magáról: Reczer Gábor vagyok gerilla sörfőző, a "Reczer Ser' sörmárka megálmodója, alapítója. Tizenéves korom óta foglalkoztat a sör maga. Kezdetben főként a fogyasztása vonzott, a későbbiekben viszont megtetszett a sörkészítés folyamata is. 2014 elején vágtam bel e, hogy házi sörfőzőként bontogassam a szárnyaim a barátaim legnagyobb örömére. Ezt követően gerilla főzőként próbáltam szerencsét a sörpiacon. Időközben megszereztem a sörgyártó képesítést, ezen felül pedig több kisüzemi főzdében is megfordultam tapasztalatszerzési céllal. Kísérleteztem különböző ízvilágokkal annak érdekében, hogy amikor piacra kerülnek a söreim, a legjobbat tudjam nyújtani a fogyasztó közönség számára. Ettől különlegesek a Reczer Serek, valamint a minőségi alapanyagoktól és az általam megálmodott további "titkos" összetevőktől.
A sikert jelzi, hogy a T30 ezüstérmet érdemelt ki az amerikai versenyen.
Roth Serfőző kft
Az alapító Róth Zoltán így ír magáról, a sörökről: Az egyetemi évek alatt merült fel bennem, hogy sört kellene főzni. Rövid kutakodás után rájöttem, hogy vannak országok, ahol ez olyan természetes dolog, mint például nálunk a horgászás. Szóval nem is olyan reménytelen az ügy... Az első sörömet 2005 novemberében főztem: állaga és színe, mint a rostos őszibaracklé, íze nehezen behatárolható; nekem ízlik, barátaimnak kevésbé.
Szép lassan haladok előre, már a barátok is rájárnak a sörömre! Nem ragadtam meg a világosnál és a barnánál, minél több sörtípust szeretnék kipróbálni, nagynevű söröket próbálok lemásolni. Ekkor szervezzük ez első házi sörfőző találkozót, később egyesületet alapítunk, sikeresen lobbizunk hobbink legalizálásáért, terjesztjük az "igét".
2012-ben jönnek a versenyek, nagy csatákat vívunk a szlovákokkal és a lengyelekkel, persze nem vérre menő csaták ezek, inkább a hobbisörfőzés ünnepei. A versenyeken szépen szerepelnek a söreim, majd jön a második budapesti verseny, ahol a Távoli Galaxissal megnyerem Grand Champion díjat, én leszek év házi sörfőzője.
Közben kisüzemi szinten is elindult valami, kitört a "sörforradalom". Egyre több különleges, nálunk kevésbé ismert és még kevésbé főzött sör jelenik meg, az emberek pedig imádják ezt a sokszínűséget. Rá kellett jönnöm, hogy a hobbim értékes tudás, és mint sok más házi sörfőző, én is feltettem magamnak a kérdést: Mi lenne ha...? "Tettlegességig fajult" a dolog, összeállt a csapat, vándorsörfőzőnek álltam és tárt karokkal fogadott minket a környék talán legmodernebb főzdéje, a rozsnyói Kaltenecker. Sokat segített ebben munkahelyem, az Atoll is, nélkülük most nem lenne Távoli Galaxis.
Közben kijött második sörünk a Pyrománia. Bakancslista sorozatunk folyamatos kihívást jelent számunkra, ugyanakkor egy izgalmas kalandozás is a különleges ízek világában. Mivel Távoli Galaxissal kezdtünk, furcsa lenne úgy zárni a bemutatkozást, hogy a határ a csillagos ég. Tele vagyunk ötletekkel, hamarosan újabb űrutazásba kezdünk, IPA-n túli galaxisokat kutatva. Amíg a tisztelt sörszerető publikum kíváncsi a söreinkre, addig mi mindent megteszünk, hogy a tőlünk telhető legjobb minőségben meg is kapja!
A legfiissebb eredmény pedig a Gingermeister ezüst-, a Pyrománia és a Távoli galaxis bronzérmet kapott Amerikában.
Gingermeister, 5,1% abv. A gyömbér, a méz és a citrom klasszikus hármasáról szól Gingermeister sörünk. Egy könnyű, világos, felsőerjesztésű mézes sör az alap, amibe sok-sok frissen reszelt gyömbért és citromhéjat teszünk a komlóforralás végén. Intenzív ízű és aromájú, igazi nyári frissítő.
Pyrománia, 7,5% abv. A Pyromania egy felsőerjesztésű, füstös barnasör. Ötféle malátát használtunk fel benne, így a pörkölt ízek mellett a kenyeres, karamelles malátajegyek is jelen vannak. Alkoholtartalma meglehetősen magas, 7,5% -os, ettől enyhén édeskés a befejezése. Az édesség ellensúlyozására határozott keserűkomlózást alkalmaztunk, így jól iható, harmonikus sört kaptunk. Az ipari forradalom előtt sokan fatüzeléssel szárították a malátát, így a füst a sör illatában és ízében is megjelent. Pyromania sörünkbe kis mennyiségben bükkfán füstölt árpamalátát is tettünk, ami mérsékelt füstös jelleget kölcsönöz sörünknek, így válik még gazdagabb, még különlegesebb ízvilágú sörré.
Távoli galaxis 6,1% abv. A Távoli Galaxis az IPA sörök szárazabb, könnyedebb irányvonalának képviselője. Nevét valamint a citrusos, trópusi gyümölcsökre emlékeztető egyedi aromáját az ausztrál Galaxy komlónak köszönheti. A 201 3-ban megrendezett
2. Magyar Házisörfőző Verseny abszolút győztese, 2014 -ben pedig elnyerte az Év Kedvenc Kézműves Söre díjat.
A Mad Scientist 2016-ban nyitott Budapesten. Újhullámos, fiatalos sörfőzde, ami minőségben nem ismer kompromisszumot. A főzde négy kezdő söréből kettő, a közönség kedvenc Jam72 és a stílusában egyedülálló fügés stong bitter, a Colonial Bitter hozott el idén Kentuckyból bronzérmeket.
Jam72 7,2% abv egy ízig-vérig West Coast IPA, ami intenzív illatával és ízével varázsolja el a fogyasztót. A célunk ezzel a sörrel az volt, hogy egy jellemzően grapefruitos, fűszeres sört készítsünk kevéssé tolakodó malátás íz jegyekkel.
Colonial bitter, 5,8% abv friss füge hozzáadásával készült, közepesen testes, gyümölcsös, édeskés felsőerjesztésű, félbarna angol strong bitter ale.
Az Alltech Lexington Brewing and Distilling Co. vállalat díjnyertes sörök és szeszesitalok gyártója és egyike a világon létező csekély számú olyan vállalatnak, amely egyidejűleg folytat sör- és szeszfőzési tevékenységet. Azt követően, hogy 1999-ben Dr. Pearse Lyons, az Alltech alapítója és elnöke megvásárolta a vállalatot, a Kentucky Bourbon Barrel Ale® fokozatosan a sörfőzde vezető márkájává vált, kihasználva a friss Kentucky Bourbon whiskey-s hordók hozzáférhetőségét. Mostanra a Kentucky főzetcsalád - Kentucky Ale®‚ Kentucky Kölsch®‚ Kentucky Bourbon Barrel Ale®, Kentucky Bourbon Barrel Stout, Kentucky IPA és egy különleges, hordóban érlelt szezonális sörválogatás - már számos díjat begyűjtött. 2015-ben az európai bővülés keretei között megvásárolta a Newryban, Észak-Írország található Cumberland sörfőzdét, ahol a Foxes Rock Pale Ale, Red Ale, IPA és Stout sörei valamint a Finn Pilsner Lager sörök készülnek, valamint licence alapján a Kentucky főzetcsalád egyes sörei is. Összesen a két főzde 50 ezer hl kapacitással dolgozik.
Jelenleg további bővítések vannak folyamatban a cég háza táján ide értve a nemrég, a Western Kentucky University-n átadott kisüzemi sörfőzdét az egyetemmel kooperációban valamint a Közép - és Dél amerikai bővítéseket.
A vállalatot 2012-ben, saját szeszfőzdéjének megnyitásakor a világhírű Kentucky Bourbon Trail® útvonal egyik megállójává választották. Legkiválóbb termékei a Town Branch® Bourbon, a Town Branch® Rye, a Pearse Lyons Reserve® malátawhiskey és a Bluegrass Sundown® bourbonnel ízesített kávélikőr.
http://www.kentuckyale.com
http://us.alltechbrewsandfood.com


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: