2009. október 25., vasárnap

London - Múlt és jelen bűvöletében





London minden időszakban felejthetetlen élményt kínál az odautazó emberek számára. Ma a távolságok a repülőjegyek kedvező árai miatt másodlagossá válnak, így az építészeti remekek angliai mekkája már bárki számára könnyen elérhetővé válik. A történelmi nevezetességek megcsodálása után egy igazi bevásárló körút még szebbé teheti londoni élményeinket. A közel harmincezer üzlet, a hatalmas területű áruházak valamint a színes piacok széles választékkal várják a világutazó vásárlókat. A város éjszaka is él, így az idelátogatók ilyenkor is több száz szórakozóhely és színház programjából válogathatnak.


A metropolisz a kedvező utazási lehetőségeknek valamint nevezetességeinek tükrében nem meglepő, hogy az elmúlt években a repülővel külföldre látogató magyar utasok körében a brit főváros az egyik legnépszerűbb úti céllá vált. Vannak, akik üzleti ügyeiket intézik, vannak, akik egyedülálló nevezetességei miatt keresik föl a nyolcmillió lakossal büszkélkedő metropoliszt, és vannak, akik egy igazi londoni bevásárlásra érkeznek. Az élmény garantált, ám mielőtt belevetnénk magunkat a nagyáruházak forgatagába, érdemes megismerkednünk a város főbb nevezetességeivel.

Történelmi korok találkozása

London mindig is igazi világvárosnak számított. Szinte nincsen olyan ember, aki ne ismerné a Föld talán leghíresebb függőhídját, a Tower Bridge-t. A szimbólummá váló alkotás a hasonló nevű Londoni Tower-ről kapta nevét. Sokan a név hasonlósága miatt annak ellenére is összekeverik a két műtárgyat, hogy építésük befejezése között mintegy hatszáz év telt. A történelem ugyanakkor az útókor paradox ítéletét szánta a brit főváros két nevezetességének. Amíg a Temzén átívelő Tower híd építészeti technikájáról vált híressé, addig a Londoni Tower inkább tömlöceiről vált hírhedté. Bár a tornyot az idők során – királyi palotaként – a fény és csillogás is övezte, az árulás miatt kivégezett bárók és grófok története minden kor számára maradandóbb emléknek bizonyultak a Londoni Tower-ről.

A számtalan nevezetesség között talán a Parlament és a brit királyi család otthonának tartott Buckingham Palota fémjelzi legjobban az Egyesült Királyság hétmilliós lakosú metropoliszának tradicionális arcát. A Westminster palotában ülésező londoni országgyűlés intézményét az épülethez tartozó Big Ben tette világhíressé. A Parlamenthez tartozó óratorony a tizenharmadik század végén épült. Bár az 1834-es nagy tűzvész idején az országház nagy részével együtt elpusztult, mintegy harminc évig tartó újjáépítése után már másfél évszázada újból teljes pompájában fogadja a látogatókat.

London mindig is nagy gondot arra, hogy hagyományai megőrzése mellett a kortárs művészeti irányzatokat is pártolja. A British Museum-ban kezdettől napjainkig ismerhetjük meg az emberiség történetét. A tizenhárom millió (!) kiállítási tárgyból álló gyűjtemény között járkálva a világ összes kontinensének kultúráját megismerhetjük. A Tate Gallery többek között a huszadik századi festők modern műremekeinek ad otthont. A bezárt erőműben nyílt galéria állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont, ahol többek között Monet, Dali, Picasso, Anish Kapoor, Giorgio de Chirico, és Francis Bacon munkái tekinthetők meg.

London nem pusztán a tradíciók városa, hiszen a britek új épületeken keresztül mutatják hatalmas városuk modern arcát. Bár metropolisz fölé magasodó Milleniumi óriáskerék építése idején még nagy vitákat váltott ki, az ezredfordulóra készült alkotást hamar megszokták az itt élők. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a 135 méter magas látványosságot évente három és fél millió ember keresi fel. Így a csodálatos panorámát nyújtó modern építészeti remek a modern kori London díszévé vált. A történelmi élményektől felüdülve bátran folytathatjuk képzeletbeli utunkat a londoni üzletek felfedezésével.

Kulináris és kulturális élvezetek

Mielőtt belevetnék magukat a londoni bevásárló túrába melegítsenek elő egy angol teával és könnyed reggelivel. Érdemes végig látogatni a környék áruházait a klasszikus angol nagyáruházaktól kezdve egészen a kihagyhatatlan kategóriába tartozó üzletekig. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Londonban szép számban képviseltetik magukat a világ legnevesebb divatkreátorai is.
Érdemes ellátogatni London varázslatos hangulatú piacainak egyikére. A vásárlás után megfáradva a város több mint ötezer éttermében és pub-jában pihenheti ki a nézelődés és a bevásárlás nehéz perceit.
Az idelátogatók Anglia fővárosában nemcsak az ott élő 148 nemzetiség életébe, de gasztronómiájába is bepillantást nyerhetnek. London eredeti angol éttermeiben megkóstolhatják a fish & chips-et, a China Town éttermeiben a kínai konyha remekeit, a Soho negyedben kipróbálhatják az extravagáns francia ízeket, míg a Covent Gardenben a belga konyha remekeibe feledkezhetnek bele.
Naplemente után, az éjszakát áttáncolhatja a világhírű diszkókban, a West End zenés színházaiban pedig olyan, több ezer előadást megélt musicaleket tekinthetnek meg, mint például a Nyomorultak, az Operaház Fantomja vagy a Miss Saigon. A város színes és pezsgő forgatagában elvegyülve éjjel és nappal egyaránt London ezer arcát fedezhetjük fel.


Forrás: Bakos András - Képes Újság

Nincsenek megjegyzések: