2009. október 15., csütörtök

Thai szokások


.

Az egyik legjellegzetesebb thai szokás a "wai", ami hasonlít az indiai "namaste" gesztushoz. Üdvözléskor, búcsúzáskor, elismerésképpen vagy köszönetnyilvánításkor használják, de általánosságban imához hasonlít összetett kézzel, és a fej meghajtásával.

A gyengédség nyilvános kimutatása barátok között természetes, de szerelmesek körében nem annyira jellemző. Emiatt teljesen megszokott kézen fogva sétáló barátokat látni, de az ilyen szerelmespárok látványa nagyon ritka, kivéve a nyugati mintát követő városrészeket.


Szembeötlő társadalmi norma, hogy másvalaki fejét megérinteni nagyon illetlen dolog. Szintén gorombaságnak számít, ha valaki a lábát a másik feje felé emeli, főleg ha az a valaki magasabb társadalmi pozíciót tölt be. Ez abban rejlik, hogy a thai emberek a legpiszkosabb testrésznek a lábat tartják, mely egyben a test legalacsonyabb pontja is. Ebből következik, hogy ha a földön ülnek, lábukat minden esetben a másiktól a lehető legtávolabb helyezik el, véletlenül sem irányítva a társaság egyik résztvevője felé sem. Legjobb, ha maguk mellé, illetve maguk alá rejtik. Lábbal rámutatni valamire, illetve megérinteni valamit vele szintén durva benyomást kelt.

Véletlenül sem szabad pénzérmére lépni; az érméken a király képe van. Ha templomban ülnek, lábukat soha nem helyezik Buddha , vagy szent képek, tárgyak felé. Házukban levő oltárokat is úgy kell elhelyezni, hogy lefekvéskor ne a lábhoz közel kapjon helyet. Ha a lakás kicsi, vagy valami miatt ez nem megoldható, inkább kiviszik azt a helyiségből.

Szintén kötelező szokás, hogy lábbeliben nem lépnek be a lakásba vagy templomba, és soha nem lépnek a küszöbre.

Számos thai szokás vonatkozik a szerzetesek speciális társadalmi helyzetére is. Vallásos fegyelmük miatt teljes mértékben tilos számukra a nőkkel való bármilyen fizikai érintkezés. Ezáltal a nőknek kötelező kitérni a tömegen áthaladó szerzetesek elől, hogy véletlenül se érjenek egymáshoz. Természetesen a nők is adományoznak a szerzeteseknek, az adományt a lábuk előtt, vagy egy földre terített ruhán hagyják.



Forrás: ÁzsiaPortál

Nincsenek megjegyzések: