2009. október 18., vasárnap

Kaposváron járt a jóság skót köve


.





A mindennapi rohanásban, küzdelmekben, ne adj' Isten bosszúságok közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy jó dolgok is történhetnek velünk. Ezen próbál változtatni a jóság skót köve, ami egyfajta nagykövetként járja a világot, hogy összehozza az ismeretleneket, ha csak egy pillanatra is.

Kaposvárra Szalayné Látó Judit és férje Szalay Tamás Lajos révén jutott el a kő, ők most a tartói. Kaposvári gyökereik miatt, családi látogatásra érkeztek a városba és hozták magukkal a "nagykövetet" is.

Egy Kanadában élő szobrászművész, Warren MacLeod ötlötte ki a Sconestone gondolatát, amely ez év augusztusában kezdte meg világjáró útját. De mielőtt az újkori történetbe kezdenénk, nem árt egy kis történeti áttekintés.

A skót történelem fontos része az úgynevezett Stone of Scone, a scone-i kő, azaz a Végzet Köve. Ezen koronázták meg a skót királyokat, az elmúlt évszázadok során fontos szimbóluma lett a skót-angol ellentétnek. A követ I. Edward angol király ugyanis 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a Westminster-apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón ülőrésze alá illesztették vaspántokkal – ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is.

Az eredeti kő hosszú hányadtatás után került vissza Skóciába, jelenleg az edinburghi várban van kiállítva.

Jelenleg az új kezdeményezéssel, a gyökerekhez kívántak visszanyúlni a Sconestone alkotói, továbbgondolva a skót összetartást, egy világméretű kapcsolati háló fizikális kialakításával.
A szabályok szerint a nagyobb almányi faragvány bárkihez elkerülhet, hét napnál tovább azonban nem tarthatja magánál az ősi skót, pikt korabeli kelta szimbólumokkal díszített követ. Ezen idő alatt a kőtartó célja, hogy minél több olyan embernek megmutassa, kezébe adja, aki tenni tud, illetve akar embertársiért. Tehát gyakorlatilag bárki kézbe veheti, ha megfogadja, hogy jót cselekszik.

Szerkesztőségünkbe is eljutott a Sconestone, nem is voltunk restek, miután kézbe vettük rögvest meg is fogadtuk, hogy másokkal is megosztjuk az élményt.

A kővet a Kossuth téren "aktivizáltuk". A többség érdeklődéssel tekintett rögtönzött "jóság-kommandónkra", de akadt, olyan is, aki mereven elzárkózott az egésztől.

Alapjában véve sikkerrel teljesítettük a célt, hiszen jókedvre derítettük az embereket. Alanyaink nyitottak voltak és talán már ők is átadták másoknak a pozitív kisugárzásból merített jókedvet.



A Sconestone eddigi útja:


Az első “kőtartó”, Neil Galbraith skót tiszteletes volt, aki a skóciai miniszterelnöktől, Alex Salmondtól vehette át a követ augusztus végén. Galbraith hét napja alatt a kő megjárta a strathclyde-i tűzoltóságot, a glasgowi polgármester irodáját, a Kings Park-i általános iskolát és egy glasgow-i gyermekkórházat. Útja során számos felajánlást gyűjtött össze.

A második „kőtartó” Satty Singh, egy indiai származású, glasgowi étteremtulajdonos volt, aki egyben a Mearns Castle Golf Academy alapítója. Singh hét napja alatt a kő „találkozott” Jim Murphy skót külügyminiszterrel és Alan Hanson ex-Liverpool focistával is.

A harmadik „kőtartó” a New Yorkban élő Barbara Mahon volt, egyike az első női rendőrtiszteknek a new yorki partiőrségnél. Részt vett az 1993-as, World Trade Center ellen elkövetett bombamerénylet nyomozásában. Mahon hét napja alatt a kő eljutott többek között azon kollégáinak hozzátartozóihoz, akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11.-i merényletben.

A negyedik „kőtartó” Jack Hess baptista lelkész, az Egyesült Államokbeli Indiana államban. Elvitte a követ egy miami általános iskolába és egy gimnáziumba, de eljutott vele Indiana állam kormányzójához is, aki ezalkalomból kiadott egy jelképes oklevelet: a „Jóság Napjának” nyilvánítva az aznapi dátumot.

Az ötödik „kőtartó” egy ötvennégy éves new yorki tűzoltó, Bobby O’Neil. Eddig eltelt napjai alatt a kő megjárt több queens-i tűzoltó állomást.

A hatodik „kőtartó” a harminc éves Szalay Tamás Lajos, az Albannach Skót Kulturális Egyesület alapítója, amelynek keretében számos jótékonysági programot szervezett. Legutóbb „Szerelmem, Skócia” címen amatőr magyar költők, skót ihletésű verseit tartalmazó kötetet jelentettek meg, amelynek bevételeiből a Cerny Gyermekmentő Szolgálatot támogatták.

Magyarországon igazi bohócdoktorok vizitelhettek a Heim Pál kórház beteg gyerekeinél a kővel, de járt egy őrbottyáni alapítványnál is, ahol vágóhídra szánt és megmentett lovakat tartanak.

Tamás és felesége eljuttatta Mecseknádsdra is, ahol 1047-ben Skóciai Szent Margit született.



Forrás: KaposPont <--- Itt megtekinthető egy érdekes videó a kőről!

Kapcsolódó eredeti cikk: Magyarországra jön a jóság skót köve !!!


Nincsenek megjegyzések: