2009. október 12., hétfő

Cassandra Wilson Budapesten lép fel




2009. november 5-én ismét a jazz egy élő legendája, egy igazi díva lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára; Cassandra Wilson személyében az amerikai jazzvokál egyik legsokoldalúbb művésze érkezik a Művészetek Palotájába.




A jazz famme fatale-ja - 2009. november 5. - MÜPA

A jazz famme fatale-ja - 2009. november 5. - MÜPA








Cassandra Wilson
a mississippi Jacksonban nőtt fel zenész és pedagógus szülők gyermekeként, ahol zongorázni és klarinétozni tanult. Később Joni Mitchell-szerzeményeket énekelt, melyek során gitárral kísérte saját magát, valamint blues- és funky-zenekarokban is közreműködött – megismerkedett a színpaddal.

A nyolcvanas évek elején New Orleansba költözött, ahol Ellis Marsalisszal koncertezett, később New Yorkba települt. Itt először Steve Coleman együttesének vokalistája lett, majd a zenekarvezetővel megalapította az M-Base Collective-et, ám hamar saját lemez felvételébe fogott, 1985-ben meg is jelent első önálló albuma, a Point of You.

A következő évtized meghozta számára a világhírnevet, különleges kontraalt orgánuma fokozatosan kinyílt és védjegyévé lett, véglegessé vált művészi egyénisége is. Stílusa egymástól különböző műfaji irányzatokból – country, folk, hip-hop, R&B, blues és világzene – táplálkozik, miközben igazi műfajújító is: hitelesen ötvözi a jazz ősi blues-gyökereit a popzene jellegzetességeivel, egyúttal slágerfeldolgozásai is példaértékűek.

Munkáját két ízben is Grammy-díjjal ismerték el. Először 1996-ban, Now Moon Daugter című felvételével, majd 2008-ban, Loverly című albumával nyert.

Novemberi fellépésén ennek a lemeznek a bemutatása mellett természetesen számos régebbi saját és örökzöld kompozíció is felcsendül majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Közreműködik:
Cassandra Wilson – ének
Jonathan Batiste – zongora
Marvin Sewell – gitár
Reginald Veal – bőgő
Herlin Reily – dob
Lekan Babalola – ütőhangszerek

Forrás: MÜPA

Mezei Attila - Ekultúra

Nincsenek megjegyzések: