2009. október 28., szerda

Kínai Öt elem – A Fa



A Fa Elem ereje a reggelben, a születésben és minden újrakezdésben, valamint a tavaszban nyilvánul meg. A természeti hatások közül a szél, az ízek közül a savanyú társítható hozzá. Ez a gyermekkor, a tanulás és a megismerés időszaka. Neve az ifjú Yang, színe a zöld, érzékszerve a látás. Testünk alkotóelemei közül az izmok és inak tartoznak hozzá. A tigrissel szimbolizálják (áldozatát elszántan képes megragadni).
E Változó Állapot megértéséhez a fa (növényi értelemben) tanulmányozása elengedhetetlen. A fa olyan mélyen gyökerezik, mint amilyen magasan az ágai az égbe nyúlnak. Gyökereivel felemeli a fejlődéséhez szükséges vizet és ásványi anyagokat, melyeket az ágain keresztül a magasban minden irányba szétterjeszt. Ahogyan a természetben a fa fejlődéséhez, életéhez elengedhetetlen az egészséges, mélyen rejtező gyökérzet, mely a talajhoz köti, úgy a Fa típusú ember stabilitásához is nélkülözhetetlen az a táptalaj, amiből az erejét meríti. Ez lehet például a család, barátok, munkahely vagy egy vallás. A természetben a gyökerét vesztett fa táplálék híján kiszárad, elpusztul. Hasonlóan, ha egy emberi élet gyökerei sérülnek, azt igen nehezen éli meg, ekkor a Fa típusú ember hamar „befásulhat”, depresszióba eshet, könnyen nyúlhat különböző drogokhoz, alkoholhoz vagy gyógyszerekhez. Mint ahogyan a növények sem szeretik a túl gyakori átültetéseket, úgy a Fa típusú emberek sem szeretik a nem követhető, hirtelen változásokat. Egy váratlan munkahelyi változás alapjaiban rengetheti meg biztonságérzetüket.
Amikor terveinket, elképzeléseinket nem tudjuk megvalósítani, frusztrálva érezhetjük magunkat, mely a végén dühbe és agresszióba torkolhat. A hagyományos kínai felfogás szerint a Fa Elemhez az említetteken túl a harag és az ingerlékenység kapcsolódik, melyek több okból eredhetnek, mint pl. az illetőnek nincs elég mozgástere, nem képes önmagát kifejezni, vagy nem látja a problémáit tisztán, „nem lát a haragtól”. (részlet)

Varga István

Nincsenek megjegyzések: