2009. október 19., hétfő

3 nélkülözhetetlen könyv az öregedés ellen




Örökké nem maradhatunk fiatalok, viszont fiatalosságunkat megőrizhetjük. A titok nyitja a test, lélek és a szellem egyensúlya.



– Már elmúltál 55? Igazán nem gondoltam volna! – Ugye milyen jólesik, amikor ehhez hasonló bókot kapsz? Ahhoz azonban, hogy életed végéig megőrizd korod meghazudtoló fiatalosságodat, életörömödet, nem elég a jó hajviselet, az előnyös külső, hanem lelki egészségedet és szellemi frissességedet is karban kell tartanod. A következő 3 könyv segítségével lelki – szellemi és testi harmóniád egy-egy alappillérét támaszthatod meg.

Lélek – Az élet második fele. Út a kiteljesedés felé

Negyven–hatvan éves kor között általában bekövetkezik egy „lélektani perspektívaváltás”: végigtekintünk életünkön, számot vetünk eredményeinkkel és kudarcainkkal. James Hollis, jungiánus pszichoanalitikus könyvében most felteszi mindazokat a fontos kérdéseket, amelyeket megválaszolva világosabb fejjel, érettebb pszichével folytathatunk egy teljesebb életet.
– Az élet második fele az aratás ideje, és a magvetésé is, mert autentikus belső lényünk csak az életközéptől kezdve tud igazán felszabadulni és kibontakozni – olvashatjuk Beata Bishop előszavában. – Az életközép – és ami utána következik – önmagában nem új téma. A legtöbb ősi vallás szerint az élet második felében a világi dolgok fokozatosan háttérbe húzódnak, helyt adva a lélek, a belső élet értékeinek.
Ezt az elvet a modern ember számára Carl Gustav Jung fogalmazta meg, amikor pszichológiai szempontból elemezte az élet első és második fele közötti elhatárolást. A neves szakember az emberi életet a nap pályájához hasonlította: a születés megfelel a napfelkeltének, fiatalkorunkban a nap ível delelője felé, mihelyt elérte a pályája csúcsát, lassacskán lefelé fordul, míg be nem következik a naplemente, végül az alkony. Jung és a könyv szerzője szerint legfontosabb, hogy az élet délutánján ne a délelőtt céljait hajszoljuk. Ott más a dolgunk, más értékek várnak ránk.
Hogyan felelhetünk meg ennek, amikor az élet minden területét meghódította a fiatalság kultusza? Mit tegyünk, hogy ne depressziósan és céltalanul, hanem életörömmel és elégedetten éljük meg a mindennapokat? Egyik fejezet a másik után leplezi le, miért nem tudunk életünk végéig folyamatosan fejlődni. A szerző sorra veszi a családi hátteret, az intim kapcsolatok csataterét, a korai komplexusok hatalmát és a függőségeket, és segít abban, hogy megtaláld a teljességhez vezető utat.

James Hollis: Az élet második fele. Út a kiteljesedés felé
2009. Animus Kiadó

A könyvet megvásárolhatod itt.

Szellem– Neteránok

Már egészen jól tájékozódsz a világhálón, de még bizonytalan vagy? Félsz, hogy számítógéped megbolondul egy ismeretlen vírustól? Mayer István könyve segít túllépni az aggályokon, és meggyőz arról, hogy az internet világa csodálatos! A világhálón szörfözve egy időre elfelejtheted berozsdásodott ízületeidet, nem kell a vérnyomással vagy a ritmuszavarral foglalkoznod. Sőt! Egyre újabb területeket fedezhetsz fel, fiatalos lendülettel vághatsz újabbnál újabb kalandokba.
Míg a sorozat előző kötete, a Fel a netre, öregem! abban segít, hogy elsajátítsd a számítógép használatáról szóló alapvető ismereteket, megtanulj az internetre csatlakozni, a Neteránok még több lehetőséget tár fel előtted. A könyv útmutatásai alapján többek között elsajátíthatod, hogyan kutathatod fel az interneten a számodra érdekes témákat anélkül, hogy eltévednél. Kipróbálhatod, hogyan tarthatod a kapcsolatot családtagjaiddal és – az ott megismert vagy régi – barátaiddal az neten. Megismerkedhetsz olyan lehetőségekkel is, amelyek segítségével megszabadulhatsz az oly sok bosszúságot okozó sorban állástól, karosszékből intézheted hivatali és pénzügyeidet, néhány kattintással rendelhetsz színházjegyet, megtervezheted nyaralásodat, miközben még főzőtanfolyamra is ellátogathatsz.
A szerző konkrét példákon keresztül mutatja be, miképpen lehet a legegyszerűbben internetezni, hogyan szerezhetsz olyan rutint a világháló útvesztőjében, hogy még a legnehezebb pillanatokban is megtaláld a legfontosabb szellemi betevőt.

Mayer István: Neteránok– Idősebbek is elkezdhetik
2009. Panem Könyvkiadó

A könyvet megvásárolhatod itt.

Test – 100 fiatalító étel

– Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója – de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell látszanod, és rosszul kell érezned magadat – állítja Sarah Merson, a könyv szerzője. Közismert tény, hogy ha egészségesen táplálkozol, tovább fitt maradhatsz, és megvédheted magad a betegségektől. Tanulmányok ezrei bizonyítják, hogy az egészséges ételek az öregedési folyamatokra is hihetetlen hatást gyakorolnak. Megfelelően összeállított étrend segítségével könnyen elérheted, hogy nagyszerűen nézz ki, és úgy is érezd magad.
A megfelelő ételek az öregedési folyamat több tünetét is képesek lassítani, például az élettelen haj, a renyhe bőr és a ráncok megjelenését, és sokat segítenek a szív-, a szembetegségek, a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a magas vérnyomás és más kórokkal szemben folytatott küzdelemben. A megfelelő összetételű étel erősíti az immunrendszert, növeli az ellenállóképességet a megfázással és más fertőzésekkel szemben, felturbózza az energiaszintet, javítja a fizikai és szellemi teljesítményt.
Az öregedés elkerülhetetlen, de jól öregedni művészet. Ha fitt szeretnél maradni, ha hosszabb életre vágysz, ha jobban akarod érezni magad, vagy netán fiatalosabb külsőről álmodozol, akkor itt az ideje, hogy befektess a jövőbeni közérzetedért. Sarah Merson száz kipróbált receptet vonultat fel, hogy te is megerősíthesd tested ellenállóképességét!

Sarah Merson: 100 fiatalító étel. 100 recept az öregedés visszafordítására
2009. Alexandra Kiadó

A könyvet megvásárolhatod itt.


Forrás: Halmi Lukács - Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: