2016. február 28., vasárnap

Textilművészeti triennálé március 27-ig a Pesti Vigadóban




A Szombathelyi Képtárban 2015. június 26. és október 31. között kiállított 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé anyaga, 110 válogatott műalkotással először látható Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Kulturális Alapítvány a Textilművésztért és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával. 


Sándor Eszter: Békekötés
  
A PestiVigadó VI. emeleti kiállító helyiségeit betöltik azok a művek, amelyek a 2015-ben a textilművészek számára meghirdetett IMAGO témára érkeztek. Az „imago" szó  ábrázolást, átmenetet, látszatot, élethelyzetet vagy szabaddá válást jelenthet, itt most inkább képalkotás az értelmet. A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a felhíváshoz közzétette, hogy lehetőség szerint az anyaghasználatban kiemelten a SELYEM szerepeljen.
A fővárosi megnyitón beszédet mondott: Czibula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke és Fekete György, az MMA elnöke. Utóbbi a másfél éve felújított Pesti Vigadó programjait említette: kiállítások, koncertek, filmek, előadások sorát. Szólt arról, hogy az ötévente rendezendő Nemzeti Szalon idei bemutatkozásán a Fotóművész Szalon kerül sorra. A textilkiállítások történetében nem tapasztalható „generációs törés, a fiatalok is kiváló kollégák" - állapította meg az MMA elnöke.
Az elmúlt 40 év alatt a triennálén megfordult ötezer munka háromezer alkotótól származott. A művészek között 14 féle díjat osztottak ki. 2015-től került a díjak közé a Nagano Goro japán festőművész által alapított legújabb is, amit a japán művész személyesen adott át Szombathelyen. A megnyitón a ruhákat a Magyar Állami Népi Együttes kecses női táncosai viselték, ezúttal mozdulatlanul.
A nemzetközi textilművészet seregszemléje kiterjed fal- és tértextíliákra, design-ra, azaz  ruhákra, miniatűrtextilekre, zászlókra, szalagokra. A látogató - mintha labirintusban járna - aligha tudja rövid idő alatt megtekinteni a különleges szőnyegeket, viseleteket, dísztárgyakat vagy jelképes használati tárgyakat. Az MMA által kiadott színes katalógus segít abban, hogy otthonunkba vihessük, és tovább élvezhessük a kedvencnek kiválasztott darabokat. Köszönet érte!

Kiss Antal tája
Azt hinnénk, hogy a textil minden fajtája elsősorban a nőket vonzza. A látogatók és az alkotók zöme valóban a „szebbik nem" soraiból került ki, azonban meglepő módon néhány igen jó művet férfiak készítettek, mint például: Mátrai István, Sejben Lajos, Oláh Tamás, Olajos György, Polgár Csaba György, Rományi László stb.

A design területén kizárólag alkotó hölgyeket találunk. Szembetűnő a sok fekete-fehér öltözet, de akad közöttük két piros színű is. Akárcsak a divatbemutatókon, itt szintén a fiataloknak szól a divat, sok művész az extrém álmát szövi-varrja meg, nem a hétköznapi, munkába járó asszonyok igényére szabja a terveit.

Ruczek Zsófia munkája
A fal- és tértextilek között sok a tetszetős, rendkívüli technikával készített, igényes munka. A megítélésük természetesen egyéni, attól függ, kinek mi tetszik! Ízlésem szerint választanék néhányat, ha tudnám hová tenni a lakásban. Kedveceim: Bényi Eszter, Bodor Judit, Bornemisza Eszter, Kiss Antal, Lőrincz Gabi, Málik Irén, Nagy Judit, Orient Enikő, Ruczek Zsófia és Székely Judit kárpitjai.

Bornemissza Eszter: jövőkép
A miniatűrtextilek kimondottan szellemesek. Bornemisza Eszter Jövőképe, Hager Ritta Famanója, Göbölyös Márta Hideg telünk lesz! című zoknis lába, Mátrai István Egyedfejlődése, Vitányi Anna Pillangója és Sándor Eszter Békekötése lenyűgözően kiemelkedő, ötletes kisplasztikája tetszik a legjobban.
A zászlókat - ha rajtam múlna - inkább a tértextilek közé sorolnám. Nem tudom, miért éppen ez a kategória neve. Rúdra tűzve, ha a szél nem teríti ki, alig mutatnának, de ezeket rúdra függesztették. A sok kellemes mű közül számomra a legjobb Makkai Márta, Orbán Anna-Mária, Sütő Éva, Szántó István, Széles Judit és Tóth Judit munkája.
A szalagok - női szemmel - talán a legkívánatosabbak: Els van Baarle, Mátrai István, Makkai Márta, Mahoko Motoda, Ilme Rätsep, Sejben Lajos, Nicole Valsesia-Lair munkái feleltek meg leginkább az én ízlésemnek. Másnak persze más mű tetszhet sokkal jobban.
A kiállítás rendkívül érdekes, rengeteg ragyogó ötletet mutat be. Kezdő- és haladó nézőknek egyaránt forrón ajánljuk! Sok sikert a válogatáshoz!

Dobi Ildikó -EuroAstra
 

2 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Jelen voltam a megnyitón!
Fantasztikus és fantázia dús alkotásokat láttam.
Egy dolog mégis szemet szúrt - a határon túli magyar alkotók mellé az ország megnevezése mellett legalább zárójelben oda kellett volna írni, hogy felvidéki, újvidéki, erdélyi az alkató.

Balogh Péter írta...


Nagyon szépen köszönöm a megjegyzését. Annak, hogy a kiállítás megnyerte a tetszését, őszintén örülök.
Az viszont valóban sajnálatos, hogy a külhoni magyarok hovatartozását ne jelölték meg.