2016. február 24., szerda

Utazás 2016




A Magyar Turizmus Zrt. meghívásának eleget téve 15 együttműködő közép-kelet-európai-ország lesz jelen nemzeti standdal a 2016-os kiállításon, ami minden eddiginél nagyobbra növeli a rendezvényen kiállító országok számát.
Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: idén az MT Zrt. tevékenységének köszönhetően az UTAZÁS Kiállításon a korábbinál jóval hangsúlyosabban jelennek majd meg a távoli turisztikai piacok is. A Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretein belül működő Kína-Közép-, és Kelet-Európai Turisztikai Koordinációs Központ tevékenységének eredményeképpen a március 3. és 6. között zajló vásár külföldi szakmai díszvendége Kína. A társaság belföldi tematikája a Gasztroélmények Évére épül. A vezérigazgató kiemelte: a rendezvény legnagyobb kiállítójaként az MT Zrt. 171 társkiállítóval ismét régiós szigetekbe szervezve invitálja belföldi utazásra az érdeklődőket a Hungexpo A pavilonjában. A tematikus év kapcsán a standokon helyi termelők tartanak bemutatót és kóstolót, ezen kívül a turisztikai ajánlatokat számos látványos attrakcióval színesítik. 



Távol-keleti turisztikai piacok: az MT Zrt. versenyelőnybe hozza Budapestet
Az MT Zrt. és a Kína - Közép- és Kelet-Európai Turisztikai Koordinációs Központ 16 európai ország és a Kínai Népköztársaság között segíti a szakmai információk áramlását. Célja, hogy Kína és a közép-kelet-európai régió országai közt szorosabbra fűzze a turisztikai kapcsolatokat és fokozza mind a kiutazó, mind a beutazó forgalmat. Az újrapozícionált Utazás 2016 a kiállítást már rövid távon is kihagyhatatlan és hasznos találkozási ponttá kívánják tenni az ún. távoli piacokkal dolgozó szakemberek számára, így a budapesti kiállítás a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatása révén versenyelőnybe kerülhet a régió többi országával szemben. A Társaság célja, hogy Budapest olyan közép-kelet-európai szakmai találkozóhellyé válhasson, ahol Közép-Kelet Európa szakmai körei egy-egy távoli ország turisztikai partnereivel találkozhatnak. A társaság hatékony akvizíciójának köszönhetően jelentősen megnőtt az turisztikai seregszemlén kiállító országok száma. Ennek kapcsán nemzetközi konferenciát, B2B workshopot, bilaterális megbeszélések sorát szervezi meg az MT Zrt.
A Kína - KKE turisztikai központ régiónk turisztikai kínálatát az eddiginél nagyobb mélységben kívánja bemutatni a kínai utazók számára: A március 3-i szakmai nap programjában szerepel a Kína Információs Konferencia, majd egy B2B workshop kínai utazásszervezők részvételével. A Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) március 4-én nyitja meg budapesti regionális irodáját. A hivatalos megnyitóünnepség szintén az UTAZÁS kiállításhoz kapcsolódik, és egyúttal újabb fontos állomás a Kína - KKE turisztikai kapcsolatok fejlődésében. A CNTA hivatalos delegációja Du Jiang alelnök úr vezetésével érkezik Budapestre. A kínai turisztikai küldöttséggel bilaterális tárgyalásokat is folytatnak a KKE-országok küldöttségei. A kínai utazásszervezők számára szervezett kisrégiós tanulmányutak indulnak Magyarország és egy-egy szomszédos ország turisztikai látványosságainak bemutatására 4 irányban (Szlovákia, Szerbia, Szlovénia és Horvátország felé).
2015. május 1-jén az Air China közvetlen légi járatot indított Peking és Budapest között, amely heti négy alkalommal szállítja a látogatókat a két országba. 2015 szeptemberében a Hainan Airlines elindította közvetlen Peking - Prága járatát. Jelenleg, a LOT légitársaság korábban indított Varsó-Peking járatával  együtt tehát három közvetlen légi vonal köti össze Kínát régiónkkal, és ez nagyon fontos előfeltétele a turisztikai kapcsolatok további fejlődésének. 2015-ben, egyedül Magyarországon, mintegy 40% emelkedés volt tapasztalható a kínai vendégéjszakák számában, decemberre ez a szám elérte a 223 029 éjszakát.
2016 januárjában a Kína - KKE turisztikai központ turisztikai útvonal- és termékfejlesztő workshop-sorozatot indított a balkáni, V4-es és a balti régióban a COTRI Kína-kutató Intézet vezetésével és a 16 együttműködő ország szakmai képviselőinek bevonásával. A workshopok eredményét a COTRI beszámolója fogja tartalmazni, amely tanácsot fog adni a három kisrégió pozicionálásával kapcsolatban, az útvonalak megvalósítását szolgáló kommunikációs csatornák, a branding és a marketing-tevékenységek tekintetében. A termékfejlesztés eredményeiről a kutatóintézet professzora, Dr. Wolfgang Arlt a márciusi UTAZÁS Kiállításhoz kapcsolódó Kína Információs Konferencián fog beszámolni.
Gasztroélmények Éve és hangsúlyos belföldi jelenlét az UTAZÁS kiállításon
Március 4-én a hazai turizmus aktuális kérdéseiről, fejlesztéseiről esik szó az Utazás Fórum konferencián és kerekasztal beszélgetéseken. Erre a napra két előadást is szervez a társaság: Glázer Tamás, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a Gasztroélmények Éve tematikus évről számol be, illetve Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce - EDEN) tavalyi nyertese, a legízletesebb vendégváró úti cél képviseletében a Mecsek Zöldút Egyesület tart bemutatót tevékenységéről, mint példaértékű gyakorlatról.
A Magyar Turizmus Zrt. ebben az évben újra régiós szigetekbe szervezve jelenik meg összesen 171 társkiállítóval. A központi szigeten a társaság stratégiai partnerein túl megjelennek a Magyar Turizmus Minőségi Díj, a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) projekt, illetve a Virágos Magyarországért mozgalom 2015-ös nyertesei is. Mindhárom SZÉP Kártya kibocsátó bank is megjelenik, népszerűsítve a legkedveltebb keresletélénkítő eszközt.
Ismét számos termelő jelenik meg és tart bemutatót a látogatók számára. A régiós és a központi szigeteken is lesznek helyi termékek, kóstoltatások a vidék ízeiből. A Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan számos gasztronómiai különlegességgel várják az érdeklődőket: az eperbor és Miskolc város 2016-os tortája mellett igazi különlegességnek ígérkezik a sulyomvelővel, illetve sulyompárlattal ízesített kézműves csokoládé. A sulyom, avagy vízigesztenye a Tisza és mellékvizeinek természetes növénye, a Tisza-tavi régió különlegessége. A dél-alföldi standon a Békés megyei Culinary Team (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemzeti válogatottjának tagja) várja a látogatókat gasztronómiai bemutatóval és békési ízek kóstolójával. Mindemellett a szórakoztatásról a család valamennyi tagja számára gondoskodnak a régiók standjainál: látható lesz többek között kaloda és királyi trón, végvári vitézek, látványakvárium, extrémsport-csapat bemutatója. A kicsiket animációval szórakoztatják, és mód lesz jegyet vásárolni a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház színvonalas előadásaira is. Újdonság idén egy alacsony, akadálymentesített információs pult felállítása is, amely zavartalan információcserét biztosít a kerekesszékkel érkezőknek. A Gasztroélmények Éve kapcsán a régiók különleges ételeiről, italairól, érdekes gasztro-turisztikai újdonságairól szóló totót is kitölthetnek az érdeklődők.
A régiós standok részletes programjairól, valamint a kiállítás ideje alatt szervezett sajtóeseményeinkről a mellékletben tájékozódhat.




Turisztikai régiók megjelenései:

Budapest-Közép-Dunavidék (A pavilon, 210/A)
A Budapest-Közép-Dunavidék Regionális Marketing Igazgatósága a 2016. évi Utazás kiállításon a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan számos gasztronómiai különlegességgel várja az érdeklődőket. A régió több szolgáltatója is szervez majd kóstoltatást, ebből két különlegességet emelnénk ki: az Epermester Pincészet különleges eperborával, míg Ráckeve az ország egyetlen működő Hajómalma által őrölt lisztből készült pogácsával várja a látogatókat... A kulináris meglepetéseken túlmenően a régió látványos programot is ígér: Cegléd újkori büszkesége a Hungary's got talent tehetségkutató műsorban is parádésan szereplő Hegeshow, egy egyedülálló extrém sport fellépő csapat, amely biciklis bemutatójával bizonyára a nap egyik fénypontját jelenti majd. A látogatók a standon a Dunakanyar leglátogatottabb városaival is megismerkedhetnek - egészen közelről - hiszen például Visegrád kalodával és királyi trónnal is készül, hogy a középkorba történő időutazást már a kiállításon meg lehessen kezdeni...
Észak-Magyarország (A pavilon, 212/C)
Másfélmillió kalória Észak-Magyarországon! A standon végvári vitézek adnak ízelítőt a felújított Egri Várból, valamint Miskolc város 2016-os tortáját,a Miskolctapolca szívében található Balajti Cukrászda remekét: tavaszváró gyümölcskocsonyás joghurttortát  lehet kóstolni.
Tisza-tó (A pavilon, 212/D)
Újdonságok: hamarosan nyit a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, új selfie-pontok is lesznek  a megújuló Tisza-tavi madármegfigyelő tornyokban. Attrakció: Tisza-tavi Ökocentrum látványakváriuma. Gasztronómiai érdekességet jelentenek az „Egy csepp Tisza-tó" kézműves csokoládé termékek, melyek különlegessége a sulyom töltelék.
Balaton (A pavilon, 211/F)
A Balaton régió egész évben nyitva tart 2016-ban, a Gasztroélmények Évében is! Minden időben érdemes ellátogatni a Balatonhoz, ahol nyitott pincékben, hangulatos borteraszokon, családi kisvendéglőkben, modern bisztrókban és kivételes fine-dinig éttermekben ismerkedhetünk meg a balatoni gasztroforradalom remekeivel. Május 1-16. között harmadik alkalommal rendezik meg a Nyitott Balatont, amely többek között tavaszi programokat, kirándulásokat, kerékpártúrákat kínál a májusban a Balaton régióba utazó vendégek számára.
A Balaton régió standján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által tartott gyermekanimációval és Süsüvel, a sárkánnyal várják a családokat. A standra ellátogat Füred Kapitány is.
Közép-Dunántúl (A pavilon, 310/A)
A Velencei-tó kínálata mellett a Gasztroélmények Éve kapcsán régiós helyi termelők fognak kóstoltatni a standon: az OMÉK-díjas Adony-Hús Kft., a halimbai Herbaporta és a csákberényi Orondpuszta. Emellett az OMÉK-különdíjas Szabó Karola szalmafonó munkáival lehet megismerkedni.
Dél-Dunántúl (A pavilon, 310/C)
Szigetvári TDM bemutatja a Zrínyi Év rendezvénysorozatát. A Tolna Kincse Turisztikai Egyesület átfogó képet ad hazánk legkisebb, legbékésebb, legjobb közbiztonságú, hagyományait elevenen őrző megyéjéről. A standon a SEFAG Zrt játékos formájában ismerteti meg Európa első, ezüst fokozatú Csillagos Égbolt Rezervátumát és látogatóközpontját. Ha pedig Pécs, akkor Zsolnay Negyed. Megtudhatjuk, idén milyen különleges programokkal csábítanak utazásra.
Nyugat-Dunántúl (A pavilon, 308/A)
Az igazgatóság három nyugati megye Győr- Moson- Sopron megye, Vas megye és Zala megye turisztikai vállalkozásainak, egyesületeinek, Tourinform irodáinak ajánlataival, számos programmal, helyi ízekkel, információs anyagokkal várják az érdeklődőket. A régió bőséges gyógyfürdő- és rendezvénykínálata, és számos történelmi jelentőségű városa kitűnő alapot teremt mind a belföldi, mind a külföldi vendégek fogadására. A Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület a kiállítás idején „zsákbamókus" kvízjátékkal kedveskedik a vendégeknek. A kulturális programok kedvelőit várja a soproni székhelyű Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., hiszen a kiállítás idején lehet jegyet vásárolni a festői Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház színvonalas előadásaira. A helyi ízek kedvelőit pedig őrségi és Ság-hegyi kóstolóval várják. A  Vas Megyei Közgyűlés elnöke: Majthényi László, valamint a Győr-Moson Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. Ivanics Ferenc is ellátogat a standra.
Dél-Alföld (A pavilon, 311/A)
A Magyar Turizmus Zrt. Dél-Alföld standján újra jelen lesz a Magyar Turizmus minőségi díjjal és Rozmaring díjjal kitüntetett Tanyacsárda, melyet a vendéglátó szakma Magyarország legjobb éttermei között tart számon. Az „Év rendezvényszolgáltatója" (2013), az „Év vidéki étterme" (2011) díj nyertese és számos gasztronómiai versenyen és kiállításon nyert nemzetközi elismerést (Védnöki tábla, Aranybika, Chevalier- Maison de Qualité, Chaîne des Rôtisseurs, Top 10).
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából idén először a Békés Megyei Culinary Team (a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemzeti válogatottjának tagja) gasztronómiai bemutatóval és békési ízek kóstolójával várja a szakmai érdeklődőket és látogatókat.
Tiszakécske, a napfény és a vizek városa is felvonultatja értékeit, kiemelve a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, kemping, valamint a Barack Hotel  szolgáltatásait.

Észak-Alföld (A pavilon, 211/B)
Az észak-alföldi régió standján Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, valamint Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület kínálatát lehet böngészni, s természetesen a helyi termékek bemutatója sem marad el.
A stand vendégei lesznek:
  • Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere
  • Papp László, Debrecen polgármestere
  • Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere
  • Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke
  • Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
  • Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke

Nincsenek megjegyzések: