2016. február 23., kedd

Hegedűkészítők Szalonja a Fonóban




Február utolsó két hétvégéjén rendezik meg hagyományosan a Fonóban a Fonó Szalont, amely a téli estéken remek koncertekkel, szalonbeszélgetésekkel, az utolsó februári hétvégén pedig hangszerkiállítással, a Hegedűkészítők Szalonjával várja az érdeklődőket. 

 

A mostani hétvégén olyan művészek voltak a Fonó Szalon vendégei, mint Dresch Mihály és vonós kvartettje, a Csoóri Sándor vezette Ádám István Emlékzenekar, a Fekete Kovács Kornél Quintet és a Sequence. A klasszikus zenei programban február 27-28-án, a Hegedűkészítők Szalonján a Keller Quartet közreműködik és vendégül látják a Hodinka Vonósnégyest.

Keller Quartet
Keller András - hegedű, Környei Zsófia - hegedű, Gál Zoltán - brácsa, Szabó Judit - cselló.
A Keller András nevével fémjelzett világhírű vonósnégyes tagjai Kurtág György, Mihály András, Rados Ferenc, Végh Sándor, és Devich Sándor növendékei voltak. A kvartett rendszeresen fellép Európa legnagyobb koncerttermeiben és fesztiváljain, a tengerentúlon is rendszeresen turnéznak. Repertoárjuk J.S.Bachtól Kurtág György műveiig terjed, évente 2-3 ősbemutatót tartanak mai szerzők műveiből.
Hodinka Quartet
A Hodinka Vonósnégyes visszatérő vendége a Hegedűkészítők Szalonjának, koncertjük különlegessége, hogy megszólaltatják a kiállított vonós hangszereket is.

Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. Ezek egyike a hegedűkészítőé, a másik személyességet igénylő szakma pedig a borászoké.
Az ötödik alkalommal megrendezett Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben a móri Csetvei Pincészet borait kóstolgathatjuk. A hegedűlakk narancs aranya a borok fehértől a mélyvörösig tartó árnyalatai, és az igényes mesterek munkái találkoznak a Hegedűkészítők Szalonjában.

"Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!" (Faragó-Thököly Márton)

Kiállító hegedűkészítők:
Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely,
Gollob Balázs, Guminár Tamás, Holló Bence, Kemény Zsombor, Lakatos László,
Popara Nikola, Székely Márton.

2016. február 27. 16.00 -  Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja Keller Quartet
2016. február 28. 14.00 - Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja Hodinka Vonósnégyes

www.fono.hu
https://www.youtube.com/watch?v=8A2n2RRoeqA


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: