2016. február 25., csütörtök

2016. február 25-28: Cziffra Fesztivál




2016. február 25-én kezdődik az első Cziffra György Fesztivál, amelyet Balázs János Liszt-díjas zongoraművész hívott életre. A fesztivál nyilvános koncertprogramjai 2016. február 25-28. között lesznek a MOM Kulturális Központban, de a rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a szakmának szóló mesterkurzussal, zenei versennyel is ápolják, viszik tovább.



A négynapos koncertsorozat alatt sokszínűen idézik meg a Mestert, lesz rendhagyó irodalmi koncertest, beszélgetések, valamint kiállítás a művész fotóiból, tárgyaiból, hagyatékából. Gondolnak a gyerekekre is a beavató hangszerbemutató és hangszerválasztó programmal, valamint egy kreatív rajzos felhívással.
A programban olyan neves művészek működnek közre, mint Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Sárik Péter, Malek Andrea, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Hegedűs D. Géza és fesztivál művészeti vezetője, Balázs János. A sorozat az NKA és Hegyvidék Önkormányzatának támogatásával valósul meg.
„A fesztivál szervezésének gondolata régóta foglalkoztat; Cziffra György, a magyar zseni munkásságát nem ismerik elegen Magyarországon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei- szellemi hagyatékának gondozása, hiszen ő miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét" - mondta Balázs János.
A fesztivál felépítése követi Cziffra György elképzeléseit, aki annak idején Franciaországban létrehozta saját alapítványát, iskoláját, koncertsorozatát és versenyét. A Cziffra György Fesztivál mindezt a szerkesztési elvet alapul véve alakította ki a sorozatot.
A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert. A harmadik este a '40-es, '50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból válogat, Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével; felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Zuglói Filharmónia (vez.: Záborszky Kálmán) Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.
A fesztivál ideje alatt Cziffra emlékkiállítást rendeznek be a MOM Kulturális Központban eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzaiból. Balázs János rendszeresen tart hangszerbemutató előadásokat fiataloknak és gyerekeknek, hiszen fontosnak tartja a fiatal nemzedék klasszikus zenei integrációját; ezúttal Junior Prima-díjas fiatal művészeket nyert meg ennek a nemes ügynek.
A Cziffra Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette, akik létrehozták a Cziffra szeletet Besszer Szilvia ötletei alapján. A finom és elegáns édesség egy zongorabillentyűt formáz a művész nevével, és megvásárolható lesz az összes Szamos Cukrászdában.
Balázs János jövőbeli tervei között szerepel, hogy 2017-től nemzetközivé tegye a teljes fesztivált, majd 2021-ben, Cziffra György 100. jubileumán a világ számos pontján szeretne Cziffra emlékkoncerteket rendezni.
A Cziffra Fesztivál programja:
2016. február 25. 19:30
Nyitóhangverseny
„ÁGYÚK ÉS VIRÁGOK" - Cziffra György élete
Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész ünnepi nyitóhangversenye
Közreműködők:
Balázs János - zongora
Hegedűs D. Géza - narrátor
Mohácsi Szilvia - háziasszony - műsorvezető
Hegedűs D. Géza 5-10 perces blokkokban Cziffra György Ágyúk és virágok című könyvéből olvas fel.
2016. február 26. 19:30
Cziffra György - „AZ EMBER"
Koncerttel egybekötött beszélgetés Cziffra György rokonával, barátaival és tanítványaival.
Közreműködők: Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Andrássy László
Műsorvezető: Mohácsi Szilvia
A koncerten Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven művei csendülnek fel.
2016. február 27. 19:30
Cziffra György - „A KÁVÉHÁZAK ÉS BÁROK VIRTUÓZA"
AZ 1940-50-es évek élete és zenéje Cziffra szemszögéből.
Közreműködők:
Sárik Péter - zongora
Berkes Balázs - bőgő
Malek Andrea - ének
Berki Péter cigányzenekara
Műsorvezető: Mohácsi Szilvia
A koncerten Karády Katalin, Mezey Mária és a negyvenes-ötvenes évek örökzöld melódiái csendülnek fel, valamint Liszt Ferenc Magyar rapszódiái Berki Péter cigányzenekarának improvizációjában.
2016. február 28. 10:00
Hangszerbemutató és hangszerválasztó - gyerekeknek
A hangszerbemutató és hangszerválasztó ingyenesen látogatható.
Az előadás és koncert során a gyerekek megismerkedhetnek négy különböző hangszerrel, azok hangjával, hangzásával, formájával. A mesés hangutazást megjelenítő különleges gyerekkoncert végén az érdeklődők kézzelfogható közelségbe kerülhetnek a hangszerekkel, megérinthetik, kipróbálhatják azokat. A koncert egyik fő célja a minőségi zene hallgatásának gyermek-közelbe hozása, valamint a hangszerek iránti érdeklődés felkeltése, megszerettetése.
Közreműködnek Junior Príma-díjas művészek:
Razvaljajeva Anasztázia - hárfa
Környei Miklós - gitár
Kállai Ernő - hegedű
Devich Gergely - cselló
AZ ÉN ZENEMANÓM - rajzpályázat gyerekeknek - eredményhirdetés
A MOMkult a Cziffra György Fesztivál keretén belül pályázatot hirdetett óvodás és az általános iskola alsó tagozatára járó gyerekek számára. A komolyzenei fesztiválhoz kapcsolódó rajzpályázatra olyan műveket vártak, amelyek egy képzeletbeli lényt, a zenemanót mutatják be. http://cziffrafesztival.hu/esemeny/az-en-zenemanom
Mindenki másra gondol, mást lát maga előtt a ZENE szó hallatára. Vajon milyen lehet a manó, aki a zene varázsos erejéből született? Milyen varázshatalma van, mire képes? Képzeld el, és a fantáziádra hagyatkozva ábrázold! A nyertes rajzok alapján textilművészek elkészítik, megvarrják a zenemanót, amit a rajzot készítő gyerek ajándékba kap. Tíz nyertes rajzából születhet majd kézzel fogható zenemanó.
2016. február 28.
GYÜGYI ÖDÖN kiállítása
Gyügyi Ödön (Mátészalka, 1966) Magyar Ezüst Érdemkereszt-díjas roma származású magyar grafikus Felhőkarcok c. kiállítása.
2016. február 28. 19:30
ÜNNEPI GÁLA koncert
„HOMMAGE A CZIFFRA" - Tisztelgés egy korszakalkotó zseni előtt
Közreműködők: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Vásáry Tamás, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lajkó Félix, Balázs János és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar, Záborszky Kálmán vezényletével. Műsorvezető: Mohácsi Szilvia
http://cziffrafesztival.hu
 

Nincsenek megjegyzések: