2016. február 4., csütörtök

Magyar Filmszüret




Debrecen február 4-10. között a magyar film központja lesz


Ekkor rendezik meg a Magyar Filmszüret nevű filmfesztivált, amelynek keretében egy teljes héten keresztül az elmúlt esztendő magyar filmalkotásaiból vetítenek a közönségnek.



Az esemény apropója, hogy 50 éve, 1966. februárban nyílt meg a Magyarország első művész mozija a Piac utca 28/c szám alatt, a mostani Apolló mozi szomszédságában.
A néhai mozi helyén, február 5-én (pénteken) 14 órakor emléktáblát avatnak a Művész mozi tiszteletére.

Az emléktábla avatásakor beszédet mond: Komolay Szabolcs, Debrecen város kulturális alpolgármestere, Veress József filmkritikus, aki 50 éve megnyitotta az intézményt ésCsászár Ferenc, az egykori Hajdú-Bihar megyei Moziüzemi Vállalat igazgató-helyettese.
Az avatást követően 16 órakor az Apolló mozi Deésy Alfréd-termében nyilvános ankétot tartanak a mozi világában jártas szakemberek, Veress József és Császár Ferenc közreműködésével.

Veress József megalapítója az ország első művészmozijának, amely Debrecenben 1966-ban nyitotta meg kapuit. A Budapesten élő neves filmszakember korábban a Magyar Filmarchívum igazgató-helyettese volt, számos filmlexikon szerkesztőjeként is ismert. Debrecenben az egykori Kossuth-egyetemen tanult, később itt oktatott.

Császár Ferenc, filmforgalmazással foglalkozó szakember, aki már a nyolcvanas évek elején a magyar mozi rendszerének és filmforgalmazásnak átfogó reformját sürgette. Több cikk, tanulmány és elemzés szerzője. Az egykori Hajdú-Bihar megyei Moziüzemi Vállalat műsorosztályát is irányította.

Az ünnepség alkalmából részt vesz az Art Mozi Egyesület valamennyi tagja az egész országból, akik ebből az alkalomból délelőtt az Apolló moziban tartják közgyűlésüket.

A Debreceni Művész mozit 1966-ban hozták létre a Piac utca 28/c szám alatt. Olyan filmeket vetítettek itt, amelyek filmtörténeti szempontból értéket képviseltek. Az első műsorfüzetben az alábbi filmek szerepeltek: Pogányok ideje, A hosszútávfutó magányossága, Szenvedés, a Vörös sivatag, Rettegett Iván. A 120 férőhelyes filmszínházban mindig telt ház volt, s az a vetítések mellett közönségtalálkozókat, kiállításokat is befogadott.
A filmművészethez kapcsolódóan gazdag programkínálat hívogatta a filmek szerelmeseit.
A premier előtti vetítések, amelyek főként a magyar filmekre koncentráltak, gyakran hívták meg az alkotókat. Így a magyar rendezők színe-java, Jancsó Miklóstól Szabó Istvánig eljöttek Debrecenbe, az egyfajta értelmiségi fórumnak számító művészmoziba.

2016. február 4-10.
Magyar Filmszüret
Debrecen, Apolló mozi

http://www.apollomozi.hu/magyar-filmszuret-cikk
https://www.facebook.com/events/573423059474404

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: