2016. február 2., kedd

Palóc Madonnák




Különleges előadással készül a Nógrád Táncegyüttes 40. évi jubileumának megkoronázására. A társulat február 6-án, a MÜPA-ban mutatja be a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal és a Dobroda Zenekarral közösen megalkotott Palóc Madonnák című vendégjátékát. 



Asszonyi és női sorsokat táncolnak el a palócok Budapesten. Az alkotók a néphagyományból merítkező asszonysorsokat, érzelmeket aktualizálják a színpadon, ahol az élet forgatagát a mindenkori nő szemszögéből mutatják be.
Ön szerint a nőknek a tűzhely mellett a helye, ferentőt és herőcét készítve?
Mit gondol erről a nő, és mit a férfi?
Asszonysorsok régen és ma.
Mozdulatokkal, zenével mesélnek, és adnak válaszokat erre a Nógrád Táncegyüttes és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei.
A produkcióban lírai vallomást láthatunk a régi palóc asszonyokról: a palóc Madonnákról.
A Nógrád Táncegyüttes egy rendkívüli előadássorozattal ünnepli fennállásának 40. születésnapját. A hagyományos táncelőadással szakítva, mozdulatokkal, verssel, zenével mesélnek a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, az életet adó anya családösszetartó erejéről. A táncos produkcióban a folklór tisztaságát és az évezredek alatt megfogalmazott érzelmeket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei és a Dobroda Zenekar muzsikusai segítik megjeleníteni.
„A darabban férfi és nő táncol együtt, méltó partneri viszonyban. Mindenki teszi a dolgát ebben a páros kötelékben, ez az, ami a mai kor emberének nem megy.  Az életünket megkönnyítő dolgokhoz és önmagunkhoz ugyanis a hagyomány visz közelebb. A tánc erre egy igazán jó közvetítő csatorna, egy nagyon erőteljes szakrális tudás, amelybe bele van kódolva férfi és nő viszonya, az ember és Isten közötti kapcsolódás. A Palóc Madonnák beszél eleve elrendelt dolgokról, mint a születés vagy a halál, de kiemeli az ember legfontosabb dolgát is, amelyben kifejezheti szabad akaratát, a párválasztást." - mondta el a sajtótájékoztatón Furik Rita rendező, koreográfus, „a karikázók királynője".
A többszörösen díjazott előadás a salgótarjáni kulturális közösségi élet terméke.
A mindössze 3 éves Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes ma már jelentősen hozzájárul a város szellemi fejlődéséhez és meghatározza Nógrád megye kulturális életét.
„A néptánc oktatás feladata nemcsak a hagyományok átadásáról és megőrzéséről szól, hanem fontos szerepet tölthet be a következő generációk boldogulásában is. Egyfajta önkéntes bázist teremt a térségben, amely aktív közösséggé kovácsolja össze a gyerekeket, ahol hasznosan töltik el az időt. Büszkén mondhatom, hogy hét éve sikerült elérnünk azt is, hogy a salgótarjáni első és második osztályos gyerekek megtapasztalhassák a tánc összetartó erejét a kötelező néptánc órákon. A kezdeményezést a szülők és a pedagógusok olyannyira támogatják, hogy szeretnék azt a 3.-4. osztályban is továbbvinni."- árulta el Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, a Palóc Madonnák megálmodója.
A vidéki turné után most Budapesten bemutatott előadásban olyan hagyományos női szerepkörről mesélő mozdulatsorok és rituális történetek állnak, amelyek a mai rohanó világba is átörökítik a népi bölcsesség egyszerű, boldog életre adott, letisztult válaszait.
A sajtótájékoztatón a közreműködők mellett részt vett moderátorként Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fölszállott a páva 2012-es tehetségkutatójának szólista döntőse, aki korábban maga is táncolt a Nógrád Táncegyüttesben, Furik Rita rendező, koreográfus, a „karikázók királynője", Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Fekete Zsolt, Salgótarján alpolgármestere, Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója; Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmanagere, Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, és megkóstolhattuk a bőséget és gazdagságot hozó mákos ferentőt, a farsang finomságát a herőcét, és a kevésbé ismeretlen túrós lepényt.
Végezetül ismerjék meg Szabó János Táncház- és művészeti vezető „Felejthetetlen idők"- ről, a 40 évről szóló gondolatait a Nógrád kiadványból:
„Felejthetetlen idők
40 év, bizony szép idő. Nem gondolom, van olyan ember, aki ennyire előre tervez. Hitem szerint sok olyan ember van; aki megtalálja életében azt, amihez szívvel-lélekkel oda tud állni, s csak azt veszi észre, elmúlt negyven év. Számomra mintha tegnap történt volna a kezdés, de ha végignézem csak azt a tizennégy évet, melyet, mint vezetője a Nógrád
Táncegyüttesnek eltölthettem a próbákon, fellépéseken, fesztiválokon és turnékorn, akkor látom, nem fér bele egy napba a történet. Nagyon sokat köszönhetek ennek a közösségnek, amit soha nem felejtek, mert ezáltal lettem az az ember, akit ma ismernek.

A lényege, embernek maradni ebben a rohanó, lökdösődő világban.
Abban a házban, a TÁNCHÁZ-ban, olyan atmoszférát alakított ki a mindenkori Nógrád, melyet csodálkozva néznek az emberek.
Az alapja pedig: „A tisztességes ember akkor is helyesen cselekszik, ha tudja, erre soha senki nem jön rá."
Ez az elv irányít és vezet ma is. Ismét, nyugodt szívvel mondom, amit eddig annyiszor kijelentettem, hogy jól döntöttem, amikor engedtem nővérem csábításának a néptánc irányába Megtaláltam a helyem, boldogan töltöm napjaimat együtt azokkal az emberekkel, akik szívvel-lélekkel tesznek egymásért, s ezáltal magukért is. A figyelem és a szeretetet, melyet egymás iránt mutatnak, éreznek, ritkaságszámba megy napjainkban. Szeretem látni a fiatalok lelkesedését, odaadását, fejlődését, kiteljesedését az élet más területein is, merítve az elhivatottságot táncos előéletükből.
Boldogságomat növeli, hogy gyermekeimmel a nógrádos történetben is megtaláltam a közös pontot. Emma 12 évig táncolt, és jelenleg segít az együttes mindennapjai és a turnék megszervezésében. Ágnes kollégám és barátom, minden nap tanulok Tőle, szakmai és emberi vonalon egyaránt. János, ihletett táncos múltjából fakadóan rockzenészként táncos koreográfián gondolkodik. Megtisztelő számomra, hogy munkatársamnak mondhatom tanítványomat, aki jó barátom és még ennél is több, mert már engem tanít. Őt „csak" Husinak szólítom, miként több ezer gyermek és felnőtt is ismeri. Janka, aki a legközelebbi munkatársam, lenyűgöz és segít precizitásával, valamint különös öröm számomra, hogy
Susan Ferenc rendezőt is a barátomnak tudhatom. Kotroczó Ferencné Zsuzsa, aki minden mozdulatát figyeli a kollégáknak, s nagy örömmel készíti a ruhákat. Bekukucskál a próbaterembe, és nagy elragadtatással nézi a gyermekek és felnőttek táncát. Köszönöm Nekik a lehetőséget, hogy velük együtt teremthetem és élhetem meg a felejthetetlen időket. Sorolhatnék még neveket, bizony kevés lenne e kiadvány ahhoz, hogy mindenkit megnevezzek, így minden NÓGRADOS-nak tisztelettel köszönöm, hogy ismerhetem Őket, mert mindannyian legkedvesebb barátaim.
Kívánom, legyen még sok közös ünnepünk, s közben örömökkel megpakolt, élménnyel teli időszakok következzenek minden generáció számára a Táncházban,
Isten éltesse a 40 éves Nógrád Táncegyüttest!"
(Szabó János Táncház- és művészeti vezető)
2016. február 6.(szombat) 19:00
Palóc Madonnák
Művészetek Palotája, Fesztivál színház terem
Az est rendezője a Nemzeti Táncszínház.
https://www.mupa.hu
http://www.nogradtanc.hu
http://www.zentheszinhaz.hu


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: