2016. február 13., szombat

Látogatás minden korosztálynak Bálint napkor is Csodák Palotájában




Hova menjünk, ha együtt a család, az apróságoktól a nagyiig, és kellene valami érdekes, mindenkit lekötő program? Vagy merrevegyük az irányt, ha "csak" anyuék szeretnének a lurkókkal, elevenekkel, rosszcsontokkal, mindenlében-két-kanál vagy akár mindent-tudni-akarok gyermekeikkel olyan helyre menni, ahol egytől egyig jól érzik magukat? 



A Csodák Palotájába (Csopa), Budatéténybe, a Camponába. Itt ritka, sokáig vagy akár örökké emlékezetes dolgokkal ismerkedhetünk meg, nagyszerűen érezve magunkat, jókat mulatva, kacagva.

Itt a "kis tudósok" és a tanulásban kevésbe erősek is szájtátva csodálkoznak rá addig még nem látott jelenségekre, legyenek bölcsisek vagy középiskolások.
De vigyázzunk, két igen komoly veszély leselkedik szeretteinkre. Az egyik az, hogy itt kedvet lehet kapni az addig talán nemigen kedvelt vagy éppen kevésbé ismert fizikához. "Mellékhatásként" a fizika a "tantárgy-toplista" élére kerülhet. A másik rizikófaktor pedig az, hogy innen szinte senki sem akar önszántából hazamenni.

Mindegy, hogy a Csopába hét közben vagy hét végén megyünk. Egyrészt azért, mert gazdag a választék az egy-egy fizikai jelenségre (fény, hang, mágnesesség) épült játékok között, figyelnek a szervezők a változatosságra, új kiállításokat is nyitnak meg (Mágnesvilág kiállítás január 18-tól nyitotta meg kapuját).
Másrészt azért, mert a játékban megfáradtak, vagy éppen frissen, tettre készen érkezettek a jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb előadásokat élvezhetik, jót mosolyogva, kacagva a fizikai jelenségek "humorán", amit mind a gyerekek, mind a fölnőttek nyelvén értő előadók, például a három éves "roxfordi képzésből" (utalás a Harry Potter könyvekre) hazatért Korán Péter nem mellőzve a tréfát, mutatnak be. Akár minden nap is el lehetne jönni ide, mert a két óránként tartott előadások mindegyike más.
Újdonság, hogy a vasárnapi első, a 11 órási kísérletben a kicsiket ragadják meg egy történetben bemutatott "mese-jelenségek"-kel. Léggömb Ödön kalandozik az Óperenciás tengeren (vízben szárazjeget, azaz szilárd széndioxitot dobnak bele), találkozik a csővé változott sárkánnyal ("tűzfúvás"). A nagyérdemű "csak" a lefényképezhetetlenül hatalmas lángcsóváját látja, de azon bizony elakad a lélegzete is.
Ami meglepő, az az, hogy a középiskolásoknak, egyetemistáknak is tudnak érdekeset, akár újakat mondani a Csopában, annyira gazdag eszközkészlettel rendelkeznek. Nekik, illetve a kisebb iskolásoknak is be lehet jelentkezni egy - egy különlegesnek, érdekesnek tartott témakörre.
Sőt újdonság az, hogy a tudományra kiéhezettek kutatókat: vegyészeket, fizikusokat, biológusokat, nyelvészeket, geológusokat és kutatóorvosokat hallhatnak előadni a Tudományos Csopa Cafeban minden hónap egy kedd délutánján külön belépőjegy vétele nélkül.
Változatosságot biztosítják még az évszakhoz igazodó kis kiállítások is: most a hópehellyel lehet közelebbi ismeretséget kötni Szállingózó tudományok címmel.
Aztán vannak családi játékok is, ami keretében apu segítésével nyolc küldetést lehet teljesíteni, hogy szegény idegen lények űrhajója elhagyhassa a Földet. Az ügyesebbek felkerülhetnek a bajnoki listára.
Megtalálhatjuk itt a Newton bölcsőjenek nevezett golyósort, melyet mindenki kipróbál, az óriás pánsípot, mely a nemrég született Csipet Csopa ovis útvonal része. Rácsodálkozhatunk a világ első elektonikus hangszerére (1917-ből Theremin orosz rádió mérnök nevéhez fűződik), amelyet hallhatunk Hitchcock egyes filmzenéiben, illetve Jean Michael Jarre, valamint a rock és avantgárd zenében.
Játszhatunk a különben megfoghatatlan levegővel: kosárra dobhatunk  a levegő segítésével, légágyúzhatunk. Lehet piruettezni, lábbal zongorázni, lélegző négyzeteket és hűtlen árnyékokat megfigyelni.
A kísérletek keretén belül pedig megmosolyogtat például az, hogy egy régi teáskanna lesz az erősítő membránunk, a zene ritmusára táncoltatja a  kísérletvezető a lángot. Itt a nehezen elképzelhetőt is bemutatják: ha folyékony nitrogénbe (mínusz 196 fokon lesz folyékony halmazállapotból légneművé) mártjuk bele a rugalmas léggömböt, akkor kikapva a fürdőből és rálépve darabokra törik - hihetetlen, de a rugalmasság ezek szerint hőmérsékletfüggő állapot!
És mindezzel még nincs vége. Mert hab a tortán a 4D-s mozi, ahol néhány perc alatt szemüvegünket feltéve és kényelmes mozgó székbe beülve tesztelhetjük bátorságunkat. Mintha valóban rajta ülnénk a hullámvasúton, amelyen kacagva, dőlöngélve, vízpárával meghintve stb. ismerkedünk meg.
Az aktuális programokról a http://www.csopa.hu/ honlapon tudhatunk meg bővebbet. Itt olvashatjuk most például azt, hogy Valentin napon, február 14-én, négy helyszínnel és öt órás (17:00-22:00) programsorozattal várják a Bálint-napi párokat.
Hamarosan a honlapra is felkerül a legközelebbi Tudományos Csopa Cafe-beli előadás is, ami március 8-án, kedden 17:30-kor lesz a "Miről árulkodik az alma hangja?" címmel - ez az élelmiszerek vizsgálatában az új kutatási irányokról és lehetőségekről szól Dr. Felföldi József egyetemi tanár (Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék).


Bodrog Beáta - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: