2016. február 2., kedd

Klasszikus és kortárs versek a Versünnepen




Versünnep díj
A magyar költészet mellett a versmondás műfaját is népszerűsíti a Versünnep fesztivál, amelyre az előadók egy kortárs, egy 1956-os témájú, valamint egy klasszikus költeménnyel nevezhetnek. A győztest elismerésül meghívják szerepelni a Nemzeti Színház egy darabjába is. A verseny egyik védnöke, és
Az 1956-os forradalomra is emlékezik az idei Versünnep Fesztivál, amelyre hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói jelentkezhetnek február 7-ig megzenésített vagy szóban előadott költeményekkel – mondta el tegnap Budapesten Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: a magyar költészet mellett a versmondás műfaját is népszerűsítő rendezvénysorozatra az előadók egy kortárs és egy 1956-os témájú, valamint egy klasszikus, Tóth Árpád, Pilinszky János vagy Babits Mihály egy-egy költeményével nevezhetnek a mondott vers kategóriában. A megzenésített művek kategóriájában két vers előadása kötelező.
Az előadott versek minden magyar anyanyelvű embert képesek összekapcsolni téren és időn keresztül. Kiemelte: a Versünnep Fesztivál rendezvényein az „örök érvényű művek bűvkörében" lehetőség van a közönség és az előadók együttgondolkodására, „közös hullámhossz" kialakulására. „Komolyan hiszek benne, hogy ha kikopik életünkből a vers, akkor vége mindennek" – fogalmazott a sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Versünnep Fesztivál április 10-i döntőjének helyszínt adó Nemzeti Színház vezetője. Hozzáfűzte: verset mondani rettenetesen nehéz feladat, amely nem csupán színészt, hanem egyéniséget is kíván. A Versünnep Fesztivál győztesét ezért elismerésül meghívják szerepelni a Nemzeti Színház egy darabjába is.
Falusi Márton költő, a versenyt támogató Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémikus köztestületi tagja hangsúlyozta, hogy a Versünnep Fesztivál egységben kezeli a kortárs és a klasszikus költészetet. „Jó kortárs művek nélkül a klasszikus költészet is feledésbe fog merülni" – fogalmazott.
A budapesti finálét megelőzően országszerte és határon túl is több elődöntőt szerveznek. A fővárosi válogatót március 7-én rendezik meg a Budapesti Operettszínházban, az erdélyi elődöntőre pedig március 25-én, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban kerül sor. A különböző helyszíneken megrendezett versenyek győztesei a budapesti Játékszínben mérhetik össze tudásukat, az itteni seregszemle legjobbjai léphetnek fel a fesztivál április 10-i döntőjében is.
A 2016-os Versünnep Fesztivál fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstraté­giai Kutatóintézet elnöke. A zsűri elnöke Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és rendező lesz. A rendezvénysorozat nyilvános.
Folyamatosan frissülő információk találhatók Versünnep Fesztivál 2016 honlapon. 

egyben a rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.


Forrás: Magyar Művészeti Akadémia


Nincsenek megjegyzések: