2016. február 6., szombat

Idén is zarándokvonatok indulnak a lelki megújulás jegyében




Ötödik alkalommal indul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony Zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében. 2016-ban először belföldre is indulnak különleges szerelvények: a Szent Márton emlékévben Szombathelyre robog a szent püspökről elnevezett zarándokvonat, valamint Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat néven indul különvonat a nemzeti kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra.



Kis jubileumot ünnepel 2016-ban a Boldogasszony Zarándokvonat. Ötödik alkalommal indul útnak a különvonat május 12-15. között a csíksomlyói búcsúba. A budapesti indulást követően a szerelvény Cegléd, Szolnok és Püspökladány felszállóhelyekkel érkezik Erdélybe, majd Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely érintésével az esti órákban érkezik meg a vendéglátó településére, Gyergyószentmiklósra. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.
A Boldogasszony Zarándokvonat fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és
Dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A vonat lelkivezetői Bíró László püspök, Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetesek.
A magyarországi villamosított szakaszon a MÁV-START Opera témában felmatricázott mozdonya vontatja majd a szerelvényt, melynek vagonjai között idén először közlekedik a MÁV-START saját fejlesztésű IC+ személykocsija is.
A Szent Márton Zarándokvonat július 9-én indul Szombathelyre, a szentéletű püspök szülővárosába. Az egy napos utazás során a zarándokok részt vesznek a Szent Márton emlékév központi eseményén, az ünnepi szentmisén, majd felkeresik a Sarlós Boldogasszony székesegyházat. A Zarándokvonat fővédnöke Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a zarándoklat lelkivezetője Bábel Balázs érsek.
Először utazhatnak a zarándokok különvonattal a magyarok nemzeti kegyhelyére, Mátraverebély-Szentkútra. Az Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat szeptember 4-én indul a szentkúti Kisboldogasszony napi nagybúcsúba. A Zarándokvonat lelkivezetői Böjte Csaba ferences és Magung Fransis verbita szerzetesek lesznek.
Az évek során több ezer zarándok utazott a Misszió Tours különvonataival, melyek visszajelzéseik alapján mással össze nem hasonlítható, rendkívüli élményeket nyújtottak számukra. A közös programok - imádságok, éneklések, az állomásokon a vonatot fogadó tömegek, a vonatrádió, a hosszú utazás során is kényelmes első- és másodosztályú vasúti kocsik és a találkozásokra, beszélgetésekre lehetőséget adó színvonalas étterem kocsik teremtik meg a zarándoklatok egyediségét. A Misszió Tours és a MÁV-START együttműködésében megvalósuló különvonatok valóban különleges, lelkileg is megújulást kínáló programokra hívják az érdeklődőket.
A részletes programleírások megtalálhatóak a www.missziotours.hu weblapon. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: