2016. február 29., hétfő

10 éves a Kölcsey Központ




Kelet-Magyarország kulturális és rendezvényközpontja. 2016. február 25. és 28. között különleges rendezvénysorozattal készültek a tízedik születésnap megünneplésére.

10 éve, 2006. február 24-én nyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Kölcsey Központ, Magyarország második legnagyobb és legmodernebb konferencia és rendezvényközpontja. Egy évtized alatt körülbelül 800.000 résztvevője volt az eseményeknek, ebből 498.446 fő volt a kulturális események látogatója. 10 év alatt ezernél is több rendezvénynapon mintegy 300 kulturális esemény zajlott a Kölcsey Központban.



A Kölcsey Központ tervezője Kováts András, Ybl-díjas tervező, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja, belsőépítésze Dr. Balogh Balázs, Ybl-, Széchenyi- és Prima díjas építész. A kivitelező cég a Keviép Hungary Kft. volt. Mára az épület a város kulturális életének meghatározó szimbólumává vált. Az itt élők számára a legtermészetesebb, hogy bemenjenek a Kölcseybe egy koncertre, egy színházi előadásra, hogy részt vegyenek egy családi napon.

„Őseink országot és szabadságot szereztek és hagytak nekünk; illő, hogy mi is szerezzünk, mi is hagyjunk valamit maradékainknak." (Kölcsey Ferenc: Játékszín, 1827.) - olvashatjuk a Kölcsey Központ körfolyosójának falán. A gondolat - amit a nemzeti imádságunk költője ránk hagyott - kifejezi a Kölcsey Központ és az intézményben működő Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális küldetését is.

A hazai művészvilágból szinte mindenki megfordult - akár többször is - a Kölcseyben. A teljesség igénye nélkül néhány név a fellépők sorából: Ákos, Alma együttes, Berecz András, Budapest Bár, Csík Zenekar, Edda, Érdi Tamás, Ferenczi György, Halász Judit, Harcsa Veronika Quartet, Hauser Adrienne, Herczku Ágnes, Horgas Eszter, Kaláka Együttes, Kiscsillag, Koncz Zsuzsa, Lajkó Félix, L'art pour l'art Társulat, Magna Cum Laude, Müller Péter, PG csoport, Presser Gábor, Quimby, Rackajam, Rost Andrea, Szabó Balázs Bandája, Szekeres Adrienn, Tátrai Band, Tompos Kátya és zenekara, Varnus Xavér és Zséda.

Több külföldi sztár is muzsikált a ház valamelyik koncerttermében. Például fellépett itt Al Di Meola, Bobby McFerrin, Jan Garbarek, Cesaria Evora, Chick Corea, David Sanborn, Dianne Reeves vagy Rhoda Scott.

Olyan nagyszabású programok helyszíne lett a ház, mint a Tavaszi- és Őszi Fesztivál, a Tavaszi Tárlat vagy az Országos Sajtófotó Kiállítás, amely vidéken először itt látható a fővárosi bemutató után először itt látható. 2008-ban a Kölcsey Központ először volt házigazdája a különösen rangos "Kórusmuzsika Európa Nagydíja" versenynek, melyen hat jelentős európai kórusverseny győztese mérethette meg magát. A világ egyik legismertebb nemzetközi kóruszenei eseménynek 2014-ben ismét a Kölcsey Központ adott otthont.
A Kölcsey Központ az otthona a Költészeti Fesztiválnak, a Debreceni Irodalmi Napoknak is. A Bényi Árpád-teremben és a körfolyosón megrendezett kiállításoknak, tárlatoknak is köszönhetően évről-évre több tízezer látogató ismerhette meg a művészélet helyi és országos alkotóit. A város komolyzenei életének meghatározó szereplői a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus - az idei évtől ők is ebben az épületben tartják a koncertjeiket.

Az elmúlt egy évtized alatt a Kölcsey Központ kulturális programjai egyre színesebbé váltak. Mára jól áttekinthetően, évszakos bontásban kínálja a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. a fesztiválokat és önálló rendezvényeket: a kiállításoktól a színházi előadásokig, a koncertektől a családi napokig. Úgy gondoljuk, hogy a Kölcsey Központ elmúlt tíz éve a város és az itt élők közös sikere. Egy olyan értékkel bíró közösségi tér jött létre, amely remélhetően hosszú ideig gazdagítja Debrecen hírnevét, látogatóinak pedig tartalmas szórakozást, emlékezetes kulturális élményt kínál.

Az elmúlt egy évtized alatt az is számtalanszor bebizonyosodott, hogy a Kölcsey Központ valóban multifunkcionális. Alkalmas arra is, hogy egy időben több, akár teljesen más profilú rendezvényt is lebonyolítsanak benne. Ezért a kulturális programok mellett számos üzleti és egyéb rendezvénynek, nagy létszámú konferenciának, kiállításnak és vásárnak is otthont adott. Létszámban ezek közül a konferenciák a legnagyobbak, 800-1000 fős konferenciát is látott már a ház. A skála nagyon széles: a 20-30 fős üzleti találkozóktól a 200-300 fős esküvőkön át az 5-6 ezres látogatottságú kiállításokig terjed.
A Kölcsey Központban olyan rangos események zajlottak, mint a Magyar Sebész Társaság kongresszusa, a Magyar Kórházszövetség Konferenciája, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség Plenáris Ülése, az Eskrima Világbajnokság vagy az Utazás Kiállítás.

Összességében 1 624 db kisebb-nagyobb üzleti esemény megrendezésére került sor az elmúlt tíz évben a Kölcsey Központban. Ezek a rendezvények sok esetben több naposak voltak. A rendezvények megoszlását tekintve a legtöbb konferenciát harminc százalékban (pontosan 30,8%) orvosi témában rendezték. Gazdasági témában tartott rendezvények aránya meghaladjta a tizennégy százalékot, (14,6%), a gyógyszeripari, illetve informatikai témát felölelő konferenciák aránya pedig hozzávetőlegesen tizenegy százalékot (10,8%-ot) tett ki. Ezt követték a tudományos tematikájú konferenciák közel hét százalékkal (6,9%), mezőgazdaságiak majdnem öt (4,6%), pénzügyiek négy százalékkal (3,8%). A sort a művészeti és oktatási, (2,3%) valamint az egyéb (13,1%) tematikájú rendezvények zárják.

http://www.kolcseykozpont.hu


Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: